Help mee! Maak een account of meld je aan.

Vlag van Vlaanderen Wij vieren vandaag het Feest van de Vlaamse Gemeenschap Vlag van Vlaanderen

Beatrice van het Verenigd Koninkrijk (1857-1944)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Princess Beatrice Downey.jpg

Prinses Beatrice Mary Victoria Feodore (Buckingham Palace, Londen, 14 april 1857 - Brantridge Park, Sussex, Verenigd Koninkrijk, 26 oktober 1944), was het negende kind en vijfde dochter van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en Prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha.

Ze werd gedoopt op 16 juni 1857. Haar peetouders waren; haar oudere zus Victoria van Saksen-Coburg en Gotha, Friedrich III van Duitsland en haar oma Victoria van Saksen-Coburg-Saalfeld. Ze was het favoriete kind van Victoria. Dit zorgde voor voordelen, waardoor Beatrice een betere jeugd had dan haar zussen door de band die ze had met haar ouders.

Beatrice, de jongste dochter en onderhand nog de enige dochter nog die thuis bij haar moeder woonde toen Prins Albert dood ging, was opgevoed om altijd bij haar moeder te blijven. Victoria was er tegen dat Beatrice zou gaan trouwen, en wou zelfs de mogelijkheid niet met haar dochter bespreken. Ondanks dat, waren er veel huwelijksverzoeken van onder andere Prins Napoléon Eugène van Frankrijk en Groothertog Ludwig IV van Hessen-Darmstadt, de weduwe van haar oudere zus Prinses Alice van Saksen-Coburg en Gotha.
Hoewel Beatrice geïnteresseerd was in Prins Napoléon Eugène van Frankrijk en er over een huwelijk tussen de twee werd gepraat, ging het niet door doordat hij stierf in de Zoeloe-oorlog van 1879.

Beatrice werd verliefd op Heinrich Moritz van Battenberg. Na een jaar van overhalen, stemde Victoria in het met huwelijk. Dit was op twee voorwaardes: Dat Beatrice en Heinrich hun thuis maken bij haar en dat Beatrice verder ging met het vervullen van haar taken als onofficiële secetaresse. Na een korte huwelijksreis kwamen Beatrice en Heinrich hun belofte na en keerden ze terug naar Victoria. Zij maakte Beatrice duidelijk dat ze het niet alleen aankon en het paar niet zonder haar kon reizen.

Beatrice en Heinrich trouwde op 23 juli 1885. Ze kregen 4 kinderen:

Tien jaar in het huwelijk stierf Heinrich op 20 januari 1896. Beatrice bleef bij haar moeder totdat Victoria in 1901 dood ging. Toen ze in oktober 1944 stierf had ze al haar broers en zussen "overleefd", een paar van haar kinderen, neefjes en nichtjes.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beatrice_van_het_Verenigd_Koninkrijk_(1857-1944)&oldid=648528"