Wikikids:Netiquette moderator

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als moderator heb je een belangrijke taak op WikiKids. Bij die taken hoort ook een verantwoordelijkheid en gedragscode. Dit noemen we de netiquette van de moderator.

Achtergrond

Als moderator ben je een ervaren gebruiker op WikiKids. Je hebt ervaring hoe wiki's werken. Je bent misschien zelfs actief op andere Wiki's (zoals Wikipedia). De regels van de wiki's zijn jou duidelijk. Op WikiKids werken echter ook leerkrachten en leerlingen van het basisonderwijs die weinig tot geen ervaring hebben met wiki's. Zij doen soms dingen die niet des wiki's zijn. Dit gebeurt vaak door de onbekendheid met de werking van wiki's. Het is belangrijk om als moderator hier rekening mee te houden en je gedrag hier op aan te passen zodat nieuwe gebruikers niet weggejaagd worden.

Wat betekent dit?

Omdat we op WikiKids te maken hebben met leerlingen en leerkrachten van het basisonderwijs is WikiKids ook een omgeving waar gaandeweg geleerd wordt hoe wiki's werken. Leerkrachten en leerlingen moeten we hierin begeleiden. Bij dat begeleiden is het de bedoeling dat leerkrachten en leerlingen zo snel mogelijk zelfstandig zelf goed aan het werk kunnen.

Wat schrikt af?

Voor een nieuwe gebruiker is het dus niet altijd duidelijk wat de regels zijn van de wiki. Ook al staan die nog zo duidelijk (naar ons idee) op WikiKids. Als een nieuwe gebruiker in de fout gaat en er wordt door een moderator hard ingegrepen (bijvoorbeeld door het direct verwijderen van een artikel) dan schrikt dit af. Gevolg is dat een gebruiker niet meer op WikiKids zal terugkomen. En dat is jammer.

Hoe moeten we te werk gaan?

Als moderator wijs je de gebruiker op de fout die hij heeft gemaakt. Dit doe je op een vriendelijke en duidelijke manier. Je gaat uit van de goede bedoelingen van de gebruiker. Wees concreet in wat je ziet dat niet goed gaat.

Voorbeelden

Hieronder een paar voorbeelden van veelgemaakte fouten door beginnende gebruikers en de manier waarop je hier op vriendelijke en duidelijke manier op kunt reageren.

Een gebruiker heeft aan een afbeelding geen licentie toegevoegd

Een gebruiker heeft een afbeelding op WikiKids gezet. Bij deze afbeelding is geen licentie geplaatst. Dit komt jammer genoeg veel voor. Onbekendheid met het begrip "licenties" is hiervan vaak de oorzaak. Als moderator kun je het volgende doen:

  • plaats bij de afbeelding het sjabloon afbeelding;
  • geef op de overlegpagina van de gebruiker aan dat hij een afbeelding heeft geüpload waar geen licentie bij zit;
  • verwijs naar de pagina auteursrecht waar je uitleg kunt vinden;
  • biedt hulp aan door te vragen of iets onduidelijk is;
  • geef aan dat de afbeelding binnen een vastgestelde tijd verwijderd zal worden. Gebruik de vaste termijn van één week.

Een gebruiker heeft een nieuwe pagina gemaakt met weinig encyclopedische waarde

Er is een nieuw artikel op WikiKids gezet. Je ziet dat het artikel nog erg klein is. Het heeft nog weinig encyclopedische waarde. In eerste instantie zul je er dan van uit moeten gaan dat dit artikel binnenkort verder aangevuld zal worden. Als moderator kun je dan het volgende doen:

  • plaats onder het artikel het sjabloon beginnetje
  • geef op de overlegpagina van de gebruiker aan dat hij een artikel heeft gemaakt dat nog verder aangevuld kan worden
  • geef tips hoe het aangevuld zou kunnen worden
  • verwijs naar de pagina voor het schrijven van een goed artikel (bijvoorbeeld deze: Stappenplan bovenbouw of deze Schrijftips.)

Verder

Als je als moderator een gebruiker tegenkomt waarvan duidelijk is dat die moedwillig de fout ingaat, grijp je natuurlijk gewoon streng in.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Netiquette_moderator&oldid=569196"