Afgieten

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 12 nov 2021 om 18:46 (Aanzet Afgieten)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Afgieten van kookwater

Afgieten is de meest simpele vorm van scheiden van een vloeistof van een andere vloeistof of vaste stof. Met een duur woord heet dat decanteren. In de keuken kan na het koken het water van bijvoorbeeld aardappelen worden afgegoten door de pan schuin te houden en het water weg te laten lopen. Afgieten wordt meestal gebruikt na het koken van aardappelen of groenten. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de groenten niet in de gootsteen kan vallen, en ook dat de hete stoom niet tegen je gezicht of je handen aankomt. Dit lukt het beste door een deksel met een kleine kier schuin op de pan te zetten. Het beste gaat afgieten naar je lichaam toe. Het veiligst is het echter om van je af te gieten, zodat kokend water minder snel op de huid zal komen. Eventueel kun je een vergiet gebruiken waardoor het water door de gaatjes wegloopt en de aardappelen eventueel kunnen worden opgevangen. Met spaghetti gaat dit sowieso zo makkelijker en kan het meteen uitlekken in het vergiet.

Wanneer je slaolie met water in een beker vermengd, zal dat niet echt een mengsel geven. Hele fijne druppeltjes slaolie maken het water troebel. Laat je dit een poosje staan, dan zal de olie op het water gaan drijven en zit er onder een steeds helder wordend water. Door voorzichtig de olie af (over) te gieten in een andere beker, houd je bijna schoon water over.

Bij een beker met modder gebeurt hetzelfde. Laat je dat een poosje staan dan zakt het zwaardere zand naar de bodem (bezinken) en drijft het water er boven op. Ook dit water, wat weer wat helderder zal zijn geworden, kun je voorzichtig afgieten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afgieten&oldid=692983"