Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wikikids:Zelf thematische kaarten maken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Blanco sjablonen

Op Wikimedia Commons kun je de nodige blanco sjablonen van landkaarten vinden. Hieronder, bij de kaartvoorbeelden, zie je een blanco kaart van Europa. Je kunt deze kaart downloaden naar je eigen PC. Klik met je rechter muisknop op het kaartje. Je krijgt dan een klein pop-up menu te zien. Kies daarin Afbeelding opslaan als..., en kies vervolgens op je PC de map waarin je het kaartje wilt opslaan. Je kunt het kaartje dan ook nog een andere naam geven.

Een eenvoudige themakaart maken

Met het tekenprogramma Paint kun je heel makkelijk een eigen kaart maken over een bepaald thema. Als voorbeeld zie je hieronder een kaart met alle landen van de Europese Unie. De lidstaten zijn rood, de landen die graag lid willen worden zijn geel. Deze kaart is gemaakt door de blanco kaart te openen met Paint, en daarna alle landen een kleur te geven met het inktpotje van Paint. Soms moet je even inzoomen, om ook alle eilandjes in te kleuren.

Een ingewikkelde themakaart

Met ietsje meer werk kun je ook een wat meer ingewikkelde kaart maken. In de tabel hieronder zie je hoeveel mobiele telefoonabonnementen er zijn in de EU-landen (aantal mobiele abonnementen per 100 inwoners).

Land Aantal Land Aantal Land Aantal
België 88 Ierland 94 Roemenië 47
Bulgarije 68 Italië 98 Slovenië 93
Cyprus 90 Letland niet bekend Slowakije 79
Denemarken 96 Litouwen 89 Spanje 92
Duitsland 86 Luxemburg 143 Tsjechië 106
Estland 93 Malta 77 Verenigd Koninkrijk 89
Finland 96 Nederland 83 Zweden 109
Frankrijk 74 Oostenrijk 98 Kroatië 64
Griekenland 84 Polen 60 Turkije 49
Hongarije 86 Portugal 93 Macedonië niet bekend

We geven de landen een kleurtje, afhankelijk van het aantal mobiele telefoons:

  • minder dan 60: rood
  • 60 tot 80: oranje
  • 80 tot 100: geel
  • meer dan 100: groen
  • onbekend: zwart

Op precies dezelfde manier als bij de vorige kaart zijn alle landen voorzien van een kleurtje. Daarna is er in de rechter bovenhoek een legenda aan de kaart toegevoegd. Op de legenda staat wat alle kleuren betekenen. De definitieve kaart vind je hieronder.

Kaartvoorbeelden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Zelf_thematische_kaarten_maken&oldid=394021"