Appel: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 69: Regel 69:
 
Hier kopen de winkeliers hun appels voor in de winkel.
 
Hier kopen de winkeliers hun appels voor in de winkel.
 
De appels in de koelcel kunnen maanden lang vers worden gehouden en dus die gebruiken ze voor in de winter.
 
De appels in de koelcel kunnen maanden lang vers worden gehouden en dus die gebruiken ze voor in de winter.
 
 
 
 
 
 
 
 
HOI HOE IS IE
 
   
 
==Soorten appels==
 
==Soorten appels==

Versie van 10 okt 2011 19:55

Een fuij appel.

Een appel is een vrucht van een appelboom.

Appelboom

De appelboom is een boom die de algemeen bekende vruchten dragen namelijk appels, vooral op het Noordelijk halfrond. Ook zijn er sierappels, die kleine appeltjes geven. De appel groeit zonder dat het erg warm hoeft te zijn (de gematigde streken).

De appel werd al 10.000 v. Chr. in Europa in het wild verzameld en al in het Midden-Oosten geteeld in 4000 v. Chr.

Van appelen kan appelmoes gemaakt worden. Sommige soorten geschikter dan andere.

Het groeien van de knop

De meeste appelbomen zijn laag. Maar vroeger waren ze hoog, ik denk dat ze nu lager gekweekt zijn en dat je ze dan makkelijker kan plukken. In de winter is een appelboom kaal maar er zitten wel knoppen aan. In die knoppen liggen nieuwe blaadjes klaar. Na de winter gaan de knoppen open. Als het lente wordt het warmer en langer licht. Dan komen er uit de knoppen kleine licht groene blaadjes die hard groeien. Om hard te groeien heeft de boom weer licht, lucht en water nodig. Met open gevouwen blaadjes vangt de boom het licht op. De boom ademt door kleine gaatjes in de blaadjes en takken. En met de wortels drinkt de boom water uit de grond. Op een dag komen er knoppen tussen de bladeren. Na een paar dagen gaan de knoppen open. Nu bloeit de appelboom al die roze en witte bloemen samen noemen we bloesem, maar als het vriest dan kan de bloesem bevriezen en dan komen er minder appels aan de bomen. En dit noemen ze ook wel appelbloesem.

Appelbloesem

Iedere bloem heeft 5 bloemblaadjes en in het midden staat een kransje meeldraden Boven aan elk meel draad zit een geel propje stuifmeel. Als de zon schijnt komen er bijen op zoek naar het zoete sap in de bloem. Tegelijk nemen ze stuifmeel uit de bloem mee, op hun poten of zo maar ergens aan hun lijf zo brengen ze stuifmeel van de ene appelbloem op de ander. Als er geen bijen waren dan hadden we dus geen appels. Als de appelbloesem bestuift is dan vallen de bladeren uit en de meeldraden verdrogen Nu zit het werk van de bijen er op.

De appel groeit

De appelboom is uitgebloed. Maar overal tussen de bladeren zie je kleine appeltjes zitten, hat appeltje op de foto is 1 maand oud en is zo groot als een tennis bal en keihard, je ziet de verdroogde restjes van de bloem boven op het appeltjes zitten. De pitten zij de zagen van een appelboom.

De appels zijn rijp

De appels groeien de hele zomer door. Na de zomer vakantie worden de appel geplukt In het midden zit het klokhuis met de pitten, een appel met bruine pitten is rijp De pitten van een appel zijn eigen lijk het zaad van de appelboom

Rotte appels

Je moet appels op het juiste moment plukken want rijpe appels vallen op de grond. Dit zij val appels. Hier word meestal appelmoes van gemaakt. Sommige valappels blijven liggen en die gaan rotten Het enige wat over blijft zijn de pitten Daar kunnen nieuwe appelboompjes uit groeien

Herfst

De appelboom groeit niet meer. Alle appels zijn geplukt. De blaadjes worden bruin en vallen van de bomen. Op de takken zitten littekens waar een blad heeft gezeten


Media:Deelonderwerp

De boomgaard

De fruitteler teelt zijn appels in zijn boomgaard met kleine bomen in lange rijen. De takken van de bomen worden uit elkaar gebogen en met touwtjes vastgezet, dit is opbinden. Hierdoor kan er meer zonlicht tussen de appels komen en worden ze groter en lekkerder. De plukkers leggen de appels in grote kisten. De teler bewaart de appels in grote kisten in een koelcel. Daar kan het fruit maandenlang vers worden gehouden. Eerst worden de appels gewassen en dan worden ze gesorteerd op grote en zorgvuldig verpakt in dozen. Nu kunnen de appels naar de veiling. Hier kopen de winkeliers hun appels voor in de winkel. De appels in de koelcel kunnen maanden lang vers worden gehouden en dus die gebruiken ze voor in de winter.

Soorten appels

Er zijn verschillende soorten appels, ieder met hun eigen ken merken. Je kunt verschillende rassen krijgen door ze te enten. Enten betekent dat je twee verschillende soorten aan elkaar vast gebonden zo dat ze samen groeien. En zo komen de goede eigen schappen van een soort bij de goede eigen schappen van een andere soort zo krijg je dus een nieuw ras. Er zijn nu ongeveer 5000 rassen (blz. 3) Ik noem er een paar op:

  • Elstar: groot, goudgeel met heldere rode blos, en sappig
  • Golden delicieus: groot, lichtgroen tot goed geel, stevig, zachtzuur
  • Goudrenet: groengeel, geelgeblost of rood, sappig, friszuur en word meestal gebruikt is appeltaarten
  • Granny Smith: glanzend groen, hard, zuur
  • Fuij: rood, hard, zuur
  • Jonagold
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Appel&oldid=198403"