Chanoeka

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Chanoekia is een 9-armige kandelaar (menora). Hij heeft voor elke dag één kaarsje. Het middelste kaarsje wordt elke dag als eerste aangestoken en wordt dan gebruikt om de andere kaarsen aan te steken.

Chanoeka is een joods feest. Het duurt acht dagen.

Ter nagedachtenis aan het 'Chanoeka-wonder' (uit een heel klein beetje heilige olie, brandde een kaarsje acht dagen lang). De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev.

Kislev is de derde maand van het joodse jaar en telt 30 of 29 dagen. Deze maand valt ongeveer samen met de tweede helft van november en de eerste helft van december.

Verhaal

Het verhaal van Chanoeka gaat over Juda de makkabeeër. De makabeeën zijn familie van hogepriesters hun aanhangers werden ook onder de makabeeën gerekend. Juda leefde in een tijd waarin de Joden zwaar onderdrukt werden, het zogenaamde hellenistische tijdperk. Het ging zelfs zover dat de Griekse onderdrukkers een varken offerde op de heilige tempel in Jeruzalem, een varken is in het Joodse geloof onrein. De Grieken wilden zelfs een standbeeld van Zeus in de tempel zetten. De Joden pikten dit echt niet meer en besloten terug te slaan in een groepje waar Juda de leiding over had. Ze kregen steeds meer aanhangers en wonnen steeds meer stukken land terug! Het groepje werd zo populair dat alle Joden Juda nu 'Jehuda haMakabi' gingen noemen, dat betekent Juda de Hamer. Het groepje van Juda werd omdat ze steeds meer veldslagen wonnen bekend als de Makabeeërs. Eindelijk bereikten Juda en zijn mannen Jeruzalem en na een moeilijk gevecht wonnen ze van de Grieken! Maar toen ze de tempel binnenliepen zagen ze dat alles vernield was, het was de taak van de hogepriester om alles weer mooi te maken. Na veel werk is de tempel weer hersteld en mensen vieren dat met Chanoeka.

Toekomstige data

  • 16 - 24 december 2014
  • 6 - 14 december 2015

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chanoeka&oldid=686726"