Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wikikids:Handleiding-wiki/Wat betekent wiki?/Namen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kidsportaal.gif Klik hier om terug te gaan naar het Kidsportaal »

Het woord "wiki", en afgeleiden daarvan wordt in verschillende contexten gebruikt. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende betekenissen en projecten, zodat je verwarring kunt voorkomen. Hieronder de betekenis van de verschillende namen.

wiki

wiki is een algemene term die gebruikt wordt voor een website waar wordt samengewerkt door diverse gebruikers, en die bewerkt kan worden door iedereen.

  • wiki (as een bijvoeglijk naamwoord), de wiki-manier, en het tegengestelde on-wiki worden ook wel gebruikt om de filosofie van de wiki-gemeenschap aan te duiden. (bijvoorbeeld: "dat is niet erg wiki").
  • Wiki (met een hoofdletter 'W') en WikiWikiWeb worden soms gebruikt om te verwijzen naar de allereerste wiki, de Portland Pattern Repository, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Portland_Pattern_Repository (Engelse pagina).
  • wikiprogrammatuur (wiki software) en wikisysteem (wiki engine) zijn termen die verwijzen naar stukken software waar wiki-websites op draaien. Er zijn veel verschillende soorten wiki-software, sommige zijn heel eenvoudig anderen hebben heel geavanceerde en specifieke uitbreidingen.

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/WikiWiki voor meer uitleg.

Wikipedia

Wikipedia is een vrije encyclopedie in allerlei talen, die wordt gezamenlijk wordt ontwikkeld met behulp van een wiki. De naam "Wikipedia" is een handelsmerk, en mag niet gebruikt worden als algemene term.

Wikimedia

Wikimedia is de verzamelnaam voor verwante projecten die als doel hebben via internetsamenwerking kennis bij elkaar te brengen. Wikipedia, Wiktionary, Wikisource, Wikibooks zijn daar voorbeelden van. Ook "Wikimedia" is een handelsmerk. Wikimedia wordt ook wel gebruikt als afkorting van de Wikimedia Foundation.

  • The Wikimedia Foundation is de organisatie zonder winstoogmerk die deze projecten beheert. De website van de Foundation
  • De term Wikimedia-servers wordt gebruikt voor de hardware waar alle Wikimedia-projecten op draaien. De servers worden beheerd door vrijwel alleen maar vrijwilligers.
  • De Wikimedia Meta-Wiki, die meestal wordt aangeduid met "Meta", is de wiki waar onderwerpen worden besproken die van invloed zijn op alle Wikimedia-projecten. Hij wordt ook gebruikt om de ontwikkeling van MediaWiki-software te bespreken.
    • Meta moet niet verward worden met MetaWiki, een zoekmachine die verschillende wiki's tegelijk doorzoekt. Deze zoekmachine is geen onderdeel van de Wikimedia-projecten.

MediaWiki

MediaWiki is het wiki-systeem dat speciaal ontwikkeld is voor Wikipedia en andere Wikimedia-projecten. Het is "open source", dat wil zeggen dat iedereen het mag gebruiken (en verbeteren). Kopieën van het systeem worden gebruikt door allerlei projecten over de hele wereld.

Deze vertaalde samenvatting is gebaseerd op deze pagina op Meta.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Handleiding-wiki/Wat_betekent_wiki%3F/Namen&oldid=164195"