Suske en Wiske: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(fix)
(20 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Suske en Wiske''' is een serie [[stripverhaal|stripverhalen]] uit [[Vlaanderen]]. De stripreeks is één van de populairste stripseries in Vlaanderen en één van de weinige strips uit Vlaanderen die ook in andere landen erg leuk worden gevonden.
{{SuperSchrijfWedstrijd2009}}
 
'''Suske en Wiske''' is de naam van een serie [[stripverhaal|stripverhalen]] uit [[België]]. Het bedenker is [[Willy Vandersteen]] en daarna is het nog geschreven door [[Paul Geerts]], [[Marc Verhaegen]] en het tweetal [[Luc Morjaeu]] en [[Peter Van Gucht]].
 
   
  +
Het is al bedacht in [[1945]] en loopt nu nog steeds, al heel lang dus. De bedenker is [[Willy Vandersteen]] en die schreef tot ± 1960 ook grotendeels zelf alle verhalen. Daarna is de serie voortgezet door eerst [[Paul Geerts]], en later [[Marc Verhaegen]] en het tweetal [[Luc Morjaeu]] en [[Peter Van Gucht]].
De stripreeks is één van de populairste stripseries in België en één van de weinige strips uit België die ook in andere landen erg leuk worden gevonden. Het is al bedacht in [[1945]] en is dus een strip die al erg lang loopt. De verhalen zijn erg grappig. "Suske en Wiske" speelt zich vaak in het heden af, maar ook veel verhalen spelen zich vroeger af.
 
   
  +
De verhalen zich vaak in het heden af, maar ook veel in het verleden. Ze spelen zich in allerlei delen van de wereld af, maar soms ook op andere planeten.
<!-- ==Geschiedenis==
 
===Beginjaren===
 
Op [[30 maart]] [[1945]] verscheen de eerste aflevering van ''[[Rikki en Wiske in Chocowakije|De avonturen van Rikki en Wiske]]'' in [[De Nieuwe Standaard]]. In het verhaal treden [[tante Sidonia]], Wiske, en haar oudere broer [[Rikki (stripfiguur)|Rikki]] op.
 
   
  +
== Geschiedenis ==
Op [[19 december]] 1945 begon in de krant het eerste verhaal van Suske en Wiske, ''[[Het eiland Amoras|Op het eiland Amoras]]''. In dit album leren we [[Suske]] en [[professor Barabas]] kennen. Rikki verdwijnt spoorloos nadat we in de aankondiging van het verhaal zien dat hij met een schoenenbon op pad wordt gestuurd. Vandersteen verklaarde dat Rikki geen volwaardige tegenspeler van de veel jongere Wiske was en het personage ook teveel op [[Kuifje (stripfiguur)|Kuifje]] leek.
 
  +
=== Eerste paar jaren ===
  +
Op 30 maart 1945 kwam de eerste aflevering van ''[[De avonturen van Rikki en Wiske]]'' in [[De Nieuwe Standaard]]. In het verhaal zaten [[tante Sidonia]], Wiske, en haar oudere broer [[Rikki]].
  +
  +
Op 19 december 1945 kwam in de krant het eerste verhaal van Suske en Wiske. Dat heette ''[[Op het eiland Amoras]]''. In deze strip kwamen ook [[Suske]] en [[professor Barabas]] voor. Rikki verdween toen hij met een schoenenbon ergens heen ging. Vandersteen zei dat Rikki geen goed stripfiguurtje was en dat hij teveel op [[Kuifje]] leek.
   
  +
De tekenstijl is in al die vele tientallen jaren meerdere keren erg veranderd. Vanaf begin jaren 50 werden de stripfiguren heel anders getekend. Tegenwoordig zien de verhalen er weer heel anders uit. Ook de kaften zijn een paar keer veranderd. de oudste verhalen hebben een of zelfs twee keer een nieuwe kaft gekregen.
[[Lambik]] deed zijn intrede in het derde verhaal, ''[[De sprietatoom]]'' (1946) en [[Jerom]] maakte zijn debuut in ''[[De dolle musketiers]]'' (1952). De eeuwige booswicht [[Krimson]] dook voor het eerst op in ''[[Het rijmende paard]]'' (1962).
 
   
  +
=== Rode reeks ===
In het laatste nummer van ''Le Petit Monde'' in 1947 verscheen net de eerste aflevering van Le Singe Volant (de vliegende aap). Suske en Wiske heten Riri et Miette, het was hun eerste verschijning in het Frans.
 
  +
Eerst waren alle verhalen nog zwart-wit, maar vanaf 1967 werden alle albums voortaan uitgegeven in vierkleurendruk. Deze toen nieuwe reeks heet ook wel de "rode reeks". Bijna alle eerdere S&W-verhalen zijn op die manier in kleur opnieuw in de serie opgenomen. Het eerste verhaal dat al meteen in de rode reeks verscheen, was ''[[De poenschepper]]''. Dit verhaal heeft nummer 67 gekregen. Daarna is er altijd doorgenummerd, de verhaalnummers zitten nu over de 300.
   
  +
Naast de rode reeks tekende Vandersteen ook acht verhalen speciaal voor het weekblad ''[[Kuifje (weekblad)|Kuifje]]''. Hier was de tekenstijl wat verzorgder en de verhalen hadden ook wat meer diepgang. Tante Sidonia en Jerom komen niet voor in deze verhalen. Deze verhalen uit de "blauwe reeks" zijn later heruitgegeven in de rode reeks, waarbij ze wat zijn ingekort omdat een S&W-album standaard maar 58 pagina's mocht tellen.
Suske en Wiske werd spoedig uitermate populair. Vandersteen stak zijn verhalen vol [[humor]] die varieerde van absurde gags, [[woordspeling]]en tot [[mop]]penboek-achtige grappen. In de beginjaren verwees hij ook regelmatig naar de actualiteit, wat in de krant perfect werkte, maar snel dateerde, wanneer de verhalen in album werden uitgegeven. Hierom verdween de actuele humor uit de reeks. Een andere belangrijke factor voor Suske en Wiskes succes was Vandersteens vertellerstalent. Hij wist sfeerrijke, fantasievolle, spannende en mysterieuze plots te bedenken en maakte uitgebreid gebruik van [[cliffhanger (plot)|cliffhangers]]. Hierdoor keken lezers altijd reikhalzend uit naar het vervolg van het verhaal. Vandersteen werd wel eens "de man die Vlaanderen zijn krant achterstevoren leerde lezen" genoemd omdat krantenkopers eerst Suske en Wiske lazen en daarna pas de rest van de krant.
 
