Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Citer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Citer (andere naam zither) is een snaarinstrument. Het woord Citer is een Duitse weergave van het oud Griekse woord kithara, waarvan ook het moderne woord "gitaar" van is afgeleid. Het is een instrument dat bestaat uit vele snaren die over een dun, plat lichaam (klankkast) zijn gespannen - vergelijkbaar met een psalterium. Het aantal snaren is verschillend. De ene soort heeft er slechts één, de ander tot meer dan 45. Dit soort citers heeft enkele snaren (er bestaan ook dubbele) en zes akkoorden.

Citers worden gespeeld door het tokkelen of tokkelen van de snaren, hetzij met de vingers (soms met behulp van een plectrum), of door de snaren te laten klinken met een strijkstok, of, met varianten van het instrument zoals de santur of cimbalom (hakkebord), door op de snaren te slaan met speciaal gevormde hamertjes. Net zoals bij een gitaar of luit, heeft de citer een tamelijk plat lichaam dient als een resonantiekamer ( klankkast ). Maar in tegenstelling tot gitaren en luiten, ontbreekt er bij een citer een duidelijk aparte hals.

In de moderne gemeenschappelijk gebruik van de term "citer" verwijst naar drie specifieke instrumenten: het concert citer (Duits : Konzertzither), de variant van de Alpine citer (beide met behulp van een ingedrukte toets), en het akkoord citer (meer recentelijk beschreven als een fretloze citer of "gitaarciter"). Concert- en Alpenciters komen traditioneel uit Slovenië, Oostenrijk, Hongarije, Frankrijk, Noordwest- Kroatië, de zuidelijke regio's van Duitsland, Alpen-Europa, Polen, Tsjechië, Slowakije, Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Begin 17e eeuw wordt het instrument in Duitsland voor het eerst genoemd. Mensen die in de 19e eeuw uit de hiervoor genoemde gebieden emigreerden naar Noord- en Zuid-Amerika en brachten de concert- en Alpenciter daar mee naar toe. Deze varianten gebruiken allemaal metalen snaren, vergelijkbaar met de cittern.

Het klavecimbel en het clavichord en zelfs de piano zijn eigenlijk ook citers, maar dan met toetsen.

Soorten

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Citer&oldid=656439"