Middellandse Zeeklimaat: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(35 tussenliggende versies door 23 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{weg|Gaat helemaal niet over het klimaat dat hiermee bedoeld is, maar alleen over [[Middellandse Zee]]. Moet helemaal opnieuw mee worden begonnen.}}
+
Het '''Middellandse Zeeklimaat''' is het klimaat in landen rond de [[Middellandse Zee]]. Het wordt ook wel '''mediterraan klimaat''' genoemd.
{{opmaak}}
 
''[[De Middellandse Zee]]'' is gelegen tussen Zuid-Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Het gebied is 3850 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 600 km, de gemiddelde diepte van de zee is ongeveer 1430 m. De totale oppervlakte van de zee is ongeveer 2 miljoen km².
 
   
  +
In de zomer is het warm. De meeste regen valt in de winter. De temperatuur is dan mild. De droogste maand van het jaar is in de zomer. Er valt dan minder dan 30 millimeter regen. In de winter valt er meer dan drie keer zoveel regen als in de droogste maand van het jaar.
'''Geografie'''
 
De Middellandse Zee is een intercontinentale middellandse zee of middelzee, het vormt de grens tussen Europa en Afrika en gedeeltelijk ook die tussen Europa en Azië. De zee is via de Straat van Gibraltar (tussen Spanje en Marokko) verbonden met de Atlantische Oceaan en via de Bosporus met de Zwarte Zee, die volgens sommige opvattingen (maar niet volgens het dagelijkse spraakgebruik) ook tot de Middellandse Zee behoort. De verbinding met de Rode Zee is een kunstmatige en verloopt via het Suezkanaal dat in Egypte ligt.
 
Tot de Middellandse Zee behoren ook de Adriatische Zee ten oosten van Italië, de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Aziatisch Turkije, de Ionische Zee tussen Italië en Griekenland, de Tyrreense Zee ten westen van Italië, de Ligurische Zee ten noorden van Corsica, de Levantijnse Zee ten oosten van Cyprus, de Zee van Alborán tussen Spanje en Marokko, de Balearische Zee tussen Spanje en de Balearen en de Libische Zee tussen Libië en Kreta.
 
   
  +
De grote, relatief warme watermassa is van grote invloed op de landen rondom de Middellandse Zee. De noordelijk gelegen landen zijn daardoor relatief warm, de zuidelijke landen relatief koel.
'''Eilanden'''
 
De belangrijkste eilanden gelegen in de Middellandse Zee zijn:
 
in het westen: de Balearen met Mallorca, Menorca en Ibiza
 
centraal: Corsica, Sardinië, Sicilië, Malta en Djerba
 
in het oosten: Kreta, Rodos en Cyprus
 
[bewerken]Landen
 
Landen die aan de Middellandse Zee grenzen zijn:
 
in het noordwesten en noorden: Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië
 
in het noordoosten en oosten: Griekenland, Turkije, Syrië, Libanon en Israël
 
aan de zuidzijde: Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko
 
eilandstaten: Malta en Cyprus
 
Andere gebieden
 
Akrotiri en Dhekelia (Verenigd Koninkrijk; op het eiland Cyprus)
 
Ceuta en Melilla (Spanje; zuidwesten)
 
Gazastrook (Israël/Hamas; oosten)
 
Gibraltar (Verenigd Koninkrijk; noordwesten)
 
Turkse Republiek Noord-Cyprus (Turkije; de facto onafhankelijke eilandstaat)
 
Rivieren
 
De Nijl is verreweg de grootste rivier die uitmondt in de Middellandse Zee. Alle andere grotere rivieren (langer dan 400 kilometer) die in de Middellandse Zee uitmonden, ontspringen in Europa. Van west naar oost zijn het: de Ebro, de Rhône, de Tiber, de Po, de Adige (Etsch) en de Maritsa (Evros).
 
   
  +
De landen met het Middellands Zeeklimaat zijn [[Frankrijk]], [[Italië]], [[Spanje]] en [[Griekenland]].
'''Middellandse Zeeklimaat'''
 
Het Middellandse Zeeklimaat wordt ook wel mediterraan klimaat genoemd. De term Middellandse Zeeklimaat verwijst naar het klimaat in landen rond de Middellandse Zee. De grote, relatief warme, watermassa is van grote invloed op de landen rondom de Middellandse Zee. De noordelijk gelegen landen zijn daardoor relatief warm (Mediterraan klimaat), de zuidelijke landen relatief koel. De zomers zijn warm en de winters, waarin de meeste regenval plaatsvindt, zijn zacht. Het Mediterraan klimaat maakt onderdeel uit van het subtropische klimaatgebied.
 
   
  +
{{User:Rots61/Veelbekeken/Beg}}{{beg}}
[[Categorie:Klimaat]]
+
[[Categorie:Niveau-2-klimaat]]

Huidige versie van 21 apr 2024 om 16:58

Het Middellandse Zeeklimaat is het klimaat in landen rond de Middellandse Zee. Het wordt ook wel mediterraan klimaat genoemd.

In de zomer is het warm. De meeste regen valt in de winter. De temperatuur is dan mild. De droogste maand van het jaar is in de zomer. Er valt dan minder dan 30 millimeter regen. In de winter valt er meer dan drie keer zoveel regen als in de droogste maand van het jaar.

De grote, relatief warme watermassa is van grote invloed op de landen rondom de Middellandse Zee. De noordelijk gelegen landen zijn daardoor relatief warm, de zuidelijke landen relatief koel.

De landen met het Middellands Zeeklimaat zijn Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middellandse_Zeeklimaat&oldid=854274"