Burj Khalifa: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
   
 
Misschien ken je het gebouw [[Taipei 101]]. Wie dat gebouw kent zal wel weten dat dat tot kort het hoogste gebouw van de wereld was. Maar nu is er een hogere toren.
 
Misschien ken je het gebouw [[Taipei 101]]. Wie dat gebouw kent zal wel weten dat dat tot kort het hoogste gebouw van de wereld was. Maar nu is er een hogere toren.
Regel 21: Regel 20:
 
Rond de Burj Khalifa is het grootste winkelcentrum gebouwd, Dubai Mall.
 
Rond de Burj Khalifa is het grootste winkelcentrum gebouwd, Dubai Mall.
 
{{werk}}
 
{{werk}}
  +
{{beginnetje}}
   
   

Versie van 12 aug 2011 19:11

Misschien ken je het gebouw Taipei 101. Wie dat gebouw kent zal wel weten dat dat tot kort het hoogste gebouw van de wereld was. Maar nu is er een hogere toren. Tapei 101 is 508 meter met de antenne meergerekend. Je zal het misschien niet geloven maar Burj Khalifa is 818 meter.

Burj Khalifa behaalde op 17 januari zijn hoogte punt (818 m dus). In september 2009 is het gebouw geopend. Het grondplan van Burj Khalifa is gemaakt in de vorm van en woestijnbloem die veel voorkomt in Dubai.

Bedrijf dat Burj Khalifa heeft ontworpen

De Burj Khalifa is ontworpen door een Amerikaanse architectenbureau dat ook de Willis Tower in Chicago heeft ontworpen. Dat gebouw is 442 meter hoog en is in 1974 geopend. Dat is ook wel al hoog voor dat jaar. De Willis Tower heeft 110 verdiepen. In 2007 kreeg de Burj Dubai meer verdiepingen als de Willis Tower. De Willis Tower bestaat uit 4 wolkenkrabers waarvan er maar een 442 meter hoog is. De andere 3 waren nodig om de hoge toren te ondersteunen. Nog iets interesant,de Willis Tower heeft 104 liften in het hele gebouw dat bestaat uit 4 wolkenkrabbers. Voor de rest heeft het bedrijf nog verschillende wolkenkrabers gemaakt.

Indeling

De onderste 37 verdiepingen zijn gebruikt voor een hotel. Dan zijn er nog 84 apartementverdiepingen en dan is er nog en zwembad,een opservatiedek en een lobby (een lobby is een hal van een hotel).

Techniek en verbruik

Voor de bouw van de toren zijn hoogbauwkranen van China en Dubai gebruikt. In de toren zijn de snelste liften ter wereld geplaats. Die liften kunnen 64,8 km/uur. Dat is dus 18 m/sec. Bovendien kan de lift 21 mensen per keer dragen.

Iedereen die in de toren is gebruikt natuurlijk ook water en elektriciteit. Daarvoor is er 946.000 liter water per dag nodig. Een gemiddeld gezin zou daar 10 jaar over moeten doen. Voor de elekrtisiteit is er 36 megavoltampere nodig. Een gemiddeld gezin zou daar 9 jaar over moeten doen.

Rond de Burj Khalifa is het grootste winkelcentrum gebouwd, Dubai Mall.

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Burj_Khalifa&oldid=194781"