Börek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stukje börek met gehakt

Börek of burek is een gerecht uit het voormalige Ottomaanse Rijk. Tegenwoordig komt het voor in de keukens van veel landen die bij dat rijk gehoord hebben. Het is vooral populair in Turkije, Griekenland, Albanië, het voormalige Joegoslavië (voornamelijk Bosnië en Herzegovina) en Tunesië. In elk land heet het gerecht echter een andere naam. In Griekenland wordt het gerecht Galaktoboureko genoemd. In grote lijnen is het gerecht in ieder land hetzelfde.

Börek bestaat uit bladerdeeg met daartussen kaas, vlees en/of groenten. Qua kaas wordt beyaz peynir gebruikt. Dit is de Turkse variant op de Griekse fetakaas. Als het gerecht met groenten wordt gemaakt wordt vaak spinazie gebruikt. De versie met spinazie en kaas is ook de bekendste versie van de börek. Als börek met vlees wordt gemaakt, gebruikt men vaak gehakt. In de Koerdische keuken wordt geen vulling gebruikt en eet men het met poedersuiker. In Bosnië en Herzegovina gebruikt men een versie met Hüttenkäse, aardappels en spinazie. Ook is deze versie opgerold. De Tunesische versie bestaat uit ei, peterselie en ui.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Börek&oldid=757274"