   
  +
=== Vandersteen draagt het over ===
De verhalen werden, na publicatie in de krant De Nieuwe Standaard (1945-1947) en later [[De Standaard]] (vanaf 1947), uitgegeven in albums met een felrode omslag. De serie werd al snel bekend onder de naam [[Rode reeks]]. Verschillende verhalen uit Vandersteens gouden periode (jaren '40-jaren '50) werden klassiekers, zoals [[Het eiland Amoras]], [[De vliegende aap]], [[De zwarte madam]], [[De stalen bloempot]], [[De ringelingschat]] en [[De dolle musketiers]], om er maar enkele te noemen.
 
  +
''[[De gekke gokker]]'' uit 1971 was het eerste verhaal dat helemaal van Paul Geerts was. Vandersteens naam is wel altijd bij de auteursvermelding blijven staan, ook nadat Vandersteen zelf al overleden was.
   
  +
=== 25 jaar ===
Het succes van Suske en Wiske inspireerde ook andere striptekenaars in Vlaanderen. [[Marc Sleen]], die oorspronkelijk cartoonist was, werd door zijn krant aangespoord om ook een stripreeks te beginnen en zo de concurrentie met Suske en Wiske aan te gaan. Dat werd uiteindelijk [[Nero (strip)|Nero]]. [[Jozef van Hove|Pom]] begon in 1950 [[Piet Pienter en Bert Bibber]] en [[Jef Nys]] in 1955 [[Jommeke]]. In 1948 werd Vandersteen zelfs door [[Hergé]] gevraagd om Suske en Wiske in het weekblad [[Kuifje (weekblad)|Kuifje]] te publiceren. De Nederlandstalige editie van het blad verkocht niet zo goed als de Franstalige en daarom wou Hergé de populairste Vlaamse striptekenaar aannemen. Vandersteen moest zijn tekenstijl wel grondig aanpassen en realistischere plots bedenken. Deze verhalen werden na publicatie in het stripblad uitgegeven in de zogeheten [[Blauwe reeks]] (zo genoemd vanwege de helblauwe omslag ter onderscheiding van de ''Rode reeks''). In deze verhalen was geen plaats voor Jerom, tante Sidonia en professor Barabas. [[Lambik]] bleef voor lachwekkende situaties zorgen, maar werd iets minder dom en kreeg een gespierder uiterlijk. Ook verloor hij zijn onhandigheid: zo blijkt hij een begenadigd schermer en duiker te zijn. Suske en Wiske kregen eveneens een anatomisch volmaakter lichaam. Wiskes kapsel werd ook letterlijk omgetoverd in het eerste verhaal (''[[Het Spaanse spook]]''). Haar karakteristieke staartje met rode strik dat ze steil bovenop haar hoofd draagt, werd vervangen door een knotje. De verhalen zijn over het algemeen veel logischer en maken geen gebruik van magie, op [[Het Spaanse spook]] na. Vandersteen zou 8 verhalen tekenen voor het blad, maar kreeg nadien onenigheid met Hergé en de reeks werd gestopt.
 
  +
Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van Suske en Wiske in 1970 werd er in 1973 een jubileum album uitgebracht, een kartonnen uitgave met een zilveren kaft.
Het laatste verhaal (''[[Het gouden paard]]'') verscheen niet eens in albumvorm in de ''Blauwe reeks''. Pas jaren later (1970) verscheen het verhaal in verkorte vorm in de ''Rode reeks''. In 1997 werd in de reeks 'Suske en Wiske klassiek' het verhaal in haar integrale versie uitgegeven zoals het destijds in Kuifje verscheen.
 
   
===Opvolging===
+
=== 50 jaar ===
  +
In 1995 zijn er meerdere speciale uitgaven verschenen, waaronder deze:
In [[1972]] kreeg Paul Geerts, de assistent die al het meeste van het tekenwerk deed, de artistieke eindverantwoordelijkheid voor de strip. In [[2002]] werd Marc Verhaegen de belangrijkste persoon in de studio. In [[2005]] moest hij stoppen na een meningsverschil met de studio. Hij werd opgevolgd door een tekenteam onder leiding van Luc Morjaeu (met Dirk Stallaert, Peter Quirijnen, Charel Cambré en Eric De Rop) en een scenarioteam onder leiding van Peter van Gucht (met Bruno De Roover en Erik Meynen).
 
  +
* Een roodbruin, linnen uitgave van ''De raap van Rubens'', samen met 8 pagina's achtergrondinformatie
  +
* Door de [[Koninklijke Munt van België]] is een speciale herdenkingsmunt uitgebracht
  +
* Een uitgave in liggend A4-formaat, met de naam van ''50 jaar Suske en Wiske''.
   
  +
=== Coververnieuwing in 2007 ===
Vandersteen stelde bij testament een aantal voorwaarden aan voortzetting van de reeks. Zo is seks taboe, mogen er geen hoofdpersonen bijkomen of afvallen, mogen de hoofdpersonen niet veranderen of verouderen, en mogen een aantal gegeven situaties niet veranderen (Lambik en Sidonia mogen bijvoorbeeld nooit huwen).
 
  +
In [[2007]] werd de cover opnieuw vernieuwd, nadat dit eerder was gedaan bij het overgaan naar de rode reeks. In plaats van een tekening in een rode kader, is het sindsdien een tekening met een kader in met tekst. Het eerste album waarop dit is gedaan is ''[[De curieuze neuzen]]''.
   
==Personages==
+
=== Amoras ===
  +
In [[2013]] kwam er een ''spin-off'' uit op de serie, [[Amoras]]. Dit speelt zich af in de toekomst.
{{zieook|Zie [[Personages in Suske en Wiske]] voor een volledige lijst van personages die voorkomen in de verhalen van Suske en Wiske}}
 
[[Afbeelding:Wiske.jpg|160px|horizontal|thumb|Beeldje van [[Wiske]] met [[Schanulleke]]]]
 
[[Afbeelding:Suske.jpg|200px|horizontal|thumb|Beeldje van [[Suske]]]]
 
   
  +
== Lettertype ==
===Hoofdpersonages===
 
  +
Er is naar Suske en Wiske ook een lettertype vernoemd, en de letters bij dat lettertype zijn net als de [[titel]] van een gewoon album.
* [[Suske]] - Een jongen zonder echt kleurrijk karakter. Hij is moedig, idealistisch, trouw en sterk. Oorspronkelijk woonde hij op het eiland [[Amoras]], maar Tante Sidonia adopteerde hem in haar gezin.
 
   
  +
== Externe links ==
* [[Wiske]] - Een meisje dat door Tante Sidonia wordt opgevoed. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn Suske en Wiske geen broer en zus. Dit verklaart ook waarom Wiske vaak jaloers is als Suske aandacht krijgt van meisjes. Toch zijn ze ook niet echt verliefd op elkaar, want in veel situaties gedragen ze zich als gewone vrienden. Wiske is een intelligent, maar ook nieuwsgierig, jaloers en soms ijdel personage. Toch kan ze -wanneer het moet- deze gebreken ook opzij zetten en haar goede hart tonen.
 
