Nobelprijs voor de Vrede

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 4 mrt 2021 om 14:02 (Wijzigingen door Lfjajajjajaj (Overleg) hersteld tot de laatste versie door -Roos-)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nobelprijswinnares Moeder Theresa wordt ontvangen door de voormalige Amerikaanse president, Barack Obama

De Nobelprijs voor de Vrede is een prijs die je krijgt als je heel veel hebt gedaan om vrede te krijgen. Die krijg je dan ook niet zomaar. Als je de Nobelprijs wint krijg je ook een heel groot geldbedrag. De mensen die prijs krijgen stoppen het vaak ook in hun project. Nelson Mandela heeft het in het ANC gestopt om een nog betere partij te maken. Moeder Teresa stak al het geld in verbetering van de zorg voor de armen. Andere bekende Nobelprijswinnaars zijn Lech Walesa en Michail Gorbatsjov. De jongste Nobelprijswinnaar is Malala.

Het Noorse Nobel-comité mag elk jaar de Nobelprijs uitreiken. Dat comité bestaat uit vijf leden en wordt elk jaar gekozen door het Noorse parlement.

Als iemand de Nobelprijs krijgt, wordt er soms ook veel kritiek over gegeven, als degene die hem krijgt de prijs eigenlijk niet heeft verdiend. Zo is het voorgekomen dat iemand de Nobelprijs moest teruggeven, omdat diegene ervoor had gezorgd dat er bombardementen in Cambodja werden gepleegd waarbij 800.000 doden vielen.

Het Rode Kruis heeft de prijs drie keer gekregen. Het is een heel belangrijke prijs en daarbij worden meerdere kandidaten gekozen

videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nobelprijs_voor_de_Vrede&oldid=656977"