Portaal:Televisie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PortaalTelevisie.jpg
Welkom
Welkom op het Televisieportaal! Hier vind je alles over televisiezenders, programma's en omroepen. Van België en Nederland tot Europa tot de rest van de wereld.
Televisie is een uitvinding uit de jaren 50. Eerst was de televisie zwart-wit, later kwam het geluid, toen de kleurentelevisie, de digitale televisie en later nog de 3D-televisie. Op dit portaal vindt je hier van alles over, want de televisie is misschien één van de belangrijkste uitvindingen uit onze tijd! Voor alle film en TV beroepen en mediabedrijven zie Portaal:Film & Video


Gekoppelde portalen:

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Televisiezenders en -omroepen Afbeelding van de maand
Een televisiezender is een kanaal waarop televisieprogramma's worden uitgezonden.

In Vlaanderen kijken de meeste mensen naar de zenders van de VTM, een commercieel televisiebedrijf. In Wallonië kijken de meeste mensen naar de zenders van de RTBF. Dat is daar de openbare omroep.

In Nederland kijken de meeste mensen naar de zenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de publieke omroep van Nederland.

Populaire televisiezenders uit het buitenland zijn BBC World News, France 2, Das Erste en CNN.
Elke maand verschijnt hier een andere afbeelding. De afbeelding heeft te maken met het onderwerp televisie.

Testbeeld NTS, Bestanddeelnr 912-9089.jpg
Op 31 mei 1951 werd de Nederlandse Televisiestichting (NTS),
de voorloper van de Nederlandse Publieke Omroep, opgericht.
Televisiezenders Nederlandse publieke omroepen
Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste televisiezenders in België, Nederland, Suriname, de Antillen en de rest van de wereld.

Suriname: STVS · ATV · SCCN · Apintie Televisie · ABC Suriname · Ramsha TV · RBN TV · Sargam TV

Antillen: TeleAruba · TeleCuraçao · 15 ATV · Nos Pais Television · NOSTV 1 · NOSTV 2 · RTV-7

Wereldwijd: BBC · BBC World News · France 2 · France 24 · TV5MONDE · Das Erste · ZDF · ARTE · Rai 1 · PBS · CNN · ABC · CBS · NBC · CBC · ABC (Australië) · TVNZ · SABC · NHK · KBS


Een publieke omroep is een omroep die in ieder geval voor een deel wordt betaald met geld van de overheid.
Onder de Nederlandse Publieke Omroep vallen twee taakomroepen: de NOS en de NTR. De NOS heeft de wettelijke taak om programma's te maken over het nieuws en sport, en de NTR heeft de taak om programma's te maken over onderwijs, kunst en cultuur. Daarnaast zijn er veel ledenomroepen die elk voor een andere stroming in de samenleving televisie maken.

Landelijke omroepen: NOS · NTR · AVROTROS · BNNVARA · EO · HUMAN · KRO-NCRV · Omroep MAX · PowNed · VPRO · WNL

Aspirant-omroepen: ON! · ZWART


Nieuws- en actualiteitenrubrieken Praat- en discussieprogramma's
Eugènie Herlaar.jpg
Eugènie Herlaar presenteert het NOS Journaal (1975)

Op televisie worden veel nieuws- en actualiteitenprogramma's uitgezonden.
Dit kunnen journaals en weerberichten zijn, maar ook programma's waarin de achtergronden van het nieuws worden besproken.


In praat- en discussieprogramma's worden gasten uitgenodigd om een verhaal te vertellen of te discussiëren over het nieuws of andere dingen die ze hebben meegemaakt.
Deze gasten doen vaak belangrijk werk. Denk hierbij aan journalisten, politici, bestuurders, rechters, schrijvers, kunstenaars en artiesten.

België (Nederlandstalig): Alleen Elvis blijft bestaan · De Cooke & Verhulst Show · Nachtwacht · De Tafel van Gert · Terzake

België (Franstalig): Mise au point


Mediaorganisaties en -bedrijven
Muziekprogramma's

De (Nederlandse) televisie is vrijwel van begin af aan een 'doorgeefluik' geweest van muzikaal talent. Veel artiesten braken door dankzij de televisie en ook wel de radio. Ook zijn er vele talentenshows geweest waarin nieuw talent kon en kan laten zien wat ze kunnen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Televisie&oldid=848943"