Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Euro

Bijl

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine bijl

Een bijl of een hakbijl is een zwaar gereedschap of tuingereedschap bedoeld om mee te hakken en te klieven, dat in de Middeleeuwen ook wel als wapen werd gebruikt. Tegenwoordig vooral gebruikt om hout mee te hakken en houtjes mee te kloven.

Bijlen zijn er in verschillende maten en gewichten. Een zware bijl met een langere steel gebruik je voor het omhakken van een boom. Een kleine lichte bijl gebruik je voor het klieven van aanmaakhoutjes voor een kampvuur of de open haard. Haardblokken kunnen ook gekloofd worden met een kloofbijl.

Geschiedenis

Vuistbijlen behoren tot de oudst bekende werktuigen en gaan terug tot het vroege steentijd waarbij de oudste worden geschat op 2,5 miljoen jaar. Zij werden gemaakt door splinters van een steen af te slaan waardoor een scherpe rand ontstond. Deze bijlen konden ook worden gebruikt als mes of schraper.

Slijpen.

Hakken met een botte bijl is levensgevaarlijk. Je gaat onnodig harder slaan en de bijl kan wegketsen en verkeerd terechtkomen. Een bijl moet goed en scherp geslepen zijn. Dat is een secuur werk. Het kan worden gedaan met een (elektrische) slijpsteen of met een ijzer vijl. Het écht scherp maken gebeurd met een wetsteen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bijl&oldid=711238"