Bord: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Servies verwijderd; Categorie:Bord toegevoegd met HotCat)
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Ontbijtbord met witte bovenkant en blauwe onderkant, van Fris Edam, model Jubilant, objectnr 89315-10.JPG|miniatuur|Een ontbijtbord.]]
Een '''bord''' is om iets van te eten ("Eet je bord eens leeg!") of om iets op te schrijven ("De meester schreef de sommen op het bord.").
 
  +
Een '''bord''' is om iets van te eten ("Eet je bord eens leeg!") en behoort tot het [[Servies|serviesgoed]]. Meestal is het gemaakt van aardewerk. Maar kan ook gemaakt zijn van porselein, metaal of plastic. In de Middeleeuwen hadden ze eerst slechts ondiepe uithollingen in het tafelblad waar de soep in werd geserveerd. Het overige eten werd gegeten vanaf een dik snee brood. Snijplanken en borden verschijnen pas rond 1300. In Vlaanderen noemt men een bord ook wel een ''teljoor'' of ''telloor''.
  +
  +
Je hebt verschillende borden, gebruikt bij de verschillende maaltijden en gangen tijdens een maaltijd: een dessertbord, diep bord, onderbord, ontbijtbord, soepbord
  +
  +
Een bord kan ook iets zijn om op te schrijven ("De meester schreef de sommen op het [[schoolbord]]") of een plaat met tekst erop, waaronder het [[Verkeersborden|verkeersbord]].
   
   
Regel 24: Regel 29:
 
[[Categorie:Basiswoordenlijstgroep1]]
 
[[Categorie:Basiswoordenlijstgroep1]]
 
[[Categorie:BakEten]]
 
[[Categorie:BakEten]]
[[Categorie:Bord| ]]
+
[[Categorie:Servies]]

Huidige versie van 11 aug 2023 om 11:48

Een ontbijtbord.

Een bord is om iets van te eten ("Eet je bord eens leeg!") en behoort tot het serviesgoed. Meestal is het gemaakt van aardewerk. Maar kan ook gemaakt zijn van porselein, metaal of plastic. In de Middeleeuwen hadden ze eerst slechts ondiepe uithollingen in het tafelblad waar de soep in werd geserveerd. Het overige eten werd gegeten vanaf een dik snee brood. Snijplanken en borden verschijnen pas rond 1300. In Vlaanderen noemt men een bord ook wel een teljoor of telloor.

Je hebt verschillende borden, gebruikt bij de verschillende maaltijden en gangen tijdens een maaltijd: een dessertbord, diep bord, onderbord, ontbijtbord, soepbord

Een bord kan ook iets zijn om op te schrijven ("De meester schreef de sommen op het schoolbord") of een plaat met tekst erop, waaronder het verkeersbord.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bord&oldid=804391"