Ochtendmens: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Windup alarm clock.jpg|miniatuur|Ochtendmens iemand die van vroeg op staan houd en graag de wekker zet ]]
+
[[Bestand:Skučák in the morning (2020) 03.jpg|miniatuur|De ochtendmens is actiever in de ochtend.]]
  +
'''Ochtendmensen''' zijn mensen die zich in de [[ochtend]] het meest wakker voelen. In de avond vinden zij het vaak lastig om wakker te blijven, aangezien ze dan het slaperigst voelen. Het is [[cultuur|cultureel]] en soms ook [[erfelijk]] bepaald of iemand meer aan ochtend- of avondmens is. Ook bepaalt wat iemand gewend is deels of die persoon een ochtend- of avondmens is. Als een ochtendmens voor een lange tijd pas laat naar bed kan gaan, wordt het voor die persoon ook makkelijker om wat langer op te blijven.
[[Bestand:Skučák in the morning (2020) 03.jpg|miniatuur|Houd van ochtenden ]]
 
'''Ochtendmensen''' zijn mensen die heel makkelijk en heel normaal vinden om vroeg op staan zijn dan in de vroeger ochtenden heel actief tot aan de middag dan worden hun wat moe hun kunnen in vergelijking tot avondmensen minder lang in de avond op blijven.
 
   
  +
== Kenmerken ==
== verschil tussen ochtendmensen en avondmensen ==
 
  +
Ochtendmensen gaan doorgaans in de avond naar bed, omdat ze rond 21.00 uur slaap beginnen te krijgen. Dit komt omdat hun biologische klok (het ritme dat bepaalt wanneer je opstaat, slaap krijgt en weer gaat slapen) zo werkt. De biologische klok maakt bij ochtendmensen rond 21.00 uur het slaaphormoon [[melatonine]] aan, waardoor ze daarna moe worden. Een voordeel voor ochtendmensen is dat de meeste werkroosters van 9.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags lopen. Deze roosters zijn afgestemd op hun ritme. Als ochtendmensen echter [[nachtdienst]]en moeten draaien, lopen ze het risico dat ze op het werk in slaap vallen. Slaperige mensen maken meer fouten bij het uitvoeren van taken en het verrichten van werk.
Ochtendmensen vinden het heel makkelijk om vroeg op staan en gelijk in de vroeger ochtenden actief te zijn. Avondmensen die zijn in tegenstelling bijna niet uit bed te krijgen in vroeger ochtenden maar kunnen wel nachten doorhalen als dat nodig is voor feesten want hun krijgen later slaap dan ochtendmensen die kunnen daardoor ook geen nachten doorhalen want hun krijgen eerder slaap. Waardoor ochtendmensen en avondmensen elkaar vaak op dat niet begrijpen.
 
   
  +
== Media ==
Of je een avondmens of ochtend mens is erfelijk bepaald dus dat zit in je DNA en je bent er dus mee geboren waardoor je er weinig aan kunt doen.
 
  +
*[https://schooltv.nl/video/hoe-weet-je-lichaam-wanneer-je-wil-slapen-en-wakker-worden-dankzij-je-biologische-klok/#q=biologische%20klok Hoe weet je lichaam wanneer je wil slapen en wakker worden? (NTR/Het Klokhuis)]
  +
*[https://schooltv.nl/video/hoe-werkt-je-biologische-klok-je-lichaam-heeft-een-ingebouwde-stopwatch/#q=biologische%20klok Hoe werkt je biologische klok? (KRO-NCRV/Broodje Gezond)]
   
 
[[Categorie:Slaap-waakritme]]
== Ieder zijn eigen slaapschuld ==
 
Dit zit namelijk zo: zodra je wakker wordt begin je al met het op maken van slaapbehoeftes. Dit wordt ook wel slaapschuld genoemd. Deze schuld los je wanneer je naar bed gaat en dan ook gaat slapen. Het is erfelijk bepaald of al snel slaapschuld krijgt of niet. Je raad denk ik al ochtendmensen krijgen vaak sneller slaapschuld dan avondmensen want krijgen later pas het stofje melatonine dan ochtendmensen waardoor avondmensen later gaan slapen en dus ook moeilijker vroeg op kunnen staan want bij hun duurt het ook langer voor het stofje melatonine weer uit het lichaam is bij avondmensen.
 
 
== kenmerken van ochtendmensen ==
 
Als je een ochtendmens bent heb je de volgende kenmerken:
 
* Als je wakker wordt sta je snel op en ga je makkelijk uit je bed.
 
* In de avond lig je graag vroeg in bed.
 
* Je vindt het fijn om rustig op te starten.
 
* Je wordt vaak op de zelfde tijd wakker.
 
 
== video links ==
 
* https://www.youtube.com/watch?v=pkAaJ9vMtuo
 
* https://www.youtube.com/watch?v=7d9ARGOvQ5c&t=20s
 
* https://www.youtube.com/watch?v=la1kcs520YM
 
[[Categorie:Psychologie]]
 

Huidige versie van 10 okt 2022 om 21:28

De ochtendmens is actiever in de ochtend.

Ochtendmensen zijn mensen die zich in de ochtend het meest wakker voelen. In de avond vinden zij het vaak lastig om wakker te blijven, aangezien ze dan het slaperigst voelen. Het is cultureel en soms ook erfelijk bepaald of iemand meer aan ochtend- of avondmens is. Ook bepaalt wat iemand gewend is deels of die persoon een ochtend- of avondmens is. Als een ochtendmens voor een lange tijd pas laat naar bed kan gaan, wordt het voor die persoon ook makkelijker om wat langer op te blijven.

Kenmerken

Ochtendmensen gaan doorgaans in de avond naar bed, omdat ze rond 21.00 uur slaap beginnen te krijgen. Dit komt omdat hun biologische klok (het ritme dat bepaalt wanneer je opstaat, slaap krijgt en weer gaat slapen) zo werkt. De biologische klok maakt bij ochtendmensen rond 21.00 uur het slaaphormoon melatonine aan, waardoor ze daarna moe worden. Een voordeel voor ochtendmensen is dat de meeste werkroosters van 9.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags lopen. Deze roosters zijn afgestemd op hun ritme. Als ochtendmensen echter nachtdiensten moeten draaien, lopen ze het risico dat ze op het werk in slaap vallen. Slaperige mensen maken meer fouten bij het uitvoeren van taken en het verrichten van werk.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ochtendmens&oldid=736824"