Dans
Dansen is met je lichaam bepaalde bewegingen maken op de muziek en komt vaak voor in je leven. Het is een vorm van kunst, maar ook een vrije tijd besteding. Je kunt het dus als beroep doen, maar ook als hobby. Iedere dag zien we dans: in tv-programma’s, in filmpjes, op YouTube en in reclames. Misschien volg je zelf wel danslessen of bezoek je wel eens een dansvoorstelling met school, je ouders of je opa en oma.
Maar wat is dans precies? Dans is een manier om jezelf uit te drukken. Denk maar aan het spontane vreugdedansje dat je doet als je favoriete voetbalclub een doelpunt scoort, net zoals de spelers op het veld. Je gebruikt je lichaam als instrument om met beweging plezier en emotie uit te stralen. Mensen gebruiken deze expressievorm al zolang er leven op aarde is. Zo is volksdans een manier om met zijn allen tradities te beleven en in ere te houden.
Soorten dansen
je hebt heel veel soorten dansen zoals:
- Stijldansen
- Rock and Roll
- Lijndansen
- Tapdance
- streetdance
- breakdance
- Ballet (klassiek)
- Jazzballet
- Limbodans
- Volksdans
- Winter Guard of Color Guard
Bij Categorie:Dans vind je nog meer dansen.
Danspassen en dansbewegingen
Galerij
Rekenen leren door te dansen
Dat klinkt leuk. Lekker bewegen en toch leren! Deans en Cohrssen zijn twee onderzoekers die onderzochten hoe vierjarige kinderen zich door de ruimte bewogen en welke bewegingen zij maakten. De kinderen gingen improviseren, ze mochten zelf bepalen hoe en waar ze naartoe dansten. Kinderen ontdekken door te dansen besef van tijd, vloeiendheid, ruimte en kracht. Het dansen helpt de kinderen om rekenkundige begrippen als hoog, laag, ver en dichtbij te begrijpen en dit helpt hen later bij het rekenkundig inzicht. Nog een andere onderzoeker, Henriquez heet hij, vroeg zich af of getallen gedanst kunnen worden. Hoe dan? Vraag je je misschien af. De kinderen die meededen aan het onderzoek van Henriquez dansten de vormen, de patronen, van getallen. Bijvoorbeeld bij het cijfer 8. Het maken van die ronde bewegingen helpen de kinderen bij het vormen van het beeld hoe een getal eruit ziet.
Ook professor Erik Scherder is groot voorstander van dansen:
“Vergeleken bij een puur muzikale prikkeling blijkt uit studies dat de vezelsystemen bij dansers veel meer kanten oplopen en dat is ook logisch, omdat musiceren een meer toegespitste vorm van concentratie vereist. Dus stel je voor hoe goed het is voor je brein als je zowel danst als muziek maakt! Dan word je angstaanjagend gezond. Ze zouden muziek en dans onmiddellijk op alle scholen moeten invoeren. Dat stimuleren van een actievere leefstijl, met alle bijbehorende gezondheidsvoordelen, is echt mijn missie.”
Hij schreef ook: Kinderen zouden veel moeten kunnen bewegen gedurende de dag, op school, op de opvang en thuis. Want, zo vervolgde hij zijn inleiding: investeren in beweging is investeren in de cognitieve (kennis) ontwikkeling en in de opleidingsmogelijkheden van onze kinderen.
Vroeger waren liedjes bij spelletjes als touwtje springen heel gewoon. Het ritme van het springen ondersteund het tellen en spelenderwijs wordt de woordenschat vergroot. Zingen, muziekbeleving en dans (beweging in het algemeen) vraagt om samenwerking, op elkaar letten, met elkaar in de maat blijven. Het is dus niet alleen de muziek en de dans zelf, maar ook het sociaal bezig zijn. Kijk naar een popfestival waar een hele menigte op de muziek mee springt en doet. Het geeft ook een gevoel van saamhorigheid en erbij horen. In de hersenen heeft dat hele positieve effecten. Rekentafels uit je hoofd leren is meestal saai en niet leuk. Doe je dat een beetje zingend en bewegend, dan gaat het al een stuk beter. Dat kun je zelfs al lopend of fietsend doen, want lopen en fietsen doe je ook in een bepaald ritme. Wel op het verkeer blijven letten natuurlijk. Kortom, het is niet kinderachtig of alleen maar leuk, maar juist heel slim.
Dansers, muzikanten, zangers en musical-acteurs hebben heel veel aan het tellen. Behalve een woord-geheugen, bestaat er ook zoiets als een bewegings-geheugen. Ook bij danslessen die je in de vrije tijd doet, leer je de passen en bijbehorende bewegingen door het ritme en het tellen. Het is niet voor niets dat kleuters bijvoorbeeld K3 geweldig vinden en vrij snel al mee kunnen doen. Ook hun motoriek wordt er beter door. Maar is dans en muziek dan alleen voor kleuters? Zeker niet. Ook oudere kinderen hebben er veel aan. Kijk maar naar de optredens van Kinderen voor kinderen en de nummers en dansjes die ze jaarlijks uitbrengen voor de Koningsspelen. De dansen komen vaak van Lucia Marthas. Zij is de choreografe voor Kinderen voor Kinderen. Zij vertelt ook dat klassiek ballet de basis is voor alle dansers. Zelfs sporters hebben er wat aan. Overigens wordt er in sportscholen ook veel geoefend op muziek. Denk aan het spinning wat op speciale hometrainers wordt gedaan.
Voorbeeld in de klas
Dans helpt niet alleen bij het leren rekenen op school. Je kunt ook letters leren door dans. Letters zijn heel belangrijk bij het leren lezen. Dat doe jij ook. Jij hebt ook leren lezen. Wat zijn letters nou eigenlijk? Hoe zien ze eruit? Welke vormen hebben ze allemaal? Deze vragen worden onderzocht door de lettervormen te bekijken en ze na te doen met je lichaam. Met letters kun je met meerdere kinderen woorden maken. Je kunt de woorden met elkaar maken, maar ook alleen in opeenvolgende vormen. Op het plaatje is te zien hoe de kinderen van basisschool de Tweemaster dit doen.