Wikikids:Leesbaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Teksten op WikiKids zijn bedoeld voor kinderen vanaf groep 5. Zij moeten de teksten daarom ook begrijpen. Er zijn verschillende tips om begrijpelijk te schrijven. Die staan hieronder op een rijtje. Controleer je tekst met behulp van deze tips.

Lengte van de zinnen

Maak zinnen niet langer dan twaalf woorden. Lange zinnen zijn moeilijk te begrijpen.

Layout

Schrijf in alinea’s. Gebruik witregels het liefst om de 10 tot 15 regels. Gebruik kopjes die iets vertellen over de alinea. Gebruik foto’s, afbeeldingen, animaties en video’s om je tekst duidelijker te maken. Gebruik opsommingstekens als dat nodig is.

Samenhang

Maak duidelijk wat de relatie is tussen alinea’s (zie ook tekststructuur). Gebruik signaalwoorden. Zorg dat je tekst logisch is opgebouwd. Verwijswoorden maken een tekst voor zwakke lezers lastig te begrijpen.

Informatiedichtheid

Schrijf in één alinea over één onderwerp. Begin je met een nieuw onderwerp maak dan een nieuwe alinea.

Woordgebruik

Gebruik geen ouderwetse woorden. Gebruik weinig ingewikkelde woorden (meer dan 4 lettergrepen). Gebruik geen woorden die bijna niemand gebruikt. Leg begrippen duidelijk uit. Gebruik zo weinig mogelijk afkortingen. Figuurlijk taalgebruik is voor zwakke lezers lastig. Leg onbekende woorden uit. Leg jargon woorden ook uit. Soms zijn woorden uit de spreektaal begrijpelijker dan woorden uit de schrijftaal. Abstracte begrippen moet je zo concreet mogelijk uitleggen.

Zinsbouw

Schrijf actieve zinnen. Vermijd samengestelde zinnen. Zet de woorden bijelkaar die bij elkaar horen.

Sjabloon moeilijk

Artikelen die niet leesbaar zijn (te moeilijk voor de doelgroep) krijgen het sjabloon {{moeilijk}}. Je kunt het artikel vereenvoudigen door bovenstaande tips door te voeren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Leesbaar&oldid=593843"