Muziekcentrum van de Omroep

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 16 okt 2023 om 12:18
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebouw Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum

Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) maakte onderdeel uit van het Nederlands publiek omroepbestel. Het is gebouwd in 1932 in opdracht van de VARA. De Architecten zijn: E. Eibink en J.A. Snellebrand. De stijl is een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. In totaal kent het complex 11 studio’s en verschillende kleinere ruimtes.

Het MCO is de overkoepelende organisatie van de muziekgezelschappen van de publieke omroep. Het gaat om een symfonieorkest en een koor:

  • het Radio Filharmonisch Orkest

Door forse bezuinigingen van het kabinet Rutte I is in 2013 het centrum opgeheven. Men noemt het nu MCO-gebouw. Het gebouw zelf heeft een monumentstatus. Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest zijn beide ondergebracht in de nieuwe Stichting Omroep Muziek (SOM). Het gebouw huisvest nu onder meer het Centrum voor de Kunsten Globe, dB Mediagroep (voor orkest opnames) en het Metropole Orkest. Daarnaast verhuurt het MCO hoogwaardige en sfeervolle zalen en studio’s voor opnames, repetities, bijeenkomsten of evenementen. Het MCO is ook de vaste repetitie- en concert locatie van vele regionale amateurgezelschappen.

De voormalige muziekbibliotheek en het educatieve centrum zijn opgeheven. In het complex staat het gerestaureerde Pierre Palla concertorgel of het AVRO-concertorgel. Er is nog wel de stichting Muziekschatten. Deze bevat de (online) catalogus van de bladmuziekcollectie van Stichting Omroep Muziek en een unieke collectie gedigitaliseerde bladmuziek.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muziekcentrum_van_de_Omroep&oldid=820868"