Breadboard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een breadboard met 400 gaatjes.
Breadboard met verschillende stroomkringen erop.
De manier waarop de gaatjes op het breadboard met elkaar verbonden zijn.

Een breadboard is een hulpmiddel voor iemand die met elektronica werkt in de vorm van een plankje (board) waarmee je verschillende soorten stroomkringen kunt uitproberen (met een Engels woord noem je dit ook wel prototypen). Het grote voordeel van een breadboard is dat je geen draadjes aan elkaar hoeft te solderen om een werkende stroomkring te krijgen. De naam breadboard is Engels voor broodplank. Vroeger gebruiken mensen inderdaad vaak een broodplank om een eigen stroomkring op vast te maken als ze iets wilden uitproberen.

Opbouw van een breadboard

Een breadboard is als volgt opgebouwd. Aan de zijkanten (tussen de rode en blauwe lijnen) sluit je de stroomdraden aan. Die zorgen dus voor de stoom op het breadboard. Alle gaatjes tussen de rode en blauwe lijnen zijn in twee lange lijnen met elkaar verbonden. Er is een lijn met gaatjes voor de plus-kant (die kant verbind je met de pluskant van de batterij)). En er is een lijn met gaatjes voor de minkant (die kant verbind je met de minkant van de batterij). De gaatjes tussen de lijnen zijn dwars op de richting van de lange lijnen met elkaar verbonden (zoals op het derde plaatje aan de rechterkant te zien is). Als je bijvoorbeeld een lampje in een gaatje op zo'n dwarslijntje plaatst dan kun je in een gaatje ernaast het stroomdraadje plaatsen. Ze maken dan met elkaar contact.

In het midden van het breadboard is een gleuf (of ravijn). Die gleuf zorgt ervoor dat de dwarslijntjes links en rechts van de gleuf elkaar niet raken. Dat is handig als je een geïntegreerde schakeling wilt plaatsen op je breadboard.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Breadboard&oldid=670221"