Paleis Kneuterdijk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
 
====Oranje-Nassau====
 
====Oranje-Nassau====
 
=====Willem II=====
 
=====Willem II=====
  +
Koning Willem I schonk zijn zoon prins [[Willem II der Nederlanden|Willem II]] het paleis. Tot aan zijn huwelijk in 1840 bleef met zijn vrouw in het paleis wonen. Na de [[Belgische Revolutie]] moest de Nederlandse regering het [[Koninklijk Paleis in Brussel]] ontruimen. De inboedel werd terug geven aan de Nederlandse staat. Bij de inboedel zat een grote schilderijencollectie. Deze werd ondergebracht in een aantal zalen. Na het overlijden van Willem II heeft zijn vrouw nooit meer gebruik gemaakt van het paleis. Zij ging op [[Paleis Soestdijk]] en Buitenzorg, of beter bekend als het [[Vredespaleis]], wonen.
  +
  +
=====Willem III=====

Versie van 21 dec 2013 16:52

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Paleis Kneuterdijk is een paleis in Den Haag aan de straat Kneuterdijk. Het paleis ligt niet ver van Paleis Lange Voorhout. Het paleis is een rijksmonument en is het huidige gebouw van de Raad van State. Ook wordt het onderhouden door de Rijksgebouwendienst.

Geschiedenis

Bewoners tot 1879

Van Wassenaers

Paleis Kneuterdijk verving het oude huis van de familie van Wassenaer. De familie bezat wel meer gebouwen in Den Haag. Zoals het Oude Hof, wat we nu kennen als Paleis Noordeinde. Het paleis is ontworpen door Daniël Marot. Het werd in opdracht van Johan Hendrik van Wassenaer Obdam. Na zijn dood kreeg zijn broer Unico Wilhelm van Wassenaer het huis. Zijn achterkleindochter verkocht het huis uiteindelijk aan Willem I in 1816.

Oranje-Nassau

Willem II

Koning Willem I schonk zijn zoon prins Willem II het paleis. Tot aan zijn huwelijk in 1840 bleef met zijn vrouw in het paleis wonen. Na de Belgische Revolutie moest de Nederlandse regering het Koninklijk Paleis in Brussel ontruimen. De inboedel werd terug geven aan de Nederlandse staat. Bij de inboedel zat een grote schilderijencollectie. Deze werd ondergebracht in een aantal zalen. Na het overlijden van Willem II heeft zijn vrouw nooit meer gebruik gemaakt van het paleis. Zij ging op Paleis Soestdijk en Buitenzorg, of beter bekend als het Vredespaleis, wonen.

Willem III
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleis_Kneuterdijk&oldid=296269"