  +
* [http://www.suskeenwiske.nl/ Officiële website]
 
* [[Schanulleke]] - Wiskes lappenpopje waar ze zielsveel van houdt. Aanvankelijk heette ze in België Schalulleke en in Nederland Schabolleke.
 
 
* [[Tante Sidonia]] - Wiskes tante die als [[adoptiemoeder]] voor Suske en Wiske optreedt. Ze is een lange, magere vrouw die haar mannetje kan staan in noodsituaties. Desondanks wordt het haar soms ook wat te veel en krijgt ze hevige zenuwtoevallen. Ze is heimelijk verliefd op [[Lambik]].
 
 
* [[Lambik]] - Vriend van Suske, Wiske en Sidonia. Dankzij zijn domme, verwaande en ijdele karakter zorgt hij meestal voor de grappigste momenten in de strip. In Nederland heette hij aanvankelijk Lambiek.
 
 
* [[Jerom]] - Ook een vriend van Suske, Wiske, Sidonia en Lambik. Hij is een ongelofelijk sterke man die oorspronkelijk uit de [[prehistorie]] komt, maar ingevroren zat tot hij in de 17de eeuw door een kwade hertog werd ontdooid. Later werd hij door Suske en Wiske mee naar het heden gebracht via de [[teletijdmachine]]. Hij is niet altijd erg snugger en hij spreekt ongrammaticaal. Hij woont in hetzelfde huis als Lambik, al hebben ze vaak meningsverschillen. In Nederland heette hij vroeger Jeroen of Jeroentje.
 
 
* [[Professor Barabas]] - De verstrooide professor die allerlei dingen uitvindt die in de verhalen een rol spelen. Zijn beroemdste en vaakst gebruikte uitvinding is de [[teletijdmachine]] waarmee in de verhalen vaak naar het verleden wordt gereisd.
 
 
===Nevenpersonages===
 
* [[Krimson]] - De vaakst terugkerende slechterik in de reeks. Hij is een gewetenloze dokter en heeft regelmatig last van woedeuitbarstingen, waarbij zijn knecht Achiel hem kalmeringspillen moet toedienen.
 
* [[Theofiel Boemerang]] - De zakelijk ingestelde buurman die iedereen allerlei dingen probeert aan te smeren.
 
* [[Tobias (stripfiguur)|Tobias]] - Hond die vaak Suske en Wiske in hun avonturen bijstaat.
 
* [[Sus Antigoon]] - Over-over-over-overgrootvader<ref>Zie Het eiland Amoras blz. 23</ref> van Suske en de ontdekker van het eiland [[Amoras]]. Hij is een spook met een drankprobleem (hij leerde zijn volk eten, maar dronk zichzelf dood (zie "Het eiland Amoras") en heeft om die reden een [[kurkentrekker]] door zijn hoofd en is geketend aan een fles.
 
* [[Arthur (stripfiguur)|Arthur]] - Lambik's broer die in de Afrikaanse jungle woont en kan vliegen. Om die reden wordt hij "de vliegende aap" genoemd.
 
* [[Snoeffel & Gaffel]] - Twee schurken die niet vies zijn van omkoperij.
 
* [[De Zwarte Madam (stripfiguur)|De Zwarte Madam]] - Heks, vaak geholpen door [[Lange Wapper (reus)|Lange Wapper]] en [[Kludde]].
 
* de [[Van Zwollem]]'s - Annemarie van Zwollem is een jonge vrouw die voor haar geesteszieke vader zorgt. Vader van Zwollem lijdt aan een speelgoedcomplex.
 
* [[Odfella]] - Ziet er jong uit, maar is zeer oud. Lambik en Jerom zijn beide verliefd op haar.
 
 
===Bekende uitvindingen===
 
* [[Vitamitje]] - Klein autootje waar Suske en Wiske soms mee rondtoeren, gebruikt 'normaal' voedsel als brandstof
 
* [[Gyronef]] - Helikopter
 
* [[Terranef]] - Voertuig waarmee men ondergronds kan reizen
 
* [[Teletijdmachine]] - Professor Barabas' bekendste uitvinding, waarmee men door de tijd kan reizen
 
* [[Klankentapper]] - Een apparaat dat alle vruchten en planten een stem kan geven
 
* [[Ruimtekruiser]] - Een [[ruimteschip]] waarmee men de ruimte in kan
 
* [[Rakettank]] - [[tank (voertuig)|Tank]] die kan schieten en vliegen. (Vanaf album 154)
 
* [[Strijkijzer (Machine)|Strijkijzer]] - [[Machine]] (vorm: Strijkijzer) waarmee men door ijs kan reizen
 
* [[Teletransfor]] - Een apparaat waarmee beelden van schilderijen tot leven kunnen komen
 
 
==Kenmerken==
 
 
===Stijl===
 
De reeks is getekend met de typische kenmerken van de [[klare lijn]].
 
 
===Fantasie===
 
Veel Suske en Wiske-verhalen ontstaan uit dagelijkse situaties die meestal uitmonden in meer fantasierijke tot zelfs absurde plots. Magie is een sterk ingrediënt in de reeks en spoken, tovenaars, heksen, draken, duivels, legendes, betoverde dieren en dingen, ... komen af en toe voor. [[Folklore]] vormt vaak een inspiratiebron, zoals merkbaar is in albums als ''[[Het monster van Loch Ness (stripalbum)|Het monster van Loch Ness]]'', ''[[De krachtige krans]]'', ''[[Het geheim van de Kalmthoutse heide]]'', ''[[De jolige joffer]]'' en ''[[Het witte wief]]''. Figuren als [[de Zwarte Madam (stripfiguur)|de zwarte madam]], Kludde en Lange Wapper komen rechtstreeks uit de Vlaamse folklore en het verhaal van het [[Ros Beiaard]] en de [[Vier Heemskinderen]] wordt gebruikt in ''[[Het ros Bazhaar]]''.
 
 
Via professor Barabas' [[teletijdmachine]] reizen de figuren ook regelmatig terug in de tijd. Er zijn enkele verhalen waarin de figuren op een andere manier in het verleden komen, zoals ''[[Het geheim der gladiatoren]]'', ''[[Lambiorix]]'', ''[[De mottenvanger]]'' en ''[[Het Spaanse spook]]''. Ook modernere zaken worden wel eens in de plot verwerkt, al is dit eerder een recente trend: ''[[De elfstedenstunt]]'' is gebaseerd op de [[elfstedentocht]] in Friesland en ''[[Big Mother]]'' op het televisieprogramma [[Big Brother (televisieprogramma)|Big Brother]].
 
