Auto

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Wagen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook Lijst van automerken
Auto's algemeen

Lamborghini Gallardo 3.jpg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De auto of automobiel (zelf bewegend) is een voertuig waarmee mensen en/of goederen vervoerd kunnen worden. Een auto rijdt meestal op benzine of diesel, maar er zijn steeds meer auto's die ook op elektriciteit kunnen rijden. De elektriciteit waarmee de auto rijdt, komt uit een laadpaal.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van de auto

Soorten auto's

 • Sedan - een van de meest voorkomende auto's. De klep van de kofferbak is heel schuin of bijna plat. De kofferbak is meestal een eigen ruimte. Een BMW 3-serie is bijvoorbeeld een sedan.
 • Hatchback - Ook een veel voorkomende auto. De achterklep is vrij stijl en je kunt via de achterkant bij de stoelen komen. De Alfa Romeo MiTo is bijvoorbeeld een hatchback.
 • Stationwagen - vergelijkbaar met een hatchback, maar vaak langer.
 • MPV (Multi-Purpose Vehicle) - Een MPV is een auto waar je veel ruimte in hebt. Vergelijkbaar met een stationwagen, maar dan hoger. Neigt naar een bestelauto (minivan). Voorbeeld is de Renault Espace.
 • SUV (Sports Utility Vehicle) - Een grote sportieve auto die gemaakt is om zeeën van ruimte te hebben een veel comfort te bieden. Staan vaak hoog op de wielen en kunnen vierwielaandrijving (4WD) hebben en worden dan als terreinwagen op slechte wegen gebruikt. Een voorbeeld is de Porsche Cayenne.
 • Coupé (meestal een sportwagen) - Een auto die gemaakt is voor prestaties. Voorbeeld is de Aston Martin DBS.
 • Terreinwagen - Een terreinwagen is een auto die gemaakt is om goed door ruig terrein te kunnen rijden. Een Land Rover Defender is een voorbeeld. Sommige SUV's zijn een terreinwagen, maar niet elke terreinwagen is een SUV.
 • Transporter, bestelwagen of busje - Zowel als personenbus of als bestelbus. De Ford Transit en Volkswagen Transporter zijn het bekendst.
 • Pick-up (auto) - Transporter met een open bak. Vaak gemaakt door Toyota, Chevrolet, Ford en Nissan.
 • Vrachtauto
 • Autobus (personenvervoer)

Bekende automerken

Een merk is zeg maar de 'familienaam' van een bepaalde auto. Binnen elk merk heb je ook typen (soorten of modellen) en typennummers. De automerken hebben ook een eigen logo.

Kijk op Lijst van automerken welke er op WikiKids beschreven staan. Voor een volledige lijst van automerken op alfabet kijk op Wikipedia

Top 10 van meestverkochte automerken

 1. Volkswagen
 2. Skoda
 3. Peugeot
 4. Kia
 5. Mercedes-Benz
 6. Renault
 7. Ford
 8. Toyota
 9. Volvo
 10. Seat

Dit zijn de top 10 populairste automerken in 2022 (bron: https://www.athlon.com/nl/zakelijk/leasen/kennisbank/top-10-populairste-automerken/).

Energieverbruik en uitlaatgassen

Auto's rijden van oudsher op benzine of diesel. Vooral deze laatste brandstof geeft veel uitstoot van CO2 wat milieuvervuilend is. Dieselauto's worden tegenwoordig zelfs in de binnensteden geweerd. Ook vrachtwagens en bussen rijden vaak op diesel.

Tegenwoordig wordt dan ook meer en meer gekeken of auto's elektrisch gemaakt kunnen worden en ook een waterstofauto is een optie. In z'n algemeenheid kun je zeggen dat auto's veel energie verbruiken (natuurlijk afhankelijk van gebruik en gewicht).

Links

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Auto&oldid=840766"