Disneyland Resort

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het bekende kasteel

Disneyland Resort is een resort van het bedrijf Disney in de stad Anaheim in de Amerikaanse staat Californië. Disneyland Resort is het allereerste Disney-resort ter wereld. Het opende op 17 juli 1955. Samen met het Walt Disney World Resort in Florida is het één van de twee Disney-resorts in de Verenigde Staten.

Het resort bestaat vandaag de dag uit twee parken, Disneyland Park en Disney California Adventure Park. Daarnaast zijn er nog drie hotels en een uitgaanscentrum.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

In 1963.

Walt Disney was inmiddels bekend geworden met zijn films, maar hij was een man van uitdagingen. Aan het creëren van zijn eerste pretpark zit een verhaaltje vast. Samen met zijn twee dochters was hij naar een pretpark gedaan. Disney vond het pretpark vies en de opmaak sober. Hij wilde een pretpark waar zowel kinderen als volwassenen samen momenten konden genieten. Pretparken waren toentertijd vies, slecht opgemaakt en soms zelfs gevaarlijk. Echter waren er wel een paar parken op de wereld die aan zijn idee voldeden, zoals het Deense pretpark Tivoli Gardens. Als je Disney vergelijkt met Tivoli Gardens dan kun je de ruime opzet en het gebruik van verlichte gebouwen herkennen. Ook haalde hij inspiratie uit de Nederlandse Efteling, wat enkele jaren voor de opening van Disneyland opende. Of hij de Efteling heeft bezocht is nog altijd een raadsel.

Disney wilde zijn park in de eerste instantie "Mickey Mouse Park" noemen. Het zou naast de studio's van Disney in Burbank komen te liggen. Echter was hier te weinig ruimte, dus werd Anaheim gekozen. Zijn "resort" zou een hotel en een pretpark bevatten met zo'n 15 attracties.

Opening

Tegenwoordig

Disneyland opende op 17 juli 1955. Tijdens de opening ging een hoop mis. Het was een hete dag en er was niet genoeg water. Disney had de keuze om of de fonteinen of de drinkfonteintjes te laten werken. Hij koos voor de fonteinen. Veel bezoekers klaagden, want ze moesten wel drinken kopen. Ook waren er valse kaarten in omloop, waardoor meer bezoekers kwamen dan verwacht. Daarnaast vielen verschillende attracties ook nog eens stil. Het hele evenement werd uitgezonden door de ABC. Deze dag wordt ook wel "Black Sunday" genoemd. De volgende dag ging het echter een stuk beter en Disneyland werd in zijn eerste een enorm succes.

Aanhalingsteken openen To all who come to this happy place; welcome. Disneyland is your land. Here age relives fond memories of the past ... and here youth may savor the challenge and promise of the future. Disneyland is dedicated to the ideals, the dreams and the hard facts that have created America ... with the hope that it will be a source of joy and inspiration to all the world.

Aan iedereen die is gekomen naar deze vrolijke plaats; welkom. Disneyland is jouw land. Hier herbeleven ouderen de herinneringen van het verleden ... en hier kan de jeugd genieten van de uitdaging en belofte van de toekomst. Disneyland is toegewijd aan de idealen, de dromen en de harde feiten die Amerika hebben gecreëerd ... met de hoop dat het een bron van vreugde en inspiratie zal zijn voor iedereen op de wereld.
— Walt Disney (1955)
Aanhalingsteken sluiten

Uitbreiding

In de jaren negentig van de vorige eeuw bleek Disneyland Resort niet meer aan de eisen te voldoen. Waar Amerika's andere Disneypark enorm was uitgebreid, bleef de tijd in de Disneyland Resort stilstaan. Dat wil echter niet zeggen dat er geen nieuwe attracties zijn bijgekomen. In 2001 opende daarom het tweede park van het resort, geheel gewijd aan de staat Californië. Later werden er twee hotels en een uitgaanscentrum bijgebouwd.

Opzet

Disneyland Park

De watershow World of Color.
Zie Disneyland Park (Anaheim) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1955 opende Disneyland Park. Het park telt vandaag de dag 8 themagebieden. Men begint in de Main Street U.S.A., waar men het Amerika van vroeger beleefd. Op de New Orleans Square beleefd men het oude New Orleans. Fantasyland is gewijd aan de Disney-klassiekers en in Mickey's Toontown aan wereld van Mickey Mouse. Adventureland heeft de jungle als thema en Frontierland het wilde westen. In Critter Country neemt men een kijkje in de wereld van The Song of the South en in Tomorrowland is de toekomst. Bekende attracties zijn It's a Small World, Haunted Masion, Pirates of the Caribbean, Splash Mountain, Rivers of America en Space Mountain.

Disney California Adventure Park

Zie Disney California Adventure Park voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney California Adventure Park opende in 2001. Het park staat in het teken van Californië, maar er zijn ook veel Disney-gerelateerde attracties te vinden. Het park is verdeeld in zes themagebieden; Sunshine Plaza, Hollywood Pictures Backlot, The Golden State, A Bug's Land, Paradise Pier en Carland. Enkele grote attracties zijn California Screamin', The Twilight Zone Tower of Terror, Soarin' en Toy Story Midway Mania!.

Downtown Disney en Hotels

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Disneyland_Resort&oldid=763622"