Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Elektrofoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De merkwaardige Theremin is een elektrofoon

De elektrofoon is een categorie muziekinstrumenten, gedefinieerd als muziekinstrumenten die voornamelijk elektrisch geluid voortbrengen, hoewel deze definitie onderwerp van discussie is geweest. Dat komt omdat sommige instrumenten nu bijvoorbeeld elektrisch aangestuurd worden zoals een pijporgel dat middels MIDI een stuk speelt. Het blijft echter een pijporgel en valt daarmee onder de aerofonen. Ook de elektrische gitaar heeft weliswaar elektrische elementen ingebouwd die nog steeds worden aangestuurd door de eroverheen gaande snaren en is daarmee een chordofoon. Alleen als het instrument écht alleen door elektrische onderdelen (middelen zoals oscillatie, elektromagnetisch en elektrostatisch) geluid maakt, dan is het een elektrofoon. Bijvoorbeeld een synthesizer, keyboard of de theremin.

Muziekinstrumenten kun je ook via een microfoon en een elektrische geluidsinstallatie versterken, maar dan worden het géén elektrofonen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elektrofoon&oldid=661802"