Zugspitze

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zugspitze vanaf het noorden gezien.

De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland. De Zugspitze is 2963 meter hoog en ligt op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. De prominentie van de Zugspitze is 1763 meter. Dat betekent dat de berg 1753 meter boven de omgeving uitsteekt. De berg ligt in het Wettersteinmassief in de Beierse Alpen die, zoals de naam al zegt, in de deelstaat Beieren liggen. De berg is voor het eerst beklommen in 1820 door Josef Naus.

Er is een kabelbaan aangelegd naar de top. Op het hoogste punt staat een groot kruis. In de winter ligt er veel sneeuw. Er wordt dan geskied op de berg. In totaal vriest het per jaar 310 dagen op de top van de Zugspitze.

Op de Zugspitze liggen drie kleine gletsjers: de Nördliche Schneeferner, de Südliche Schneeferner en de Höllentalferner. De Nördliche Schneeferner is met een oppervlakte van 30 hectare de grootste van deze drie en is ook de grootste gletsjer van Duitsland. De Südliche Schneeferner is met 8 ha de kleinste gletsjer van de drie. De Höllentalferner heeft een oppervlakte van 25 hectare. Alle drie de gletsjers smelten snel af. Waarschijnlijk zullen ze over 50 jaar verdwenen zijn.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zugspitze&oldid=539150"