Brussels Parlementsgebouw

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Brussels Parlementsgebouw

Het Brussels Parlementsgebouw is het gebouw waar het Brussels Hoofdstedelijk Parlement vergaderd. Het gebouw staat in Brussel aan de Lombardstraat. Het parlementsgebouw is gelegen tussen het gebouw van de Vlaams Gemeenschapscommissie en de Franstalige Gemeenschapscommissie.

Het parlementsgebouw is gevestigd in de voormalige woning van Charles Vanden Berghe de Limminghe. Dit gebouw werd in 1695 gebouwd, nadat Brussel door de Franse koning Lodewijk XIV werd gebombardeerd. Dit gebouw bestond uit twee verdiepingen met aan de achterkant een grote binnenplaats en tuin. Het gebouw werd in 1823 gekocht door de provincie Zuid-Brabant en werd gebruikt voor het provinciebestuur. Het gebouw was echter te klein en verouderd. In de jaren 1860 werd het gebouw daarom verbouwd. In 1885 werden de salons vernieuwd en in 1907 kwamen de kantoorvleugels. Ook werden de gevels aan de binnenplaats aangepast om meer eenheid te maken. Begin 20e eeuw moest een deel van de tuin wijken voor de aanleg aan de Lombardstraat.

In 1908 werd begonnen met een nieuwe verbouwing van het gebouw. Het gebouw moest sierlijker gemaakt worden, zodat duidelijk werd dat het provinciebestuur er zat. De werken werden tussen 1913 en 1930 uitgevoerd. In 1995 werd de provincie Brabant opgeheven en werd het gebouw de zetel van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Aangezien de vergaderzaal te klein was, moest een nieuwe vergaderzaal worden gebouwd. Deze nieuwe vergaderzaal zit op het dak in het moderne gedeelte van het gebouw.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brussels_Parlementsgebouw&oldid=686579"