Anderhalvemetermaatschappij

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indicatie van anderhalve meter op een NS-station.
Indicatie van anderhalvemeter op een kinderboerderij.
Een indicatie van anderhalve meter op een kinderdagverblijf.

De Anderhalvemetermaatschappij, ook vaak anderhalvemetereconomie of anderhalvemetersamenleving is geïntroduceerd tijdens de uitbraak van COVID-19 in Nederland. Een anderhalvemetermaatschappij houdt in dat er zoveel mogelijk 1.5 meter afstand wordt gehouden van andere mensen buiten het gezin en er geprobeerd wordt om zoveel mogelijk aan social distancing te doen. Het doel van de anderhalvemetermaatschappij is om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt tot er een vaccin komt tegen SARS-CoV-2.

Een anderhalvemetermaatschappij maakt het mogelijk dat bedrijven weer kunnen functioneren mits die 1.5 meter in acht wordt gehouden en er de nodige hygiëne maatregelen worden getroffen.

Het idee van de anderhalvemetermaatschappij

De minister van Economische Zaken en Klimaat, Wiebes vertelde op 27 maart 2020 over het ontwikkelen van plannen voor een anderhalvemetereconomie , op 28 maart noemde Sieger Dijkstra dat de anderhalvemetereconomie werkelijk wordt na de COVID-19 uitbraak. Er is een intelligente lockdown van kracht om de uitbraak zo snel mogelijk in te dammen zodat de reguliere zorg en de zorg voor covidpatiënten niet helemaal overbelast raakt.

Er wordt nu aan gewerkt in bedrijven om de anderhalvemetermaatschappij goed te laten verlopen.

Aankondiging anderhalvemetermaatschappij in persconferenties

Mark Rutte vertelde tijdens de persconferentie op 7 april dat er voorbereidingen moeten worden getroffen voor de anderhalvemetermaatschappij. Op 15 april verzoekt Mark Rutte dat alle bedrijfstakken moeten kijken hoe ze de anderhalvemetermaatschappij zo goed mogelijk kunnen laten verlopen.

Wetten omtrent de 1.5 meter tijdens de intelligente lockdown

  • Het is niet toegestaan om in een groep van 3 of meer mensen te bevinden zonder de gevraagde 1.5 meter afstand te houden.
  • Samenkomsten zijn verboden: Groepsvorming wel, dat betekent toevallig elkaar tegenkomen maar georganiseerde samenkomsten niet.
  • Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer omdat de 1.5 meter mogelijk niet kan worden gehouden.

Uitzonderingen op de 1.5 meter regel

  • Kinderen van 12 of jonger mogen buitenspelen zonder die 1.5 meter afstand te houden.
  • Gezinnen hoeven geen 1.5 meter afstand te houden.

Uitzonderingen op de evenementen/samenkomsten regel

  • Wettelijk verplichte samenkomsten met een maximaal limiet van 100 personen.
  • Samenkomsten die met het dagelijkse werkzaamheden van organisaties te maken hebben met een maximaal limiet van 100 personen.
  • Uitvaarten en huwelijken met een maximaal limiet van 30 personen.
  • Godsdienstelijke samenkomsten met een maximaal limiet van 30 personen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anderhalvemetermaatschappij&oldid=685880"