Dagblad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Morgen, een Vlaams dagblad

Een dagblad is een klassiek medium en van de media nog steeds één van de populairste vormen, alhoewel het drukken van betaalde dagbladen daalt.

Niet alle kranten zijn dagbladen. Zoals het woord al aangeeft verschijnt een dagblad dagelijks. Dat betekent in Nederland en België in het algemeen: zes keer per week (alle dagen behalve zondag). In veel andere landen zijn ook zondagsedities gebruikelijk. In Nederland begon vanaf 7 maart 2004 De Twentsche Courant Tubantia met een zondagskrant, en vanaf 21 maart 2004 De Telegraaf. In België startte Roularta Media Group met de gratis krant De Zondag.

Dagbladen worden verkocht aan betalende abonnees of los via kiosken of andere winkels. Sinds enkele jaren zijn er ook gratis dagbladen: de Metro, Sp!ts en De Pers verschijnen vijf keer per week. Deze dagbladen zijn voor hun inkomsten geheel afhankelijk van adverteerders. Er is wel enige teruggang: er was eerst ook nog de DAG, en een zaterdageditie van De Pers, maar die zijn al gestopt.

De meeste dagbladen hebben een eigen kleur waarmee elke krant een bepaald lezerspubliek wil aanspreken. Dat geldt vooral voor de landelijke dagbladen. De regionale dagbladen zijn in hun verspreidingsgebied tegenwoordig bijna allemaal monopolie. Het aantal titels is door veel overnames sterk teruggelopen.

Dagbladen op internet

Van sommige papieren dagbladen is de volledige versie ook op internet te lezen, vaak gratis voor abonnees van de papieren krant, en/of voor anderen tegen een lagere abonnementsprijs dan die van een abonnement op de papieren krant.

De voorpagina's van ruim 700 dagbladen (voor Nederland Trouw en het AD) zijn op de dag zelf te raadplegen op de site van Newseum. Via PressDisplay van NewspaperDirect zijn een kleine 900 dagbladen (voor Nederland De Volkskrant, de NRC, het AD, en het Nederlands Dagblad) te lezen: ook hier zijn de voorpagina's gratis, en als men zich gratis registreert zijn ook dagelijks twee artikelen van elk dagblad gratis te lezen. Er is ook een betaald abonnement waarmee alle kranten van de laatste twee weken te lezen zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dagblad&oldid=797328"