Afsluitdijk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Externe link dood. Vervangen door nieuwe.)
 
(15 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Afsluitdijk.jpg|right|miniatuur|275px|Afsluitdijk]]
{{werk|Wordt vernieuwd!}}
 
[[Afbeelding:Afsluitdijk.jpg|right|thumb|275px|Afsluitdijk]]
+
[[Bestand:Satellite image of Afsluitdijk, Netherlands (5.19E 53.02N).png|right|miniatuur|275px|Afsluitdijk vanuit de ruimte]]
[[Afbeelding:Afsluitdijk sateliet.png|right|thumb|275px|Afsluitdijk vanuit de ruimte]]
 
   
De '''Afsluitdijk''' is een belangrijke waterkering en verkeersweg. De Afsluitdijk is 23 meter lang en sluit het [[IJsselmeer]] af van de [[Waddenzee]]. Daarom heet de Afsluitdijk zo. De verkeersweg is deel van de [[Rijksweg 7]] en verbindt [[Friesland]] met [[Noord-Holland]]. De Afsluitdijk is onderdeel van [[Zuiderzeewerken]]. In 1927 is begonnen met de aanleg en in 1932 is het afgemaakt. Een jaar later was de weg klaar en opengesteld voor verkeer.
+
De '''Afsluitdijk''' is een belangrijke waterkering en verkeersweg. De Afsluitdijk is 32 kilometer lang en sluit het [[IJsselmeer]] af van de [[Waddenzee]]. Daarom heet de Afsluitdijk zo. De verkeersweg is deel van de [[Rijksweg 7]] en verbindt [[Friesland]] met [[Noord-Holland]].
  +
  +
De Afsluitdijk is onderdeel van [[Zuiderzeewerken]]. In 1927 is begonnen met de aanleg ervan en in 1932 is het afgemaakt. Een jaar later was de weg klaar en werd die opengesteld voor verkeer.
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
===Voorgeschiedenis===
 
===Voorgeschiedenis===
In 1886 richtte een aantal mensen de [[Zuiderzeevereniging]] op. Deze vereniging onderzocht of het maken van de latere Zuiderzeewerken haalbaar was. [[Cornelis Lely]] leidde dit onderzoek. In 1891 maakte hij het eerste ontwerp voor de afsluiting en inpoldering. In 1913 stelde Lely zich verkiesbaar als Minister van Waterstaat. Hij is dat ook geworden. In het verkiezingsprogramma stond al iets over de werken. Ondanks de protesten, onder meer van de vanuit de visserij. Maar na de [[hongersnood van 1916]] en de [[Waternoodsramp van 1916]] werd begonnen met het megaproject.
+
In 1886 richtte een aantal mensen de [[Zuiderzeevereniging]] op. Deze vereniging moest onderzoeken of het maken van de latere Zuiderzeewerken haalbaar was, zodat de gevaarlijke [[Zuiderzee (water)|Zuiderzee]] kon worden afgesloten. [[Cornelis Lely]] leidde dit onderzoek. In 1891 maakte hij het eerste ontwerp voor de afsluiting en inpoldering. In 1913 stelde Lely zich verkiesbaar als Minister van Waterstaat. Hij is dat ook geworden. In het verkiezingsprogramma stond al iets over de werken. Ondanks de protesten, onder meer van de vanuit de visserij. Maar na de [[hongersnood van 1916]] en de [[watersnoodramp van 1916]] werd er begonnen met het megaproject.
   
 
===Ontwerpfase===
 
===Ontwerpfase===
Voor de aanleg en het ontwerp van de Afsluitdijk werden eenvoudige begrippen gebruikt. Ze toen nog geen computers of meetapparatuur. Alle sluizen en dijklichamen werden eerst op schaal gebouwd. Toch is er nog steeds belangstelling wereldwijd voor de Zuiderzeewerken en het durvende project. Hierdoor werd Nederland groot op het gebied van waterbouwkunde.
+
Voor de aanleg en het ontwerp van de Afsluitdijk werden voor nu eenvoudige technieken gebruikt. Ze hadden toen nog geen computers of meetapparatuur. Alle sluizen en dijklichamen werden eerst op schaal gebouwd. Toch is er nog steeds belangstelling wereldwijd voor de Zuiderzeewerken en het durvende project. Hierdoor werd Nederland groot op het gebied van de waterbouwkunde.
   
