Zuidpool

Uit Wikikids
Versie door Jdemmers (overleg | bijdragen) op 3 apr 2021 om 11:01 (Externe link toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Zuidpool ligt in het zuiden van de wereld. De Zuidpool is ongeveer 14 miljoen km² groot. Het is er heel koud, er leven enkele dieren bijvoorbeeld de pinguin. Meer dan 90% van het zoete water op aarde is opgeslagen op Antarctica (en Groenland) in de ijskappen.

In de Zuidpool kun je veel mineralen vinden zoals platina, goud, uranium en ijzer. Het is verboden om deze mineralen weg te halen, het poolmilieu zou anders verstoord kunnen worden.

Klimaat & Landschap

De koude lucht van de Zuid-Pool gaat naar de evenaar, zo blijft de aarde koud. Het is op de Zuidpool in de winter zo'n -60°C! Antarctica (de Zuidpool) is de koudste plek op aarde. De wind is daar wel 300 km per uur. Je kan er vastvriezen in een paar minuten (als je niet beschermd bent).

De Zuidpool heeft maar 2 seizoenen: de zomer en de winter.

Waarom is het zo koud op de Zuidpool?

De zonnestralen brengen de warmte en het licht op de aarde. Maar doordat de aarde rond is, doen de zonnestralen er langer over om bij de polen te komen. Onderweg worden de zonnestralen steeds kouder. Als ze aangekomen zijn op de Zuidpool weerkaatst het licht en gaat de helft weer terug de lucht in.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuidpool&oldid=661138"