 
===Inspiratie===
 
Sommige plots werden geïnspireerd door grote literaire werken. Zo is ''[[De junglebloem]]'' een gedeeltelijke hervertelling van ''[[Jungleboek (boek)|The Jungle Book]]'' van [[Rudyard Kipling]]; ''[[De ringelingschat]]'' is gebaseerd op [[Richard Wagner|Wagners]] ''[[Der Ring des Nibelungen]]'' en [[De dolle musketiers]] ontleent elementen uit [[Alexandre Dumas père|Alexandre Dumas]]'s [[De drie musketiers]], ''[[Het dreigende dinges]]'' is gebaseerd op ''[[Een hond van Vlaanderen]]'' van [[Marie Louise de la Ramée]]. Ook films en televisieseries vormden vaak een inspiratiebron: ''[[Wattman (stripverhaal)|Wattman]]'' doelt op de superheldenstrip [[Batman (personage)|Batman]] en [[De Texasrakkers]] werd geïnspireerd op de [[Texas Rangers]]. [[Jeromba de Griek]] werd geïnspireerd door de film [[Zorba de Griek]] en [[Robotkop]] door [[Robocop]]. Ook kunstenaars en/of hun kunstwerken komen aan bod in de verhalen, zoals [[Peter Paul Rubens]] (''[[De raap van Rubens]]''), [[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozart]] (''[[Het wondere Wolfje]]''), [[Rembrandt van Rijn]] (''[[De nachtwachtbrigade]]''), [[Antoon van Dyck]] (''[[Het rijmende paard]]''), [[Vincent van Gogh]] (''[[De kleurenkladder]]''), [[M.C. Escher]], [[Magritte]] en [[Salvador Dali]] (''[[De kunstkraker]]''). De albums ''[[De koning drinkt]]'' en ''[[De dulle griet]]'' zijn gebaseerd op schilderijen met dezelfde naam (van [[Jacob Jordaens]] en [[Pieter Breughel de Oude]]) en het beeldje van [[Manneken Pis van Brussel|Manneken Pis]] speelt mee in ''[[Het kregelige ketje]]''.
 
 
===Verleden en moderne tijd===
 
 
De strips zijn over het algemeen terughoudend over moderne uitvindingen. In vroege verhalen wordt bijvoorbeeld televisiekijken als tijdverspilling gezien, en de vrienden zijn kritisch over de verkilling van de maatschappij (bijvoorbeeld in ''[[De Krimson-crisis]]''). Het eiland Amoras (''Het eiland Amoras'', ''[[De stalen bloempot]]'', ''[[Amoris van Amoras]]'') is in het [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] van 1541 blijven steken. Een groot aantal van de verhalen speelt zich af in het verleden. Toch is de strip niet alleen lovend over de geschiedenis: zwarte bladzijden uit de geschiedenis, zoals kinderarbeid ([[De hellegathonden]]), onderdrukking van het volk ([[De gladde glipper]], [[De ringelingschat]], [[Het geheim der gladiatoren]],...) worden ook aangekaart.
 
 
Hoewel de vrienden in de nieuwere verhalen wel gebruik maken van moderne communicatiemiddelen, zoals het internet en gsm's, blijven ze toch kritisch. Zo wordt in ''De koeiencommissie'' de moderne vleesindustrie bekeken, in ''[[De sinistere site]]'' en ''[[De kaduke klonen]]'' komen respectievelijk de gevaren van het internet en de kloontechnologie aan bod. Er wordt in de verhalen vaak gewezen op het feit dat de rijke westerling beter hulp kan bieden aan de allerarmsten op de wereld, in plaats van geld te verdienen met de wapenhandel voor bloedige oorlogen.
 
 
==Moderniseringen==
 
 
Suske en Wiske is de langstlopende Vlaamse stripreeks. Door de enorme productiviteit zijn er op 60 jaar tijd meer dan 300 verhalen beschikbaar. In de beginjaren was de strip nog vrij volks van aard: de personages spraken Vlaams [[dialect]] en sommige plots waren nogal Vlaams-nationalistisch en katholiek. Zo vechten de personages in [[Het Spaanse Spook]] met de Geuzen tegen de Spaanse bezetting en in [[De stalen bloempot]] sprak Suske zich in het oorspronkelijke album nogal fel uit voor de bouw van een [[kathedraal]] op Amoras volgens de "geest van het volk dat naar Vlaamse tradities" streeft.
 
 
Toen de strip een groter publiek bereikte en ook Nederland veroverde paste Vandersteen dit volkse karakter wat meer aan. Omdat zoveel mensen de strips lazen werd het noodzakelijk het taalgebruik in het algemeen Nederlands te laten verlopen, opdat iedereen de verhalen kon begrijpen en ook taalfouten vanuit het dialect werden vermeden. De stripreeks werd geleidelijk aan ook steeds Nederlandser. Suske en Wiske vlogen nu met de [[KLM]] en in [[De goalgetter]] speelt Suske zelfs bij [[Nederlands voetbalelftal|Oranje]]. De populistische grappen bleven aanwezig, vaak met stereotiepe grappen rond de "luie [[ambtenaar]]", "inhalige belastingsinspecteur", de "leugenachtige [[politicus]]", de "domme poltieagent" en de [[hippie]] die zich niet wast.
 
 
===Kritiek op neergang van kwaliteit in de reeks===
 
 
Vanaf de jaren '60 werden de titels van de albums steeds [[beginrijm|alliteratiever]] : ''[[De toornige tjiftjaf]]'', ''[[Het kregelige ketje]]'', ''[[De koddige kater]]'', enzovoort. Ook werden [[waarde]]n, [[norm]]en en [[deugd]]en steeds nadrukkelijker in de plots verwerkt en verscheen er aan een einde van het verhaal vaak letterlijk een [[moraal]]. Veel fans duiden deze evolutie aan als het begin van de neergang in kwaliteit. Anderen vinden dat de reeks veel van zijn humor en spanning verloor toen Vandersteen de strip doorspeelde aan zijn medewerkers. Toch bevatten de albums die na 1972 (overname door [[Paul Geerts]]) verschenen nog af en toe grappen of ideeën die door Vandersteen werden bedacht. Toen Vandersteen in 1990 overleed, en zijn controle en advies wegviel, begon volgens veel lezers de definitieve neergang. De plots werden ver gezocht, gingen vaak nergens heen en spreken eerdere gebeurtenissen tegen. De humor werd flauwer en de verhaallijnen minder leesbaar (zo wordt bv. soms erg veel informatie in één tekstballonnetje gestopt) . Eén van de vaakst gehoorde kritieken is dat de reeks "ongeïnspireerd, routineus bandwerk" is geworden dat louter nog wordt uitgemolken voor het geld.{{feit}}
 
 
Ook wijken de sfeer en situaties in de nieuwere strips steeds drastischer af van de oorspronkelijke reeks. In de jaren '70 droegen Suske en Wiske al bruine olifantenpijpenbroeken, maar in de jaren '00 werd zelfs op de albumachterkanten hun traditionele kledij aangepast. In het verhaal ''[[Amber (Suske en Wiske)|Amber]]'' is het eerste album waar Wiske niet meer haar bekende witte jurkje draagt. Uit jaloezie op Suskes aandacht voor een [[Neanderthaler]]meisje begint ze een hanenkam en bijpassende kleding te dragen om Suske weer voor zich te winnen. Ook de kleding van Suske wordt aangepast, zo verruilt hij zijn vertrouwde zwarte broek voor een legerbroek. Toen Wiske in ''[[De koeiencommissie]]'' (december 2001) een naveltruitje en een zwarte minirok kreeg, kwamen er luide protesten van de lezers. Sinds het verhaal ''[[De blote Belg]]'' (2002) draagt Wiske weer een witte jurk, maar wel een zonder mouwen. In het album ''[[De primitieve paljassen]]'' (2006) kregen Suske en Wiske hun normale kleding terug (Wiskes jurk heeft opnieuw mouwen, hoewel nu iets korter dan voorheen).
 
