Duitse mark

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 2 aug 2015 om 19:20 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} De '''Duitse mark''', of in het Duits de ''Deutsche Mark'', is de oude munteenheid van Duitsland. De Duitse mark werd tussen 1948 en 2002 gebruikt ...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

De Duitse mark, of in het Duits de Deutsche Mark, is de oude munteenheid van Duitsland. De Duitse mark werd tussen 1948 en 2002 gebruikt en is uiteindelijk vervangen door de euro. De Duitse mark zelf was de opvolger van de Reichsmark en, na de Duitse hereniging, de Oost-Duitse mark in Oost-Duitsland. Eén Duitse mark is gelijk aan 100 pfennig. Het symbool van de Duitse mark was de ℳ, maar vaak werd ook de afkorting gebruikt (DM of DEM). In het Engels werd de Duitse mark vaak Deutschmark genoemd, maar vaak de Duitsers zelf noemde het de mark.

Geschiedenis

In 1871 ontstond het Duitse Keizerrijk. Dit bestond allemaal uit kleine landjes met allemaal een andere munteenheid. In 1876 werd daarom besloten om één munteenheid te nemen in het keizerrijk, soms naast de munteenheid die er in bepaalde landjes al was. Deze nieuwe munteenheid werd de mark genoemd. Tot 1914 werd de waarde van de munt bepaald door de prijs van goud. Hierdoor waren er twee marken, de Goldmark (de Goudmark) en de Papiermark. Beide werden ze op dezelfde manier gemeten. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. De Goudmark werd steeds waardevoller, maar de Papiermark werd steeds minder waardevol. Veel mensen betaalden met de Papiermark, die net nieuw was en ook van papier gemaakt was. De Goudmark had niet alleen waarde als geld, maar ook als metaal. De Goudmark werd gemaakt van metalen, waaronder zilver en goud. De bevolking werd steeds armer. In 1923 werden beide marken uit omloop gehaald en kwam er de Rentenmark en een jaar later de Reichsmark. In 1923 kreeg de Duitse mark nog een klap. België en Frankrijk handen toen het Ruhrgebied bezet, omdat Duitsland de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog niet kon betalen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duitse_mark&oldid=412007"