Zweten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een ander woord voor zweten is transpireren. Je zweet zodat je lichaam kan afkoelen.

Wat is zweten

Zweten is een natuurlijk verschijnsel waarbij het lichaam vocht afscheidt dat op de huid verdampt. Het zweten zorgt ervoor dat de warmte uit je lichaam verdwijnt hierdoor daalt je lichaamstempratuur. De poriën in onze huid worden gereinigd en ons lichaam kan vrij ademen. Het meeste zweet ontstaat bij emotionele spanningen zoals bij schrik of als je nerveus bent.

Hoe ontstaat zweet

Zweet wordt gemaakt door miljoenen zweetklieren. Dit zijn speciale orgaantjes in de huid. Elk mens heeft er zowat vijf miljoen verdeeld over het hele lichaam. Elke zes minuten maken deze klieren zweet aan. Dagelijks verliest men hierdoor al snel een liter vocht.

Zweten tijdens sport

Tijdens het sporten trekken je spieren zich samen om te bewegen, en daarbij warmen ze flink op. Maar liefst 75% van je energie gaat verloren aan warmteproductie. Het gevolg is dat je lichaamstempratuur flink kan oplopen. Om af te koelen, voert je lichaam vocht af via de poriën in je huid. Wanneer dat verdamp raak je warmte kwijt. Zweten is dus een manier van het lichaam om de warmte te regelen. Belangrijk is dat je tijdens het sporten goed en voldoende drinkt zodat je het vochtbalans in je lichaam op peil kunt houden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zweten&oldid=543083"