 
Deze kledij-verwisselingen werden ingegeven door de dalende oplagecijfers van de albums eind jaren '90 (van 400&nbsp;000 naar minder dan 300&nbsp;000). Aldus gaven de erven Vandersteen Paul Geerts en Marc Verhaegen opdracht om Suske en Wiske te moderniseren. Zo werden het taalgebruik en de kledij van de figuren aangepast, terwijl moderne hulpmiddelen als de mobiele telefoon en de computer hun intrede deden. Een ander aspect dat erg in trek is bij kinderen, maar door oudere fans wordt verafschuwd, zijn de steeds nadrukkelijkere [[soapserie]]achtige elementen zoals Tante Sidonia die wanhopig op zoek is naar een man en Wiske die jaloers is op Suske omdat hij aandacht krijgt van een ander meisje.
 
 
Ook gevechten zijn in vergelijking met vroeger realistischer geworden met echte kogels en wonden. Ziektes worden ook meer in detail beschreven. Deze aanpassingen hebben natuurlijk ook met de tijdsgeest te maken. Vandersteen zou in de jaren '70 al hebben verzucht zijn gevoel met de jongere generaties te hebben kwijtgespeeld, iets waar zijn opvolgers beter op wisten in te spelen. Sinds dat decennium werden maatschappelijke en sociale kwesties steeds nadrukkelijker in de verhalen verwerkt, vaak zelfs ten koste van het leesplezier. Milieuproblematiek ([[De boze boomzalver]]), het generatieconflict ([[Twee toffe totems]]), opvoedingsproblemen ([[De speelgoedspiegel]]), verkeersovertredingen ([[De tootootjes]]), bedreigde diersoorten ([[De rinoramp]]), de [[Zaak-Dutroux]] ([[De rebelse Reinaert]]), de [[dioxinecrisis]] ([[De koeiencommissie]]),... Ook albums die volledig rond een actueel televisieprogramma draaien, ([[Big Mother]]), en het zelfs speciaal naar aanleiding van een gelijknamige spelprogramma op televisie geschreven [[De blote Belg]] doen de geruchten van "uitmelkerij voor het geld" geen goed. Los van de scenario's heeft ook het tekenwerk de afgelopen jaren meer kritiek gekregen. [[Paul Geerts]] werd tijdens zijn carrière vaak bekritiseerd dat hij de fantasie, humor en originaliteit van Vandersteen miste, maar dit verwijt wordt tegenwoordig meer aan [[Marc Verhaegen]] en [[Erik Meynen]] gemaakt, die volgens veel fans enkele van de slechtste en meest afwijkende Suske en Wiske-albums ooit hebben gemaakt.
 
 
==Omslag==
 
De omslag van nieuwe Suske en Wiske-albums is vernieuwd in de zomer van 2007. Studio Vandersteen nam bij de metamorfose afstand van de rode kaft met daarin een tekening. Nu vult de tekening de hele voorkant. Dit is voor het eerst bij het album ''[[De curieuze neuzen]]''. Om de lezers te laten wennen aan de nieuwe vormgeving, koos de studio voor een mapje dat om het album is geschoven. Het mapje zelf heet ''De magnifieke metamorfose'' en hierop is de bekende rode kleur nog aanwezig.
 
 
==Verhalen en uitgaven==
 
{{zieook|Zie [[Lijst van verhalen van Suske en Wiske]] voor een volledige lijst van verhalen van Suske en Wiske}}
 
===Voorpublicatie===
 
Vele verhalen van Suske en Wiske werden en worden eerst voorgepubliceerd in vele verschillende kranten en tijdschriften, voordat ze in albumvorm verschijnen. Zo verschenen en verschijnen de verhalen in:
 
* [[De Standaard]] (1945-heden)
 
* Kuifje (1948-1959)
 
* [[TV Ekspres]] (1972-2001)
 
* [[Suske en Wiske weekblad]] (1993-2003)
 
* [[Tros Kompas]] (2005-heden)
 
 
===Albums===
 
Hierna verschenen de verhalen in albumvorm in de volgende reeksen:
 
# [[Rode reeks]]
 
## [[Vlaamse ongekleurde reeks]] (1946-1959)
 
## [[Hollandse ongekleurde reeks]] (1953-1959)
 
## [[Vlaamse tweekleurenreeks]] (1959-1964)
 
## [[Hollandse tweekleurenreeks]] (1959-1964)
 
## [[Gezamenlijke tweekleurenreeks]] (1964-1966)
 
## [[Vierkleurenreeks]] (1967-heden)
 
# [[Blauwe reeks]] (1952-1957)
 
# [[Luxe reeks]] (1991-heden)
 
 
Later zijn de verhalen nog op tal van andere manieren uitgegeven, zoals:
 
# [[Suske en Wiske - Liefhebbersuitgaven|Liefhebbersuitgaven]] (1958-heden)
 
# [[Suske en Wiske - Reclame uitgaven|Reclame uitgaven]] (1965-heden)
 
# [[Suske en Wiske - Bundelingen|Diverse bundelingen]] (1972-heden)
 
# [[Suske en Wiske - Vakantie-uitgaven|Vakantie-uitgaven]] (1973-heden)
 
# [[Suske en Wiske - Luxe uitgaven|Luxe uitgaven]] (1977-heden)
 
# [[Suske en Wiske - Klassiek|Suske en Wiske Klassiek]] (1993-1999)
 
 
===Vertalingen===
 
Suske en Wiske zijn ook verschenen in vele andere talen (van Afrikaans tot Zweeds, en van Latijn tot [[Esperanto]]) en streektalen (Fries, Gronings, Drents, Twents, Limburgs en Brabants).
 
