Wikikids:Vragen afbeeldingen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoe kom er achter welke afbeeldingen ik zonder toestemming kan gebruiken?

Iemand die een foto maakt of een tekst schrijft, heeft automatisch auteursrecht op de foto of de tekst. Als jij een foto maakt van een bloem in je tuin bijvoorbeeld, heb je dus auteursrecht op die foto. Op de foto's die je via Google vindt, zit ook meestal auteursrecht, en die mag je dus niet zomaar gebruiken.

Ga, wanneer je een foto vindt via Google, altijd naar de pagina waar de foto op staat. Soms is het even zoeken voordat je erachter komt hoe het precies zit met auteursrechten. Als er op de betreffende website niets bij staat over copyright, kun je er het beste van uit gaan dat er copyright op zit. Bij sommige websites, zoals Flickr, staat er weliswaar (c) op de website, maar deze afbeelding bijvoorbeeld: http://flickr.com/photos/crystalina/11463203/ valt onder een Creative Commons-licentie, zie http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ . Deze foto mag je dus overnemen voor je website als je erbij zet wie de oorspronkelijke auteur is. Je mag hem dan ook uploaden naar WikiKids.

Deze foto is dan ook te vinden op Wikimedia Commons, een website van de Wikimedia Foundation, de organisatie die ook het Wikipedia-project onder zijn hoede heeft. Vrijwel alle foto's uit Commons mag je overnemen, vermeld bij het uploaden naar WikiKids wel even de informatie die er op Commons bij staat.

Het lastige is dat afbeeldingen zoeken op Commons nog grotendeels in het Engels moet. Er wordt aan gewerkt om ook zoekopdrachten in het Nederlands mogelijk te maken. De Wikimedia-projecten draaien echter nagenoeg helemaal op vrijwilligers. Er is dus niets te zeggen over een datum waarop dit werkelijk mogelijk zal zijn.

Meestal helpt het trouwens om een afbeelding in de Nederlandstalige Wikipedia te zoeken en op de afbeelding te klikken. Bij die afbeelding staat dan vaak een link naar Commons, en op Commons staan dan onderaan de pagina categorieën waar nog meer foto's in staan over het onderwerp. Ook vind je informatie over het hergebruik van de foto's.

Afbeeldingen uit Wikipedia mag je ook bijna altijd overnemen, zolang je een link geeft naar de afbeelding en de informatie die er op Wikipedia bijstaat, kopieert naar WikiKids.

Kennisnet heeft een pagina met vrij beeldmateriaal.

Wat is Publiek Domein en wat is Creative Commons?

Creative Commons en Publiek Domein zijn twee verschillende dingen. Zie Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Publiek_domein en http://nl.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons . In het kort komt het er op neer dat afbeeldingen en tekst in het Publieke Domein geheel vrij zijn van auteursrechten en dat er aan een Creative Commons-licentie nog een paar kleine voorwaarden zijn verbonden, zoals bijvoorbeeld naamsvermelding.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Vragen_afbeeldingen&oldid=498553"