Vrijheidsbeeld

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrijheidsbeeld

Lady Liberty under a blue sky (cropped).jpg

Het Vrijheidsbeeld
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Plaats New York City
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1984
Status Niet-bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het Vrijheidsbeeld (Engels: Statue of Liberty) is een groot standbeeld in New York City in de Verenigde Staten. Het staat op Liberty Island in de baai voor de staat. Het standbeeld is ontworpen door Gustave Eiffel en is gemaakt door de Frédéric Auguste Bartholdi. Oorspronkelijk heette het beeld Liberty Enlightening the World (Vrijheid licht de wereld op) en staat sinds 1886 op het eiland. Het Vrijheidsbeeld is een van de bekendste monumenten in New York City en de Verenigde Staten. Het staat symbool voor de vrijheid, waar veel Amerikanen erg trots op zijn. Sinds 1984 staat het Vrijheidsbeeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het standbeeld is een cadeau van Frankrijk aan Verenigde Staten voor de 100ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1884. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog had Frankrijk de Amerikanen namelijk geholpen. Enkele jaren later brak de Franse Revolutie uit in Frankrijk die deels door de onafhankelijkheidsoorlog geïnspireerd was. Het beeld is in Frankrijk gemaakt en vervolgens in stukken naar de Verenigde Staten. Hier werd het beeld opgebouwd in New York City. Voor veel Europese immigranten die naar de Verenigde Staten kwamen was het Vrijheidsbeeld het eerste wat zij zagen. Dit gebeurde vroeger namelijk per boot naar Ellis Island, wat precies naast het Vrijheidsbeeld staat. Voor hen werd het een symbool voor vrijheid en een nieuw bestaan.

Het Vrijheidsbeeld is toont de Romeinse godin Libertas (godin van de vrijheid) met een kroon op haar hoofd. In haar rechterhand houdt zij een brandende fakkel en in haar linkerhand een stenen plaquette waarop "JULY IV MDCCLXXVI" (4 juli 1776) staat. Die datum is de dag waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring is getekend. Hiermee verklaarden de Verenigde Staten zich onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Videoclip

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrijheidsbeeld&oldid=735787"