Het originele ontwerp voor de dijk stelde voor dat de dijk niet bij [[Cornwerd]], maar bij [[Piaam]]. Maar het bleek dat bij de kust bij Piaam veel last was van storm en ook was de ondergrond niet ideaal voor de dijk. De commissie Lorentz raadde aan om de dijk wat noordelijker te leggen.
+
Het originele ontwerp voor de dijk stelde voor dat de dijk niet bij [[Cornwerd]] zou komen te liggen, maar bij [[Piaam]]. Maar het bleek dat er bij de kust bij Piaam veel last was van storm en ook was de ondergrond daar niet ideaal voor de dijk. De commissie Lorentz raadde dus aan om de dijk wat noordelijker te leggen.
   
 
===Aanleg===
 
===Aanleg===
Voordat de Afsluitdijk werd aangelegd werd in juni 1920 de [[Amsteldiepdijk]] Of Kleine Afsluitdijk aangelegd. De Dijk loopt van de kust van [[Noord-Holland]] naar het voormalige eiland [[Wieringen]]. Tijdens de bouw werd een nuttige ervaring opgedaan. Deze kwam van pas tijdens de bouw van de Afsluitdijk. Met de aanleg van Afsluitdijk zelf werd pas begonnen in juni 1927. Er werd op 4 locaties begonnen:
+
Voordat de Afsluitdijk werd aangelegd werd in juni 1920 de [[Amsteldiepdijk]] of Kleine Afsluitdijk aangelegd. Deze Dijk loopt van de kust van [[Noord-Holland]] naar het voormalige eiland [[Wieringen]]. Tijdens de bouw werd een nuttige ervaring opgedaan. Deze kwam van pas tijdens de bouw van de echte Afsluitdijk. Met de aanleg van Afsluitdijk zelf werd pas begonnen in juni 1927. Er werd op 4 locaties begonnen:
 
#Aan de kust van [[Friesland]]
 
#Aan de kust van [[Friesland]]
 
#Aan de kust van [[Noord-Holland]]
 
#Aan de kust van [[Noord-Holland]]
 
#Het werkeiland [[Breezand (werkeiland)|Breezand]]
 
#Het werkeiland [[Breezand (werkeiland)|Breezand]]
 
#Het eiland [[Kornwerderzand]]
 
#Het eiland [[Kornwerderzand]]
Eerst werd bij de bouw van de dijk begonnen met keileem neer te leggen. Aan dit materiaal was een overschot in Noord-Nederland. Uiteindelijk werd er een fundering gebouwd op zinkstukken en werd naar beneden gebracht met stenen.
+
Eerst werd bij de bouw van de dijk begonnen met keileem neer te leggen. Aan dit materiaal was een overschot in Noord-Nederland. Uiteindelijk werd er een fundering gebouwd op zinkstukken en deze werd naar beneden gebracht met stenen.
   
 
===20ste eeuw===
 
===20ste eeuw===
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd er een belangrijke veldslag uitgevochten op de Afsluitdijk: De [[Slag om de Afsluitdijk]].
+
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd er een belangrijke veldslag uitgevochten op de Afsluitdijk: de [[Slag om de Afsluitdijk]]. Ook tijdens de [[watersnoodramp van 1953]] kreeg de Afsluitdijk het zwaar te verduren, maar hij brak niet.
   
 
==Externe links==
 
==Externe links==
* [http://www.deltawerken.com/De-Afsluitdijk/118.html De Afsluitdijk]
+
* [https://deafsluitdijk.nl/ De Afsluitdijk]
* [http://www.afsluitdijk.org/ Het monument op de Afsluitdijk]
 
 
===Videolink===
 
* [http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/pagina.jsp?nr=vz_werkstuk&wsnr=642972 De Afsluitdijk op School-tv]
 
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/teleacnot/beeldbank/20050607_afsluitdijk01_high.wmv Zuiderzee wordt IJsselmeer.]
 
