Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Eén (televisiezender)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eén

Één logo 2015.png

Gegevens
Omroepsooort Publieke omroep
Mediabedrijf VRT
Opgericht 1953
Einde
Genre Familiezender
Land Vlag van België België
Directeur Jean Philip De Tender
Volledige naam
Eerdere namen TV1
BRTN 1
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

Eén is een Belgische televisiezender, beheerd door de Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT). Het is de belangrijkste en grootste zender van Vlaanderen. Eén is een familiezender, maar richt zich ook op nieuws (er is een uitzending van Het Journaal om 13h, 18h, 19h en 22h15) en fictie. Er worden ook af en toe documentaires uitgezonden. De zender wordt naar het voorbeeld van de vroegere naam van NPO 1 Nederland 1 in Nederland vaak met België 1 aangeduid en verder in het buitenland wordt soms de benaming VRT 1 gebruikt. Het logo wordt geschreven met een accent op beide e's (één), maar in een gewone tekst wordt de eerste e met een hoofdletter geschreven en alleen de tweede met een accent.

Geschiedenis

Eén is de oudste Vlaamse zender; deze zender werd in 1953 opgericht door de toenmalige omroep NIR (Nationaal Instituut voor Radio-Omroep). Toen heette de zender gewoon ook NIR. Nadat de omroep een naamsverandering onderging naar BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep) en de omroep een tweede zender lanceerde, heetten de zenders BRT1 en BRT2. Toen de naam van de omroep nog eens veranderde, nu in BRTN (Belgische Radio- en Televisieomroep Nederlandstalig gebied) werd BRT1 TV1 gedoopt en BRT2 TV2. Nadat de omroep in het kader van het zogenaamde project Xi volledig vernieuwde, werd BRTN uiteindelijk VRT. TV2 werd Canvas en de kinderprogrammatie kreeg de naam Ketnet. TV1 hield het nog een tijdje uit, maar veranderde uiteindelijk naar één.

Branding

Slogan

De zender heeft al verschillende slogans gehad. De huidige is "Eén: zo zijn er geen twee" en de eerste slogan van Eén was "Ieder zijn één".

Jingles

Eén vaste jingle heeft de zender niet. Er zijn een reeks korte muziekjes die tussenin als jingle worden gebruikt, waarin vaak ook het woord "één" in te horen is. Een vaste lijn doorheen de jingles is er niet te horen.

Digitaal

Eén kan naast op de vaste kabelabonnementen in België en Nederland ook ontvangen worden via digitale tv en satellietontvangst. Bij die twee laatste is Eén ook beschikbaar in HD.

Omroepsters

De huidige omroepsters van Eén zijn:

Af en toe zijn er ook gastpresentatoren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eén_(televisiezender)&oldid=640915"