D-Day

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landing op D-Day

D-Day is de naam voor de historische dag toen de geallieerden landden op de kust van Normandië om West-Europa te bevrijden van nazi-Duitsland. D-Day was het begin van Operatie Overlord. D-Day startte in de vroege ochtend van 6 juni 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en eindigde circa 24 uur later.

D-day was de eerste dag van de bevrijding van West-Europa Het begon in de vroege ochtend. 's Nachts werden de paratroepers gedropt via de vliegtuigen die overvlogen. Een paar uur later kwamen de geallieerden aan land bij de uitgekozen stranden. Alle stranden hadden een codenaam gekregen, je hebt: Omaha-beach, Utah-beach, Sword-beach, Juno-beach en Gold-beach. Na D-day, en nog vele andere gevechten, was heel Europa bevrijd en was dat het einde van de Tweede wereldoorlog. Deze dag had vele levens gekost, daarom zijn er veel begraafplaatsen waar vele soldaten zijn begraven.

Daarna kwam Operatie Market Garden die helemaal uit de hand liep.

De letterlijke betekenis is: de dag dat het moet gebeuren.

Meer info? Kijk op Operatie Overlord.

Links:

Tweede Wereldoorlog

Operatie Overlord

Operatie Market Garden

Geallieerden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=D-Day&oldid=758157"