Waterschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Een kaart met de 21 waterschappen van Nederland. Je ziet dus dat de waterschappen andere grenzen hebben dan de provincies van Nederland. Dit komt doordat waterschappen verdeeld worden naar stroomgebied. Provincies liggen vaak in meerdere stroomgebieden, terwijl waterschappen grotendeels één stroomgebied hebben.

Een waterschap is de bestuurslaag van de overheid, wat zich enkel bezighoudt met water. Je kunt een waterschap dus eigenlijk een beetje vergelijken met een provincie. Denk hierbij aan de waterkwaliteit, onderhoud aan dijken en de juiste hoeveelheid water. Verschillende landen zijn verdeeld in waterschappen.

In Nederland zijn de waterschappen erg belangrijk, aangezien het land veel water heeft. Men kan daardoor iedere vier jaar voor de waterschappen stemmen tijdens speciale waterschapsverkiezingen. Deze verkiezingen vinden plaats op dezelfde dag als de Provinciale Statenverkiezingen. Nederland is onderverdeeld in 21 waterschappen. Vijf waterschappen noemen zich een hoogheemraadschap, maar dit is meer een historische titel. Waterschappen hebben hun eigen bestuur. Ze worden geleid door een dijkgraaf (een soort van burgemeester). Hij of zij wordt geholpen door een dagelijks bestuur. Daarnaast is er ook een algemeen bestuur (een soort van gemeenteraad). Dit bestuur wordt direct door de inwoners van het waterschap gekozen.

Het waterschapsbestuur moet allerlei keuzes maken voor het waterbeheer. Droge voeten en schoon water blijven belangrijk. Maar ook de belangen van milieu, natuur, landschap, recreatie, stedenbouw, ruimtelijke ordening en drinkwatervoorziening gaan steeds meer meetellen. Om dat allemaal te kunnen afwegen, moet er een organisatie zijn die het geheel kan overzien. Die al het water kan benaderen als één watersysteem. Zo wordt bijvoorbeeld waterschap Regge en Dinkel steeds meer als de belangrijkste beheerder van het watersysteem in de regio Twente erkend. Als beheerder verlangt het waterschap van gemeenten, provincie, waterleidingmaatschappij enzovoort, dat zij rekening houden met het water. Het waterschap wil vroeg bij de plannen worden betrokken.

Geschiedenis

Ontstaan

Recente veranderingen

Opheffen?

Hoe werkt een waterschap?

Waterschap of hoogheemraadschap?

Sommige Nederlandse waterschap heten geen waterschap maar hoogheemraadschap. Nederland heeft vijf waterschappen die zich zo noemen. Deze liggen allemaal in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. De naam "hoogheemraadschap" werd vroeger gebruikt voor waterschappen die het land beschermden tegen de zee. Deze waterschappen waren meestal groter en complexer, aangezien er veel polders en dijken waren.

Tegenwoordig is er geen verschil meer tussen een hoogheemraadschap en een waterschap. De hoogheemraadschappen gebruiken deze naam alleen nog als traditie. Je kunt het zien als een stukje geschiedenis.

Wat doet een waterschap?

Hoe wordt een waterschap bestuurd?

Hoe worden verkiezingen gehouden?

Overzicht van waterschappen

Meer weten?

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterschap&oldid=774512"