 
De volgende namen worden in andere talen gebruikt:</br>
 
*Afrikaans: Neelsie & Miemsie
 
*Brabants:Suske & Wieske
 
*Chinees (Taiwanese versie): Dada & Beibei
 
*Chinees (Versie vasteland): Bo bu & Bo be te
 
*Deens: Finn & Fiffi (later: Bob & Bobette)
 
*Duits: Ulla und Peter (later: Bob und Babette/Suske und Wiske/ Frida und Freddie)
 
*Esperanto: Cisko kaj Vinjo
 
*Engels (UK): Spike & Suzy
 
*Engels (USA): Willy & Wanda
 
*Fins: Anu ja Antti
 
*Frans: Bob & Bobette
 
*Grieks: Bobi & Lou
 
*Indonesisch: Bobby dan Wanda
 
*Italiaans: Bob e Bobette
 
*Japans: ススカとウィスカ (Susuka to Wisuka)
 
*Latijn: Lucius et Lucia
 
*Noors: Finn & Fiffi
 
*Portugees: Bibi & Baba
 
*Portugees (Brazilië): Zé & Maria
 
*Spaans: Bob y Bobette, Bob y Bobet
 
*Swahili: Bob na Bobette
 
*Tamil: Bayankaap & Bayanam
 
*Tibetaans: Baga & Basang
 
*IJslands: Siggi og Vigga
 
*Zweeds: Finn & Fiffi
 
 
==Spin-offs==
 
===Spin-off strips===
 
Van Suske en Wiske zijn in de loop der jaren verschillende spin-offs gestart.
 
De bekendste hiervan zijn:
 
* [[De grappen van Lambik (oude reeks)]] (1955-1962, [[De grappen van Lambik (nieuwe reeks)|nieuwe reeks]] 2004-2006)
 
* [[Jerom (stripreeks)|Jerom]], ''de gouden stuntman'' en ''de wonderbare reizen van Jerom'' (1962-1991)
 
* [[Schanulleke (stripreeks)|Schanulleke]] (1986-1987)
 
* [[Klein Suske en Wiske]] (vanaf 2002)
 
 
===Televisieserie===
 
Al in 1955 waren er avonturen van Suske en Wiske op de Nederlandse televisie te zien. [[Pats Poppenspel]] bracht ze op de buis.
 
 
In 1973 werd besloten om een nieuwe [[Suske en Wiske (televisie)|televisiepoppenserie]] te maken, gebaseerd op speciaal voor die serie te schrijven verhalen. Later werden ze in albums uitgebracht. Het ging om ''[[De minilotten van Kokonera]]'', ''[[De gouden locomotief]]'', ''[[De zingende kaars]]'', ''[[De windbrekers]]'', ''[[De regenboogprinses]]'' en ''[[Het laatste dwaallicht]]''. Elk verhaal bestond uit vijf afleveringen van 22 minuten.
 
 
De poppen waren vervaardigd door het atelier Creatuur in samenwerking met André Henderickx, een Schiedamse glazenier/ kunstenaar. Er werd voor elk figuur een aantal koppen met verschillende gezichtsuitdrukkingen gemaakt. Opvallend was dat Jerom als pop zijn ogen open had, daar waar hij in de albums altijd met gesloten ogen loopt. De decors en rekwisieten kwamen op basis van gedetailleerde ontwerpen van Studio Vandersteen tot stand.
 
 
De stemmen waren van [[Paula Majoor]] (Suske), Helen Huisman (Wiske), [[Henk Molenberg]] (Lambik), [[Trudy Libosan]] als Trudi de Kat (Sidonia), [[Wim Wama]] (Jerom) en [[Cees van Oyen]] (Prof. Barabas en overige stemmen). [[Wim Povel]] die de scenario's schreef, had op de later verschenen lp de rol van verteller, hoewel in de televisieserie de verhalen door Lambik aan elkaar gepraat werden. De serie werd geregisseerd door [[Patrick Lebon]] en de muziek was geschreven door [[Piet Souer]].
 
 
In Nederland zond de [[TROS]] de serie uit van oktober 1975 tot en met december 1976.</br>
 
In België werd de serie door de [[Vlaamse Radio- en Televisieomroep|BRT]] uitgezonden in de periode oktober 1976 tot en met februari 1977. In 1984 en in de zomermaanden van 1990 werden de afleveringen herhaald.</br>
 
De serie werd een groot succes, evenals de merchandising.
 
 
===Tekenfilms===
 
Er verschenen ook tekenfilms rond de verhalen van Suske en Wiske. Ze waren eind jaren '80, begin jaren '90 op [[VTM]] te zien, maar de animatie werd over het algemeen erg houterig bevonden.{{feit}}
 
 
===Weekblad===
 
 
10 jaar lang, van [[1993]] tot [[2003]] hadden Suske en Wiske ook een eigen weekblad: [[Suske en Wiske weekblad]] waarin naast strips van [[Standaard Uitgeverij]] ook nieuwe generaties striptekenaars konden publiceren. Hoewel het blad vrij succesvol was bleek eind 2003 dat het doorzetten niet meer kostendekkend was, en dus besloot de uitgeverij de publicatie te staken.
 
 
===Toneelstuk / Musical===
 
 
In 1994 liep in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] een toneelstuk rond Suske en Wiske. De opvoering was zo succesvol dat ze ook in Nederland een tijd tourde. In zekere zin was dit een voorloper van de latere musical, al was het verhaal in dit geval niet gebaseerd op een bestaand album.
 
 
Professor Barabas werkt in het verhaal aan een fantastische nieuwe uitvinding: de Sterrentapper. De uitvinding is nog niet helemaal klaar maar Wiske, nieuwsgierig als altijd, kan niet wachten om het fantastische toestel uit te testen. Dit loopt natuurlijk helemaal fout, want Krimson, gemener dan ooit, is ook weer van de partij. Een avontuurlijke reis brengt de vrienden via de teletijdmachine naar de Maya's, in het oude Egypte en in China. De musical was een productie van het [[Koninklijk Jeugd Theater]].
 
 
In juli 2002 ging een nieuwe musical in première, gebaseerd op het verhaal ''[[De spokenjagers]]''. Deze werd zowel in België als in Nederland opgevoerd. De laatste voorstelling was in februari 2003.
 
 
===Speelfilm===
 
In [[2004]] verscheen ''[[De duistere diamant (film)|De duistere diamant]]'' als speelfilm, naar het gelijknamige verhaal. Deze werd geregisseerd door [[Rudi Van Den Bossche]].
 
 
===Animatiefilm===
 
De 3D-animatiefilm van het verhaal ''[[De Texasrakkers]]'', ''[[De Texas rakkers (film)|De Texas rakkers]]'', is in de zomer van 2009 in de bioscopen uitgekomen. Als deze een succes wordt, zal "[[De kleppende klipper]]" de opvolger worden.
 
 
Er zijn plannen om 13 Suske en Wiske-verhalen als animatiefilm te laten verschijnen, waaronder ''[[De knokkersburcht]]'', ''[[De stemmenrover]]'', ''[[De kleppende klipper]]'' en ''[[De apekermis]]''.
 
