Snaarinstrument

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een viool

Een snaarinstrument of chordofoon is een muziekinstrument waarbij het geluid veroorzaakt wordt door het trillen van snaren. In het algemeen wordt het geluid van de trillende snaar ondersteund door een klankkast of resonator. Snaarinstrumenten kunnen verdeeld worden in drie groepen: strijkinstrumenten, tokkelinstrumenten en snaarinstrumenten met een klavier.

Strijkinstrumenten zijn snaarinstrumenten, waarover gestreken wordt met een strijkstok, bijvoorbeeld de viool. Door het strijken gaat de lucht trillen De trillingen worden overgebracht naar de klankkast, die de toon krachtiger en voller maakt. In de klankkast zitten één of meerdere klankgaten om de trillende lucht uit de klankkast te laten ontsnappen.

Tokkelinstrumenten zijn snaarinstrumenten waarbij de snaren met de vingers of een plectrum getokkeld worden. Tokkelen betekent dat je met je vinger of een plectrum (soort schijfje)de snaren aanslaat. Een plectrum is een klein hard voorwerp. Als de snaren hiermee getokkeld worden geven ze een harder geluid. Dit komt ook door de trillingen en de klankkast. Denk aan luitachtigen (klankkast met hals) zoals een luit, banjo of een gitaar. Verder heb je harpachtigen als de lier en de harp waarbij de klankkast aan het einde van de snaren zit. En tenslotte de citerachtigen waarbij er geen hals is zoals de citer zelf of de hakkebord.

Snaarinstrumenten met een klavier zijn instrumenten waarbij de snaren aangeslagen worden via toetsen (toetsinstrumenten). Hierbij moet je denken aan instrumenten als het klavecimbel en de piano. Eigenlijk zijn het tokkelinstrumenten, waarbij de het tokkelen van de snaren mechanisch gaat door het indrukken van toetsen, in plaats van het direct tokkelen met de vingers of plectrum.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Snaarinstrument&oldid=818441"