Beren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beren
Ursidae

Ours brun parcanimalierpyrenees 1.jpg

Bedreigd
Leefgebied Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië
Leefomgeving bossen en ijsvlakten
Behoort tot de Roofdieren, hondachtigen

Map of Bear species distribution.png

Portaal Portal.svg Biologie

Beren (Ursidae) zijn carnivoren zoogdieren. Ze horen bij de hondachtigen. Daarnaast heb je nog de kleine beren. Hoewel er slechts acht soorten beren bestaan, zijn ze wijdverbreid en komen ze voor in een grote verscheidenheid aan habitats (leefwerelden) op het noordelijk halfrond en gedeeltelijk op het zuidelijk halfrond. Beren zijn te vinden op de continenten Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Gemeenschappelijke kenmerken van moderne beren zijn onder meer grote lichamen met gedrongen poten, lange snuiten, kleine ronde oren, ruig haar, poten met vijf niet-intrekbare klauwen en korte staarten.

Terwijl de ijsbeer grotendeels vleesetend is en de reuzenpanda zich bijna volledig voedt met bamboe, zijn de overige zes soorten alleseters met een gevarieerd dieet. Met uitzondering van het hof maken van de mannetjes bij de vrouwtjes en moeders met hun jongen, zijn beren typisch solitaire (alleen levende) dieren. Ze kunnen overdag of 's nachts actief zijn en hebben een uitstekend reukvermogen. Ondanks hun zware bouw en onhandige manier van lopen, zijn het bedreven hardlopers, klimmers en zwemmers. Beren gebruiken schuilplaatsen, zoals grotten en boomstammen, als hun holen; de meeste soorten bezetten hun holen tijdens de winter voor een lange winterslaap, tot 100 dagen.

Sinds de prehistorie wordt er op beren gejaagd vanwege hun vlees en pels; ze zijn gebruikt voor berengevechten en andere vormen van amusement, zoals laten dansen. Met hun krachtige fysieke aanwezigheid spelen ze een belangrijke rol in de kunsten, mythologie en andere culturele aspecten van verschillende menselijke samenlevingen. In moderne tijden zijn beren onder druk komen te staan ​​door aantasting van hun leefgebieden en illegale handel in delen van beren, waaronder de Aziatische galbeermarkt. De IUCN somt zes berensoorten op als kwetsbaar of bedreigd, en zelfs als minst zorgwekkend soorten, zoals de bruine beer, worden in bepaalde landen met uitsterven bedreigd. De stroperij en de internationale handel van deze meest bedreigde bevolkingsgroepen zijn verboden, maar gaan nog steeds door.

Amerikaanse zwarte beer

Ze kunnen wel 250 kilo worden en als hij op zijn achterpoten staat is hij wel 2,5 meter hoog. Beren zijn schuwe dieren maar wijfjes met jongen kunnen levensgevaarlijk zijn. Ze zijn erg bijziend, maar hebben een scherp gehoor en een uitstekend reukvermogen! Beren lijken bij series super lief maar in het echt zijn het net monsters ze eten vis en andere kleinere dieren. Een van de grootste beer is een gryzzle beer dat zijn beren die ook mensen eten, gryzzly beren leven in koude gebergte.


De ijsbeer komt voor in Canada en de kraagbeer in Azië.

  • Beren kunnen ca. 30-35 jaar worden.
  • Ze eten bijna alles o.a vlees, vis, fruit, gras, insecten en honing.

De ijsberen jagen op zeehonden en de bruine beren soms op herten. Baby beren worden in de buik van de moeder geboren en dat gaat via paren. Bij een geboorte kunnen ze 1 tot 3 kinderen krijgen.

Soorten

Een ijsbeer
Beer in het wild in Amerika
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beren&oldid=783570"