Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Ötzi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ötzi, de gevonden ijsmummie
Bestand:Oetzi the Iceman Rekonstruktion 1.jpg
reconstructie van Ötzi, hoe hij er uit gezien zou kunnen hebben

Ötzi [spreek uit: Eutzie] is een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. Onderzoekers hebben hem de naam Ötzi gegeven, omdat hij in 1991 in de Ötzdal in Oostenrijk gevonden is. Ze vonden hem ingevroren onder de sneeuw. Ötzi's lichaam was daardoor erg goed bewaard gebleven. Zo goed zelfs dat onderzoekers die zijn lichaam onderzochten in zijn maag nog de resten van zijn laatste maaltijd konden zien. Die bestond uit vlees van een berggeit en verschillende soorten granen. Ötzi droeg een boog en pijlen met zich mee, een mes. Zijn kleren, schoenen en veters waren gemaakt van leer (huid van schapen, geiten, koeien of herten) om hem zoveel mogelijk warm en droog te houden. Zijn hoed was gemaakt van berenvacht. Hij had zijn schoenen volgestopt met gras om zijn voeten warm te houden. Waarschijnlijk was hij een jaar of 46 toen hij stierf en was hij een belangrijke man. In 2001 kwamen de wetenschappers erachter dat eer een pijlpunt in Ötzi's rug zat.

Verhaal

Ötzi was met andere jagers in een dorp. Op een dag werden ze aangevallen door vijanden. De overlevende vluchtte het bos in. Maar het werd steeds kouder en kouder. Zelfs zo koud dat als ze geen warme kleding en dekens zouden hebben dat ze dan zelfs zouden gaan kunnen overlijden. Daarom besloot Ötzi om terug te gaan naar het dorp en daar wat spullen te pakken. Hij pakte gereedschap en kleding en een boog met pijlen die hij in zijn pijlenkoker deed. Toen hij terug wou lopen naar de andere jagers werd hij met een pijl in zijn rug geraakt door een vijand. Er bleken meerdere vijanden te zijn en kreeg ook een wond aan zijn hand en zijn hoofd. Maar Ötzi kon zichzelf redden! Hij kon de andere jagers niet meer terug vinden en besloot op pad te gaan. Toen die midden in de winter in de kou liep was hij zo ernstig gewond dat hij niet meer verder kon lopen. Hij stierf en is 5000 jaar daarna weer teruggevonden door Duitsers. Die kou had het lijf wel 5000 jaar goed kunnen houden!'

Ötzi in een museum

Ötzi is te bezichtigen in een archeologiemuseum in Bolzano in Italië.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ötzi&oldid=538568"