Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Chordofoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romeins marmeren beeld van Apollo met een Khitara

Een chordofoon (of akkoordofoon) is het 'dure' woord voor snaarinstrument. Het is een muziekinstrument dat geluid maakt door middel van een trillende snaar of snaren die tussen twee punten worden gespannen.

De chordofonen worden verdeelt in vier groepen:

  1. De Citer-achtigen, zeg maar een plank of klankkast of frame met snaren daaroverheen of er in: met daarbij de piano, klavecimbel en hakkebord.
  2. De Luit-achtigen, zeg maar een plank of klankkast met een hals er aan vast: zoals de gitaar, mandoline, cittern, banjo en viool.
  3. De Lyre-achtigen, zeg maar een hoefijzervormig frame met een dwarsbalk en snaren en onderaan soms een klankkast: zoals de lyre of lier en de oud Griekse Khitara
  4. De Harp-achtigen, zeg maar met een frame waar de snaren in gespannen zijn, loodrecht op een klankkast: zoals de harp en de Ierse harp.

De snaren kunnen met een strijkstok gestreken worden zoals bij de strijkinstrumenten, of getokkeld (geplukt, bijvoorbeeld met een plectrum) zoals bij de tokkelinstrumenten. Enkele snaarinstrumenten worden 'gehamerd' zoals het hakkebord en de piano.

Hoewel een elektrische gitaar of basgitaar ook snaren heeft, worden deze gerekend tot de elektrofonen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chordofoon&oldid=660593"