Jeugdboek

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 7 okt 2022 om 14:08 (Aanzet Jeugdboek)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Een Jeugdboek of kinder- en jeugdliteratuur, is literatuur die kinderen (tot twaalf jaar) en jongeren (tot achttien) aanspreekt. Meestal zijn het boeken die speciaal voor hen zijn geschreven. De onderwerpen passen bij hun belevingswereld en er de schrijvers gebruiken woorden in hun taal. Tussen de jeugdliteratuur en de volwassenenliteratuur heb je nog de adolescenten-literatuur, voor jongeren vanaf ongeveer 18. Het wordt ook wel young adult genoemd. Het belang van de jeugdliteratuur blijkt uit de prijzen als de Zilveren en vooral de Gouden Griffel. Boeken voor jongeren spelen zich vaak af in een ontdekkende of een morele sfeer: de schrijver hoopt dat de jonge lezer net als vaak de hoofdfiguur een 'goed' mens zal worden. Veel voorkomende thema's zijn 'opkomen voor je mening', 'de democratie' en 'men moet zijn geschiedenis kennen' zoals bij Jan Terlouw, Thea Beckman.

Naast de jeugdliteratuur heb je ook zogeheten triviale jeugdboeken. Deze zijn vaak wat eenvoudiger van opzet en taalgebruik, maar vaak wel populairder dan de griffelwinnaars. Die populariteit is ook terug te zien in de verkoopcijfers.

Het verschil tussen kinderboeken en jeugdboeken zit vaak in het taalgebruik, de opmaak (lettergrootte), tekstdichtheid en minder illustraties bij de jeugdboeken. De grens is lang niet altijd even duidelijk.

Bekende schrijvers die boeken hebben geschreven voor oudere kinderen zijn naast Jan Terlouw en Thea Beckman; Anke de Vries, Simone van der Vlugt, Carry Slee, Edward van de Vendel, Dirk Bracke en Anne Provoost.

De hoofdpersoon in jeugdliteratuur is vaak een jongere, aangezien dit voor de lezer makkelijker in te leven is. Veel mensen van deze leeftijd lezen ook boeken die voor volwassenen zijn bedoeld. Dit wordt gestimuleerd vanuit school, door middel van de literatuurlijst (lijst van boeken die men moet lezen voor het eindexamen). Zo leest men in de vrije tijd kinderliteratuur en voor school 'gewone' literatuur.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jeugdboek&oldid=735439"