 
==Jubilea==
 
===25 jaar===
 
Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van Suske en Wiske in [[1970]] werd er in [[1973]] een jubileumboek uitgegeven, getiteld ''25 jaar jubileum uitgave''. Het was een gekartonneerde uitgave met een zilveren kaft. In het album is een biografie en bibliografie van Willy Vandersteen te lezen, alsook een heruitgave van de verhalen ''De avonturen van Rikki en Wiske'' en ''Het Spaanse spook''.
 
 
===50 jaar===
 
Ter gelegenheid van 50 jaar Suske en Wiske in 1995 zijn verschillende speciale uitgaven verschenen:
 
* Een roodbruin linnen luxe uitgave van ''De raap van Rubens'' in een gelimiteerde en genummerde oplage van 800 exemplaren, met 8 pagina's achtergrondinformatie.
 
* Een rood geverniste luxe uitgave op A6-formaat van ''Rikki en Wiske'', speciaal voor relaties van Standaard Uitgeverij, met een op naam gesteld certificaat, in een gelimiteerde en genummerde oplage van 1500 exemplaren.
 
* Een uitgave in liggend A4-formaat, getiteld ''50 jaar Suske en Wiske''.
 
* Een witte luxe uitgave getiteld ''Suske en Wiske 50 jaar'' van de hand van Peter van Hooydonck met een overzicht van 50 jaar spanning, humor en avontuur.
 
* Door de [[Koninklijke Munt van België]] is een speciale herdenkingsmunt uitgebracht.
 
* De nieuwe albumuitgaven uit 1995 (''[[De averechtse aap]]'', ''[[De begeerde berg]]'', ''[[De 7 schaken]]'' en ''[[De vonkende vuurman]]'') zijn alle voorzien van een speciaal 50-jaar-logo.
 
 
===60 jaar===
 
Op 19 december 2005 was het precies 60 jaar geleden dat het eerste verhaal van Suske en Wiske, ''Op het eiland Amoras'' van start ging in De Standaard. Ter gelegenheid hiervan waren er in 2005 diverse feestelijkheden.
 
 
De nieuwe albumuitgaven uit 2005 (''[[De flierende fluiter]]'', ''[[De formidabele fantast]]'', ''[[Het slapende goud]]'' en ''De kaduke klonen'') zijn alle voorzien van een speciaal 60-jaar-logo. Op 19 december verscheen een trilogie, getiteld ''Vrienden voor het leven'', met hierin drie verhalen waarin het draait om vriendschap, namelijk ''[[Op het eiland Amoras]]'', ''De ringelingschat'' en ''[[De sterrenplukkers]]''.
 
 
In het Stedelijk Museum te [[Zwolle]] was er een tentoonstelling ter gelegenheid van 60 jaar Suske en Wiske.
 
 
Op zondag [[24 juli]] 2005 werd de 60ste verjaardag van de serie gevierd in [[Bokrijk]], waar alle personages present waren.
 
 
Er was ook een speciale website geopend ter gelegenheid van het jubileum.
 
 
Tenslotte is er een jubileum-album uitgebracht getiteld [[Suske en Wiske 60 jaar!]]. Hierin staat onder meer de geschiedenis van Suske & Wiske, interviews met striptekenaars en het korte verhaal ''[[Het mopperende masker]]''.
 
 
==Hitparade==
 
Op de website van [http://suskeenwiske.ophetwww.net/hitlijst/totaal.html Suske en Wiske op het www] wordt bijgehouden hoe de albums worden gewaardeerd. Vanaf het begin van de metingen staat ''[[De schat van Beersel]]'' (nr 111, voor het eerst in 1954 verschenen) op de eerste plaats van de totaallijst. In de lijst van 2006 stond echter ''De ringelingschat'' bovenaan, terwijl in 2007 ''[[De tuftuf-club]]'' het beste scoorde.
 
 
Alle acht verhalen uit de Blauwe reeks (1952-1957) staan in de top 30. Opvallend is dat alle 32 verhalen die in de periode juni 1978 - april 1984 verschenen, relatief laag scoren. De albums van Willy Vandersteen worden het hoogst gewaardeerd, die van zijn opvolgers beduidend lager.
 
 
==Trivia==
 
*Op de aankondiging van [[Kiekeboe (strip)|Kiekeboealbum]] ''"[[Album 26]]"'' heeft Kiekeboe zelf een titel bedacht: ''[[De vinnige viking]]''. Zijn zoontje maakt de opmerking dat dit al een titel is van Suske en Wiske.
 
* In strook van 55 van het Kiekeboe-album ''[[De anonieme smulpapen]]'' vraagt Charlotte zich af waar Konstantinopel is. Hij verschijnt en zegt: ''"Hier! Ik zat op het toilet Suske en Wiske te lezen."'' Fanny berispt hem: ''"Je kunt beter onze eigen albums lezen!"''
 
* In de laatste twee prentjes van het [[Kiekeboe (strip)|Kiekeboealbum]] ''[[Villa Delfia]]'' merken twee voortvluchtige [[plagiaat|plagiaristen]] op dat ze een stripreeks zouden kunnen beginnen: ''"Een reeks over een jongen en een meisje met een tante erbij en een zelfingenomen kaalkop. En een reuzesterke man. Een beetje jouw postuur. Dat zou iets kunnen worden."''
 
* In strook 36 van ''[[De zes sterren]]'' merkt Kiekeboe op dat de scheur in zijn landkaart overeenkomt met de scheur in het [[asfalt]]. Konstantinopel merkt op dat dit [[plagiaat]] is uit het Suske en Wiske-album ''[[De zingende zwammen]].'' Kiekeboe antwoordt hierop: ''"Welnee, ik doe gewoon wat al die zangers en zangeressen van tegenwoordig doen. Ik maak er een [[Cover (muziek)|coverversie]] van."''
 
* Ook in [[Urbanus (strip)|Urbanus]]-album 56 ''"Kermis in de Hel"'' is er een verwijzing naar Suske en Wiske terug te vinden in de hoofdrolopsomming van de strip.
 
* In het Urbanus-album ''"Dertig floppen"'' vermomt Urbanus zich op zeker moment in [[Suske]] om [[Wiske]] te verleiden.
 
* In het [[Nero (strip)|Nero]]album ''"Beo is Back"'' (1989) probeert Nero zich in strook 57-58 te identificeren tegenover een commissaris. Omdat de politiechef hem niet kent zegt Nero: ''"Maar enfin! Nero uit de krant!".'' De politiechef reageert droog: ''"Ik lees alleen Suske en Wiske."''
 
