Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wikikids:Handleiding-wiki/Bewerken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kidsportaal.gif Klik hier om terug te gaan naar het Kidsportaal »

De simpelste bewerking

Het schrijven van een WikiKids-artikel is heel makkelijk. Eigenlijk komt het neer op 4 stappen:

  1. Klik op het tabblad "bewerk"
  2. Schrijf je tekst
  3. Schrijf in de samenvattingsregel kort op wat je hebt gedaan
  4. Klik op "Pagina opslaan"

Kleine basishandleiding

Hieronder zie je alle basisbewerkingen op een rijtje. Als je meer wilt, kijk dan in het menu rechtsboven op de pagina.


wat wil je? wat moet je doen? hoe ziet dat er uit? en op de pagina?
Artikel bewerken Klik op de knop Bewerk boven aan de pagina Bewerkknop.jpg Bewerkknop.jpg
Tekst vet maken zet drie streepjes links en rechts van de woorden die je vet wilt hebben '''een vette tekst''' een vette tekst
Tekst schuin zetten zet twee streeps links en rechts van de woorden die je schuin wilt zetten ''een schuine tekst'' een schuine tekst
kopje gebruiken zet het =-teken links en rechts van het woord waarvan je een kopje wilt maken ==Een kopje== ==Een kopje==
Opsommingstekens gebruiken zet een sterretje voor de woorden die je wilt opsommen

Opsomming:
* een
* twee
* drie
* vier

Opsomming:
  • een
  • twee
  • drie
  • vier
Een afbeelding toevoegen zet twee haken links en rechts om de naam van de afbeelding [[Afbeelding:Voorbeeldplaatje.jpg]] Voorbeeldplaatje.jpg
Links naar andere pagina maken zet twee haken links en rechts om de naam van de pagina [[Duif]] Duif
Pagina opslaan Klik op de knop Pagina Opslaan onder aan de pagina Paginaopslaan.jpg Paginaopslaan.jpg


Video Youtube embedden (in de wiki plaatsen)

Daarvoor gebruik je deze code: <youtube>Hier tussen zet je de code van youtube</youtube> Voorbeeld: <youtube>vhIvzZcBz7Y</youtube>


Controleren van je wijzigingen

Je kunt het beste eerst klikken op "Toon bewerking ter controle", dan krijg je eerst je tekst te zien zoals hij er op de site uit zal zien, en daarna kun je nog veranderingen aanbrengen en op "Pagina opslaan" klikken.

Bewerkingsconflict

Soms kan het gebeuren dat je een bewerkingsconflict te zien krijgt. Dat wil zeggen dat er iemand dezelfde pagina voor jou bewerkt heeft. De eerst opgeslagen versie werd dan opgeslagen. Dat kan soms betekenen dat je helemaal opnieuw moet beginnen met de pagina te bewerken.

Zandbak

Als je je nog een beetje onzeker voelt over de manier waarop je wijzigingen moet doen, kun je het beste even oefenen. We hebben daarvoor een zandbak, waar je wat dingetjes kunt uitproberen.

Knoppen

Dat is een heel simpele bewerking. Maar met wiki kun je natuurlijk veel meer. Boven aan het bewerkingsscherm zie je deze knoppen: Knoppen bewerkingsscherm.PNG
Als je een deel van je tekst selecteert en klikt op de knop die je nodig hebt, worden de tekens die je nodig hebt bij het opmaken van je tekst automatisch toegevoegd.

Nieuwe pagina

Als je een pagina wilt maken die nog niet bestaat, kan dat op twee manieren. Je hebt misschien al gezien dat er blauwe links en rode links in een tekst kunnen staan. De blauwe links bestaan al, de rode niet. Dus:

Via een rode link

  • Klik op een rode link. Je komt dan in een scherm terecht waar je meteen kunt beginnen met schrijven. Als er geen rode link is, kun je ook nog in een tekst zelf een link maken (zie Links), en daar vervolgens op klikken.

Wikisyntax

Wikisoftware heeft het door een speciale wikisyntax gemakkelijk gemaakt om allerlei dingen op een pagina te kunnen laten verschijnen zonder dat je er veel voor hoeft te leren.

Een eigenaardigheidje van Wikisyntax is dat je voor een nieuwe regel 2 keer op "enter" moet drukken. Wat je ook kunt doen, is een "<br>" invoegen na de regel.

Hieronder een overzichtje van de mogelijkheden, klik op de link om naar de bijbehorende pagina te gaan:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Handleiding-wiki/Bewerken&oldid=588428"