   
===Spelletje===
 
* [http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/2199244/spelletjes/item/2206495/de-afsluitdijk/ bordspel Afsluitdijk]
 
   
 
{{Navigatie Zuiderzeewerken}}
 
{{Navigatie Zuiderzeewerken}}
[[Categorie:Bouwwerk in Friesland]]
+
[[Categorie:Geografie van Friesland]]
 
[[Categorie:Bouwwerk in Noord-Holland]]
 
[[Categorie:Bouwwerk in Noord-Holland]]
 
[[Categorie:Dam in Nederland]]
 
[[Categorie:Dam in Nederland]]

Huidige versie van 28 jan 2024 om 18:28

Afsluitdijk
Afsluitdijk vanuit de ruimte

De Afsluitdijk is een belangrijke waterkering en verkeersweg. De Afsluitdijk is 32 kilometer lang en sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. Daarom heet de Afsluitdijk zo. De verkeersweg is deel van de Rijksweg 7 en verbindt Friesland met Noord-Holland.

De Afsluitdijk is onderdeel van Zuiderzeewerken. In 1927 is begonnen met de aanleg ervan en in 1932 is het afgemaakt. Een jaar later was de weg klaar en werd die opengesteld voor verkeer.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

In 1886 richtte een aantal mensen de Zuiderzeevereniging op. Deze vereniging moest onderzoeken of het maken van de latere Zuiderzeewerken haalbaar was, zodat de gevaarlijke Zuiderzee kon worden afgesloten. Cornelis Lely leidde dit onderzoek. In 1891 maakte hij het eerste ontwerp voor de afsluiting en inpoldering. In 1913 stelde Lely zich verkiesbaar als Minister van Waterstaat. Hij is dat ook geworden. In het verkiezingsprogramma stond al iets over de werken. Ondanks de protesten, onder meer van de vanuit de visserij. Maar na de hongersnood van 1916 en de watersnoodramp van 1916 werd er begonnen met het megaproject.

Ontwerpfase

Voor de aanleg en het ontwerp van de Afsluitdijk werden voor nu eenvoudige technieken gebruikt. Ze hadden toen nog geen computers of meetapparatuur. Alle sluizen en dijklichamen werden eerst op schaal gebouwd. Toch is er nog steeds belangstelling wereldwijd voor de Zuiderzeewerken en het durvende project. Hierdoor werd Nederland groot op het gebied van de waterbouwkunde.

Het originele ontwerp voor de dijk stelde voor dat de dijk niet bij Cornwerd zou komen te liggen, maar bij Piaam. Maar het bleek dat er bij de kust bij Piaam veel last was van storm en ook was de ondergrond daar niet ideaal voor de dijk. De commissie Lorentz raadde dus aan om de dijk wat noordelijker te leggen.

Aanleg

Voordat de Afsluitdijk werd aangelegd werd in juni 1920 de Amsteldiepdijk of Kleine Afsluitdijk aangelegd. Deze Dijk loopt van de kust van Noord-Holland naar het voormalige eiland Wieringen. Tijdens de bouw werd een nuttige ervaring opgedaan. Deze kwam van pas tijdens de bouw van de echte Afsluitdijk. Met de aanleg van Afsluitdijk zelf werd pas begonnen in juni 1927. Er werd op 4 locaties begonnen:

  1. Aan de kust van Friesland
  2. Aan de kust van Noord-Holland
  3. Het werkeiland Breezand
  4. Het eiland Kornwerderzand

Eerst werd bij de bouw van de dijk begonnen met keileem neer te leggen. Aan dit materiaal was een overschot in Noord-Nederland. Uiteindelijk werd er een fundering gebouwd op zinkstukken en deze werd naar beneden gebracht met stenen.

20ste eeuw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een belangrijke veldslag uitgevochten op de Afsluitdijk: de Slag om de Afsluitdijk. Ook tijdens de watersnoodramp van 1953 kreeg de Afsluitdijk het zwaar te verduren, maar hij brak niet.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afsluitdijk&oldid=838069"