* In de Nederlandse geschiedkundige stripreeks ''[[Van Nul tot Nu]]'' duiken bij wijze van visuele grap een paar maal personages uit Suske en Wiske op, meestal als er historische gebeurtenissen in [[Vlaanderen]] of [[België]] in beeld worden gebracht.
 
* De Nederlandse cabaretier [[Kees Torn]] zong in 2004, tijdens zijn show ''"Doe mee en win",'' een liedje waarin hij op de melodie van de [[poppenkast]]televisieserie rond Suske en Wiske de stripreeks genadeloos belachelijk maakte.
 
* In zijn conference ''"Bijbelverhaal"'' (uit de show ''"Hard en Zielig")'' voert [[Hans Teeuwen]] een verwarde monoloog waarin hij Bijbelfragmenten en andere verhalen door elkaar haalt. Hij verwart onder meer [[Barabbas]] met [[Professor Barabas]].
 
*In album ''"[[Paniek in Stripland (stripverhaal)|Paniek in Stripland]]''" bevindt zich ook een verwijzing naar Suske en Wiske.
 
* In 1983 verscheen er een [[porno]]grafische [[parodie]] op Suske en Wiske: ''[[De glunderende gluurder]].'' Naar verluidt zou ook Willy Vandersteen een exemplaar hebben gekocht.
 
* De personages uit Suske en Wiske speelden mee in het stripalbum ''[[Het geheim van de kousenband]]'' (2001)
 
* Ze hadden ook een gastoptreden in het [[Kiekeboe (strip)|Kiekeboe]]album ''[[Bij Fanny op schoot]]'' (2005) -->
 
 
==Externe links==
 
* [http://www.suskeenwiske.be/ Officiële website]
 
 
* [http://www.provant.be/suske&wiske/ Provinciaal Suske en Wiske - Kindermuseum te Kalmthout]
 
* [http://www.provant.be/suske&wiske/ Provinciaal Suske en Wiske - Kindermuseum te Kalmthout]
 
* [http://www.4kleuren.nl/ 4 kleuren] - overzicht van alle verschenen Suske en Wiskes
 
* [http://www.4kleuren.nl/ 4 kleuren] - overzicht van alle verschenen Suske en Wiskes
 
* [http://www.fameuzefanclub.nl/ Suske en Wiske Fanclub]
 
* [http://www.fameuzefanclub.nl/ Suske en Wiske Fanclub]
  +
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20041209.asf Klokhuisfilmpje over Suske en Wiske (1)]
 
  +
* [http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nps/hetklokhuis/bb.20041210.asf Klokhuisfilmpje over Suske en Wiske (2)]
 
  +
[[Categorie:Strip]]
  +
[[Categorie:Stripfiguur]]

Versie van 27 dec 2018 17:16

Suske en Wiske is een serie stripverhalen uit Vlaanderen. De stripreeks is één van de populairste stripseries in Vlaanderen en één van de weinige strips uit Vlaanderen die ook in andere landen erg leuk worden gevonden.

Het is al bedacht in 1945 en loopt nu nog steeds, al heel lang dus. De bedenker is Willy Vandersteen en die schreef tot ± 1960 ook grotendeels zelf alle verhalen. Daarna is de serie voortgezet door eerst Paul Geerts, en later Marc Verhaegen en het tweetal Luc Morjaeu en Peter Van Gucht.

De verhalen zich vaak in het heden af, maar ook veel in het verleden. Ze spelen zich in allerlei delen van de wereld af, maar soms ook op andere planeten.

Geschiedenis

Eerste paar jaren

Op 30 maart 1945 kwam de eerste aflevering van De avonturen van Rikki en Wiske in De Nieuwe Standaard. In het verhaal zaten tante Sidonia, Wiske, en haar oudere broer Rikki.

Op 19 december 1945 kwam in de krant het eerste verhaal van Suske en Wiske. Dat heette Op het eiland Amoras. In deze strip kwamen ook Suske en professor Barabas voor. Rikki verdween toen hij met een schoenenbon ergens heen ging. Vandersteen zei dat Rikki geen goed stripfiguurtje was en dat hij teveel op Kuifje leek.

De tekenstijl is in al die vele tientallen jaren meerdere keren erg veranderd. Vanaf begin jaren 50 werden de stripfiguren heel anders getekend. Tegenwoordig zien de verhalen er weer heel anders uit. Ook de kaften zijn een paar keer veranderd. de oudste verhalen hebben een of zelfs twee keer een nieuwe kaft gekregen.

Rode reeks

Eerst waren alle verhalen nog zwart-wit, maar vanaf 1967 werden alle albums voortaan uitgegeven in vierkleurendruk. Deze toen nieuwe reeks heet ook wel de "rode reeks". Bijna alle eerdere S&W-verhalen zijn op die manier in kleur opnieuw in de serie opgenomen. Het eerste verhaal dat al meteen in de rode reeks verscheen, was De poenschepper. Dit verhaal heeft nummer 67 gekregen. Daarna is er altijd doorgenummerd, de verhaalnummers zitten nu over de 300.

Naast de rode reeks tekende Vandersteen ook acht verhalen speciaal voor het weekblad Kuifje. Hier was de tekenstijl wat verzorgder en de verhalen hadden ook wat meer diepgang. Tante Sidonia en Jerom komen niet voor in deze verhalen. Deze verhalen uit de "blauwe reeks" zijn later heruitgegeven in de rode reeks, waarbij ze wat zijn ingekort omdat een S&W-album standaard maar 58 pagina's mocht tellen.

Vandersteen draagt het over

De gekke gokker uit 1971 was het eerste verhaal dat helemaal van Paul Geerts was. Vandersteens naam is wel altijd bij de auteursvermelding blijven staan, ook nadat Vandersteen zelf al overleden was.

25 jaar

Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van Suske en Wiske in 1970 werd er in 1973 een jubileum album uitgebracht, een kartonnen uitgave met een zilveren kaft.

50 jaar

In 1995 zijn er meerdere speciale uitgaven verschenen, waaronder deze:

  • Een roodbruin, linnen uitgave van De raap van Rubens, samen met 8 pagina's achtergrondinformatie
  • Door de Koninklijke Munt van België is een speciale herdenkingsmunt uitgebracht
  • Een uitgave in liggend A4-formaat, met de naam van 50 jaar Suske en Wiske.

Coververnieuwing in 2007

In 2007 werd de cover opnieuw vernieuwd, nadat dit eerder was gedaan bij het overgaan naar de rode reeks. In plaats van een tekening in een rode kader, is het sindsdien een tekening met een kader in met tekst. Het eerste album waarop dit is gedaan is De curieuze neuzen.

Amoras

In 2013 kwam er een spin-off uit op de serie, Amoras. Dit speelt zich af in de toekomst.

Lettertype

Er is naar Suske en Wiske ook een lettertype vernoemd, en de letters bij dat lettertype zijn net als de titel van een gewoon album.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suske_en_Wiske&oldid=538691"