Zandhoven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zandhoven is een plaats in de provincie Antwerpen in België.

Het ligt ten oosten van Antwerpen op ongeveer 20 km. Het dorp ligt op 13 meter boven de zeespiegel. Zandhoven zelf is 40,10 km² groot. Zandhoven is gemakkelijk bereikbaar voor iedereen: met het openbaar vervoer, met de auto langs de autosnelwegen E313 en E34 en zelfs per schip langs het Albertkanaal! Er werd ook gedacht aan de fietsers en wandelaars: er is een uitgebreide keuze van wandel- en fietsroutes. Het hele jaar door worden er veel sportieve en culturele activiteiten en evenementen georganiseerd. Zandhoven heeft ook een wapenschild: dat telt 4 kwartieren. Zo heeft elk kwartier zijn eigen betekenis.

De geschiedenis van Zandhoven

Nog voor de Romeinse tijd was Zandhoven al bewoond. In de 4de of 5de eeuw werd Zandhoven gesticht door de Franken. Daarom zijn er de typische driehoekige dorpspleinen. In 1183 wordt de naam Zandhoven voor het eerst in de geschiedenis vermeld. Het werd dan wel als SANTHOVEN geschreven. Eerst was er het beroepshof. Dat werd na de 18de eeuw vervangen door het vredegerecht. Zandhoven is ook een kantonale hoofdplaats en was tot voor kort een dekenij. Landbouw is in ons dorp doorheen de geschiedenis heel belangrijk geweest voor de mensen. Het is ook één van de weinige plekken die nog zeer bosrijk zijn : 24 % van de oppervlakte is bos. Sinds de fusie in 1976 bestaat Zandhoven uit 5 deelgemeenten : Viersel, Massenhoven, Pulle, Pulderbos en Zandhoven.

"De doppendragers"

De bijnaam van de Zandhovenaars was vroeger :”de doppenrapers”, omdat er tijdens en na de 2de wereldoorlog geen brandhout was, zijn de mensen dennenappels gaan rapen. Sommige mensen maakten daar een tijdelijke bijverdienste van. Daarom heeft Zandhoven voor een mastendoppenfontein gekozen. Zij staat op het dorpsplein in het centrum van Zandhoven.

Het gemeentehuis

De burgemeester is Luc Van Hove. Het adres van het gemeentehuis is Liersebaan 12 2240 Zandhoven Er hangen drie vlaggen : 1 van Vlaanderen , 1 van België en 1 van Zandhoven De namen van de schepenen zijn :Louis Lenaerts , Jan Verbist , Richard Bastanie , Rudolf Willems, Nancy Boekx. Voor meer informatie: info@zandhoven.be

De kerk

De kerk van Zandhoven heet: Sint Amelbergakerk. Onze priester is Stan. We hebben 2 kerktorens: een grote en een kleine. In de Amelbergakerk hangen mooie en kostbare schilderijen. Onze kerk staat in de Amelbergastraat. Je kan onze kerk gaan bezoeken.

De politie

Ze zijn te vinden in de Amelbergastraat 52 2240 Zandhoven. De baas van de politie is Rob Verbist. Ze hebben een fietsteam van 6 fietsen en 6 auto’s. En 1 drugshond, 2 cellen en er zijn nog geen honden onsnapt. Ze hebben nog een website www.politiezara.be.

De brandweer

Zandhoven heeft een vrijwillige brandweer, gelegen op de Schildebaan nr.2. Er zijn meer dan 40 actieve brandweermannen. Er zijn 9 brandweervoertuigen. Bij de brandweer van Zandhoven is er zelfs een duikersploeg. De belangrijkste opdrachten zijn:

 • Weghalen van wespennesten
 • Helpen bij verkeersongevallen (bv.als er iemand geklemd zit)
 • Vrijmaken van de rijbaan
 • Redden van dieren
 • Blussen van auto- en schouwbranden, en natuurlijk ook huisbranden.

De bibliotheek

Sinds 1987 kwam de gemeentelijk bib Zandhoven er. En in 1989 op vier december ging ze open. Er zijn in deze bib 30 000 boeken en per jaar worden er 100 000 verhuurd. In de bib werken er 6 mensen en liggen 5 kranten en 60 tijdschriften. Er zijn ook voor mensen die niet kunnen zien cd’s die de tekst voor zeggen. De bib is 300 vierkante meter groot. We gaan met de school ook naar de bib.

De muziekschool

Je mag vanaf 6 jaar naar de muziekschool, De directeur van de academie is meneer Celens, Je haalt je diploma als je in je examens slaagt. De muziekschool werd geopend in oktober 1905, De eerste dag toen de muziekschool geopend werd werden er 120 leerlingen ingeschreven, Op de muziekschool kan je ook woord en dans doen. De website is : www.samwdlier.be

Zandhoven - sportieve gemeente

Zandhoven is een sportieve gemeente. Voor jong en oud is er wat te beleven. Hier is een overzicht van de sporten en de plaatsen waar je ze kunt beoefenen :

 • judo en jiu-jitsu : Veldstraat
 • boogschieten : Veldstraat
 • vissen : visvijver Schegel
 • voetbal : terreinen Voetbalstraat
 • volleyball : sporthal Amelbergastraat
 • petanque : Veldstraat
 • dansen : Veldstraat
 • paardrijden : Beggard
 • step-aerobics : Veldstraat
 • tennis : tennisvelden Veldstraat

Chiro ’t Reigersnest Zandhoven

In Zandhoven kun je op zondag naar de Chiro vanaf 6 jaar. Dan zit je in de groep van de sloebers-speelclub-rakwi’s (van het eerste tot het zesde leerjaar). Ze spelen van 14 tot 17 uur. De oudsten, van het eerste tot het zesde middelbaar, blijven tot 18 uur. Op die dag zit de chiro vol durvende kindjes en vol TOFFE ACTIVITEITEN !!! We gaan ook op kamp ; dan ga je een weekend of een volle week op reis en je blijft er ook slapen (niet overal). Voor een heel jaar kost het € 20 per lid. Als je meer wil weten, kom dan eens een kijkje nemen: De Linden nr 59 in Zandhoven. Tot dan !

Stekelbees

Initiatief buitenschoolse kinderopvang van Zandhoven heeft een tienerkamer, een poppenkamer en een grote zaal waar je kunt eten. Het is om 7 uur open en duurt tot 19 uur. In de vakantie is het ook open. Het is voor kinderen tot twaalf jaar. Stekelbees vindt u in de Beggard 4 te Zandhoven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zandhoven&oldid=569091"