De zes zwanen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De koningsdochter met de zwanen

De zes zwanen is een sprookje. Het sprookje werd in 1812 door de gebroeders Grimm opgeschreven in hun sprookjesboek. De twee broers bedachten het verhaal niet zelf. Het bestond al voor deze tijd. De gebroeders Grimm verzamelden hun verhalen namelijk slechts en bedachten ze niet zelf.

Het sprookje gaat over de zes zonen van een koning die door de boze koningin in zwanen veranderd zijn. De dochter van de koning kan haar broers redden door zes hemdjes van asters te breien, terwijl ze niet mag spreken of lachen.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Er was eens een koning die ging jagen in het bos. Tijdens het jagen raakt hij zijn gezelschap kwijt en komt een oude vrouw tegen in het bos. De oude vertelt de koning dat hij haar dochter moet trouwen, want anders zou hij nooit meer het bos kunnen verlaten. Hoewel de dochter mooi is, huivert hij als hij haar ziet. De koning besluit het meisje te trouwen en in het kasteel wordt een bruiloft georganiseerd. De koning had al zes broers en een zus uit een vorig huwelijk. De koning is bang dat zijn nieuwe vrouw hen iets aan zou doen. Hierdoor brengt hij zijn kinderen naar een afgelegen kasteel en verteld zijn vrouw niets over haar. De koning heeft zijn kinderen zo goed verstopt dat zelfs hijzelf de weg naar het kasteel niet weet. Daarom heeft hij een paar magische garen. Deze garen wijzen hem de weg als hij ze voor ze uitwerpt.

Het meisje en de koning

De nieuwe vrouw van de koning begint het op te vallen dat de koning steeds vaker weggaat. De koningin komt achter het geheim van de koning, doordat dienaren van het hof het verklappen. De koningin besluit hierdoor kleine hemdjes te naaien en betovert ze. Door de betovering vinden ze de zes zonen van de koning. Zodra de hemdjes de zonen aanraken veranderen zij in witte zwanen. Per dag veranderen de broers voor een kwartier terug in hun oude gedaante. De dochter kan enkel de vloek verbreken door zes hemdjes te naaien uit asters. Dit moet zij doen in zes jaar en mag in deze tijd niet lachen of praten. Hierdoor begint de dochter aan haar taak.

Een tijdje later gaat een andere koning jagen en ziet het meisje. Hij wordt in één keer verliefd op haar en de twee trouwen. De moeder van de koning vindt het meisje niet aardig en beschuldigd haar een kannibaal te zijn. Hoewel de koning dit niet gelooft, kan het meisje haarzelf niet verdedigen (ze kan niet praten). Hierna beschuldigt de moeder het meisje van meerdere misdaden, waaronder diefstal. Het meisje spreekt de hele tijd niet en naait enkel hemdjes. De koning kan op een gegeven moment niet meer om de beschuldigingen heen. Het meisje wordt veroordeeld tot de brandstapel op dezelfde dag dat de zes jaren verstreken zijn. In die tijd heeft zij niet gesproken of gelachen en had alle zes de hemdjes genaaid. Enkel van één hemdjes mistte nog een mouw.

Wanneer de brandstapel wordt aangestoken, komen de zes zwanen aangevlogen. Zij redden hun zuster en veranderen allemaal weer terug in mensen. Enkel de jongste, die het hemdjes met één mouw kreeg, heeft nog een zwanenvleugel in plaats van een arm. Het meisje kan hierna weer spreken en legt alles uit aan haar man. In plaats van het meisje eindigt de moeder van de koning op de brandstapel. Het meisje wordt herenigd met haar broers en iedereen leefde nog lang en gelukkig.

Adaptaties

De uitbeelding in de Efteling

Hoewel het sprookje niet heel erg bekend was, werd het sprookje in 2019 toegevoegd aan het Sprookjesbos in de Efteling. De uitbeelding is bijzonder, omdat het sprookje ook een kleine attractie is. Bezoekers stappen in bootjes in de vorm van zwanen en varen binnen langs een scene van de koningsdochter die hemdjes uit asters naait. Deze scene is ook te zien vanuit een bepaalde ruimte achter de attractie voor bezoekers die niet willen varen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_zes_zwanen&oldid=728478"