Alevitisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaligrafie van het alevitisme

Het alevitisme of alevisme is een stroming binnen de islam. Aanhangers van het alevitisme worden alevieten genoemd. De meeste alevieten wonen in Turkije, waar het na het soennisme (ook een stroming van de islam) de grootste religie is van het land. Naast de Turken hangen ook veel Koerden en Zazaki deze religie aan.

Soms wordt het alevitisme gezien als een vorm van humanisme. Het alevitisme is echter geen levenswijze, maar een echt geloof. Humanisten zijn over het algemeen ongelovig, waardoor veel alevieten zich niet als humanistisch beschouwen. Wel zijn er veel overeenkomstig tussen humanisten en alevieten. Zo zijn liefde, respect en tolerantie belangrijke begrippen. Alevieten vinden dat de vrouw en de man gelijk zijn aan elkaar en dat het uitoefenen van een religie niet ten koste van anderen mag gaan. Regels als vasten of bidden worden hierdoor anders uitgeoefend.

Vaak wordt gezegd dat het alevitisme onder het sjiisme valt. Hoewel er veel overeenkomsten zijn, verschilt de uitoefening erg. Het alevitisme wordt gezien als een aparte stroming, die tussen twee hoofdstromen van de islam invalt. Hadji Bektasj Veli wordt in het alevietisme als heilige gezien. In de 13e eeuw was hij een belangrijke leraar van dit geloof.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alevitisme&oldid=796934"