Koning: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Nederland: Inmiddels al ongeveer 200 jaar (1815-2015))
Regel 1: Regel 1:
 
{{Kroon}}
 
{{Kroon}}
Een '''koning''' is de op één na hoogste adelijke titel en is een soort [[monarch]]. De hoogste adellijke titel is die van [[Keizer]], de leider van een [[keizerrijk]] dat meerdere gebieden, [[land]]en of [[eiland]]en omvat.
+
Een '''koning''' (man) of '''koningin''' (vrouw) is de op één na hoogste adellijke titel en is een soort [[monarch]]. De hoogste adellijke titel is die van [[Keizer]], de leider van een [[keizerrijk]] dat meerdere gebieden, [[land]]en of [[eiland]]en omvat.
   
De koning is het [[staatshoofd]] van een [[land]].
+
Een koning is het [[staatshoofd]] van een [[koninkrijk]].
   
 
Vroeger werd bij sommige stammen en volken een koning aangewezen, dit was meestal de hoogste gezagsdrager. Deze mensen werden gekozen omdat ze vaak veel macht hadden in het land of omdat ze het leger moesten aanvoeren.
Als de staatshoofd een vrouw is wordt dat een koningin genoemd.
 
  +
Je werd geen koning omdat je vader dat vóór jou was, maar omdat je wijs en dapper was. Later ging het koningschap over van vader op zoon. Soms verdeelde de koning het rijk onder zijn zonen, maar dat leidde vaak tot ruzie en oorlog tussen de zonen, zoals bij de [[Frankische Rijk|Franken]]. In de 12e eeuw werd in Europa het eerstgeboorterecht ingevoerd, waarmee vast kwam te staan dat de alleen oudste zoon koning mocht worden. Soms werden uitzonderingen gemaakt voor vrouwen omdat anders de [[dynastie]] zou uitsterven. In de 20e en 21e eeuw voerden veel koninkrijken het gelijk eerstgeboorterecht in. Dat betekent dat als het oudste kind van de koning(in) een dochter is, zij kroonprinses wordt en niet haar oudste broertje.
Vroeger werd bij sommige stammen en volken een koning aangewezen, dit was meestal de hoogste gezagsdrager. Deze mensen werden gekozen omdat ze vaak veel macht hadden in het land.
 
Het koningschap kreeg men niet door het erfrecht maar ze moesten zo slim zijn en ze moesten door het geloof gesterkt en door grootmoedigheid worden gesteund.
 
   
 
Omdat de koning de hoogste persoon van het land is maakt hij geen deel uit van de adel, maar staat hij erboven.
 
Omdat de koning de hoogste persoon van het land is maakt hij geen deel uit van de adel, maar staat hij erboven.
Regel 14: Regel 13:
 
===Nederland===
 
===Nederland===
 
[[Bestand:Koning WA.jpeg|left|thumb|Koning Willem-Alexander]]
 
[[Bestand:Koning WA.jpeg|left|thumb|Koning Willem-Alexander]]
Nederland wordt al 200 jaar geregeerd door een koning of koningin. Sinds de jaren 80 is de wet die bepaalde dat de koning altijd de eerst volgende geboren prins werd, afgeschaft. Hierdoor zal Prinses [[Amalia van Nederland|Catharina-Amalia]] haar vader koning [[Willem-Alexander van Nederland|Willem-Alexander]] opvolgen, ook als er een prinsje wordt geboren.
+
Nederland wordt sinds 1806 geregeerd door een koning of koningin. De eerste koning was [[Lodewijk Napoleon Bonaparte|Lodewijk Napoleon]], uit het [[Huis Bonaparte]]. Sinds 1813 komt de koning(in) uit het [[Huis Oranje-Nassau]]. Door verschillende hervormingen hebben de koningen koninginnen steeds meer macht afgestaan aan de regering en het parlement. Tegenwoordig heeft de koning(in) vooral een symbolische rol. In 1983 is de wet die bepaalde dat de oudste zoon altijd koning werd, afgeschaft. Hierdoor zal prinses [[Amalia van Nederland|Catharina-Amalia]] haar vader koning [[Willem-Alexander van Nederland|Willem-Alexander]] opvolgen, ook als er een prinsje wordt geboren.
In [[Nederland]] hebben we nu [[Willem-Alexander van Nederland|Willem-Alexander]] als koning.
+
In [[Nederland]] is nu [[Willem-Alexander van Nederland|Willem-Alexander]] koning.
   
 
===België===
 
===België===

Versie van 20 jun 2016 16:39

Adel
Rangkroon keizer.svg
Keizer
Rangkroon Koning.svg
Koning
Rangkroon Prins.svg
Prins
Rangkroon Hertog.svg
Hertog
Rangkroon Markies.svg
Markies
Rangkroon Graaf.svg
Graaf
Rangkroon Burggraaf.svg
Burggraaf
Rangkroon Baron.svg
Baron
Rangkroon Ridder.svg
Ridder
Rangkroon Ridder.svg
Jonkheer

Een koning (man) of koningin (vrouw) is de op één na hoogste adellijke titel en is een soort monarch. De hoogste adellijke titel is die van Keizer, de leider van een keizerrijk dat meerdere gebieden, landen of eilanden omvat.

Een koning is het staatshoofd van een koninkrijk.

Vroeger werd bij sommige stammen en volken een koning aangewezen, dit was meestal de hoogste gezagsdrager. Deze mensen werden gekozen omdat ze vaak veel macht hadden in het land of omdat ze het leger moesten aanvoeren. Je werd geen koning omdat je vader dat vóór jou was, maar omdat je wijs en dapper was. Later ging het koningschap over van vader op zoon. Soms verdeelde de koning het rijk onder zijn zonen, maar dat leidde vaak tot ruzie en oorlog tussen de zonen, zoals bij de Franken. In de 12e eeuw werd in Europa het eerstgeboorterecht ingevoerd, waarmee vast kwam te staan dat de alleen oudste zoon koning mocht worden. Soms werden uitzonderingen gemaakt voor vrouwen omdat anders de dynastie zou uitsterven. In de 20e en 21e eeuw voerden veel koninkrijken het gelijk eerstgeboorterecht in. Dat betekent dat als het oudste kind van de koning(in) een dochter is, zij kroonprinses wordt en niet haar oudste broertje.

Omdat de koning de hoogste persoon van het land is maakt hij geen deel uit van de adel, maar staat hij erboven.

Koningen

Nederland

Koning Willem-Alexander

Nederland wordt sinds 1806 geregeerd door een koning of koningin. De eerste koning was Lodewijk Napoleon, uit het Huis Bonaparte. Sinds 1813 komt de koning(in) uit het Huis Oranje-Nassau. Door verschillende hervormingen hebben de koningen koninginnen steeds meer macht afgestaan aan de regering en het parlement. Tegenwoordig heeft de koning(in) vooral een symbolische rol. In 1983 is de wet die bepaalde dat de oudste zoon altijd koning werd, afgeschaft. Hierdoor zal prinses Catharina-Amalia haar vader koning Willem-Alexander opvolgen, ook als er een prinsje wordt geboren. In Nederland is nu Willem-Alexander koning.

België

De koning van België is Filip. Hij volgde zijn vader Albert II op.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koning&oldid=449803"