Niflheim: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Concepte de Niflheim.webp|miniatuur|Een idee van hoe Niflheim eruit zou hebben gezien]]
 
[[Bestand:Concepte de Niflheim.webp|miniatuur|Een idee van hoe Niflheim eruit zou hebben gezien]]
'''Niflheim''' is een van de negen werelden in de [[Asengeloof|Noordse mythologie]]. Het is de mistwereld; een donker en koud gebied onder de wortels van [[Yggdrasil]]. Bij het ontstaan ​​van de aarde, gaat Niflheim een verbinding aan met het vuurgebied [[Muspelheim]], dat - tegenover Niflheim - in het zuiden ligt. Door Niflheim stroomt een enorme rivier, [[Hvergelmir]] (brullende ketel), waar elf giftige rivieren ([[Elivágar|Elivagar]], storm golven) aan ontspringen. Het stroomt zo snel dat het niet kan bevriezen. Deze rivieren stromen naar het zuiden, richting [[Ginnungagap]], en als ze te ver van hun bron komen, bevriezen ze tot ijs, dat zich opstapelt, en uiteindelijk is het hele noordelijke deel van Ginnungagap gevuld met ijs en kou. Daar waar het ijs in aanraking kwam met de hitte van het zuidelijke Muspelheim smolt het en ontstond leven. Daar zouden de oerreus [[Ymir]] en de oerkoe [[Audhumla]] verschenen zijn en door hém te offeren schiepen [[Odin]] en zijn twee broers de wereld.
+
'''Niflheim''' is een van de negen werelden in de [[Asengeloof|Noordse mythologie]]. Het is de mistwereld; een donker en koud gebied onder de wortels van [[Yggdrasil]]. Bij het ontstaan ​​van de aarde, gaat Niflheim een verbinding aan met het vuurgebied [[Muspelheim]], dat - tegenover Niflheim - in het zuiden ligt. Door Niflheim stroomt een enorme rivier, [[Hvergelmir]] (brullende ketel), waar elf giftige rivieren ([[Elivágar|Elivagar]], storm golven) aan ontspringen. Het stroomt zo snel dat het niet kan bevriezen. Deze rivieren stromen naar het zuiden, richting [[Ginnungagap]], en als ze te ver van hun bron komen, bevriezen ze tot ijs, dat zich opstapelt, en uiteindelijk is het hele noordelijke deel van Ginnungagap gevuld met ijs en kou. Daar waar het ijs in aanraking kwam met de hitte van het zuidelijke Muspelheim smolt het en ontstond leven. Daar zouden de oerreus [[Ymir]] en de oerkoe [[Auðumbla]] verschenen zijn en door hém te offeren schiepen [[Odin]] en zijn twee broers de wereld.
   
 
In Niflheim heerste volgens sommige bronnen de god [[Hel (mythologie)|Hel]]. Niflheim was het rijk der doden, een ijzige wereld waar een levende weinig te zoeken had.
 
In Niflheim heerste volgens sommige bronnen de god [[Hel (mythologie)|Hel]]. Niflheim was het rijk der doden, een ijzige wereld waar een levende weinig te zoeken had.
  +
  +
Op zich is het wel logisch dat de [[Vikingen]] de wereld Niflheim in het Noorden plaatsten. In de Scandinavische landen is het (zeker 's Winters) altijd koud, mistig en donker. In het hoge Noorden heb je zelfs in de winter geen daglicht.
   
 
{{Navigatie Noordse mythologie}}
 
{{Navigatie Noordse mythologie}}

Huidige versie van 5 jan 2024 om 13:12

Een idee van hoe Niflheim eruit zou hebben gezien

Niflheim is een van de negen werelden in de Noordse mythologie. Het is de mistwereld; een donker en koud gebied onder de wortels van Yggdrasil. Bij het ontstaan ​​van de aarde, gaat Niflheim een verbinding aan met het vuurgebied Muspelheim, dat - tegenover Niflheim - in het zuiden ligt. Door Niflheim stroomt een enorme rivier, Hvergelmir (brullende ketel), waar elf giftige rivieren (Elivagar, storm golven) aan ontspringen. Het stroomt zo snel dat het niet kan bevriezen. Deze rivieren stromen naar het zuiden, richting Ginnungagap, en als ze te ver van hun bron komen, bevriezen ze tot ijs, dat zich opstapelt, en uiteindelijk is het hele noordelijke deel van Ginnungagap gevuld met ijs en kou. Daar waar het ijs in aanraking kwam met de hitte van het zuidelijke Muspelheim smolt het en ontstond leven. Daar zouden de oerreus Ymir en de oerkoe Auðumbla verschenen zijn en door hém te offeren schiepen Odin en zijn twee broers de wereld.

In Niflheim heerste volgens sommige bronnen de god Hel. Niflheim was het rijk der doden, een ijzige wereld waar een levende weinig te zoeken had.

Op zich is het wel logisch dat de Vikingen de wereld Niflheim in het Noorden plaatsten. In de Scandinavische landen is het (zeker 's Winters) altijd koud, mistig en donker. In het hoge Noorden heb je zelfs in de winter geen daglicht.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Niflheim&oldid=833108"