NOS Jeugdjournaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NOS Jeugdjournaal
Rutte-jeugdjournaal.jpg
Premier Mark Rutte die geïnterviewd wordt door het NOS Jeugdjournaal.
Alternatieve titel
Genre Nieuws / Jeugd
Speelduur 20 minuten
Bedenker
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie Tamara Seur
Annabelle Zandbergen
Joris Marseille
Evita Mac-nack
Lucas van de Meerendonk
Hoofdrollen
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie
Gerelateerde series
Producer
Coproducent
Uitvoering
Productiebedrijf
Start 5 januari 1981
Einde
Afleveringen
Seizoenen
Netwerk NOS
Zender Nederland 1 (1981, 1992-1994)
Nederland 2 (1981-1988)
Nederland 3 (1988-1992, 1994-2000)
Z@ppelin (2000-2005)
NPO Zapp (2005-heden)
Televizier-Ring 2009 (Gouden Stuiver)
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
IMDb-profiel
MovieMeter-profiel|-style="display: none;"
Website
www.nos.nl/jeugdjournaal/
Portaal Portal.svg Televisie

Het NOS Jeugdjournaal is een Nederlands journaal voor kinderen. Het Jeugdjournaal is elke doordeweekse dag te zien bij NPO Zapp op NPO 3.

Het NOS Jeugdjournaal is een soort cadeau geweest voor de NOS. Want toen de NOS zijn 25ste verjaardag vierde, was er de eerste uitzending van het NOS Jeugdjournaal. Het was toen heel bijzonder dat er in Nederland een jeugdjournaal was, want er was er alleen nog maar een in Engeland. En nergens anders in de wereld. Nu hebben ze in meer dan dertig landen een jeugdjournaal.

Jeugdjournalen in het buitenland

Het NOS Jeugdjournaal heeft andere landen geholpen met het maken van een jeugdjournaal. Er zijn veel verschillen tussen de andere jeugdjournalen van de wereld. Bijvoorbeeld: hoe het er uit ziet en hoe ze op de redactie werken. Er is ook een organisatie die zorgt dat er geld komt voor camera’s, personeel en andere dingen. Het eerste land dat het NOS Jeugdjournaal heeft geholpen, is Suriname. Nu zijn er al zes ontwikkelingslanden die het NOS Jeugdjournaal geholpen heeft samen met andere organisaties. De redactie van het jeugdjournaal hier in Nederland geeft ook tips aan landen die net een jeugdjournaal hebben, om dingen beter te maken en duidelijker te maken. Ook kan het soms zijn dat volwassenen denken dat kinderen niet voor de televisie dingen willen vertellen. Het is vaak dat kinderen juist heel graag voor de televisie iets willen vertellen. Kinderen vinden het leuk om op te televisie bijvoorbeeld iets te vertellen over de wereld en over de dingen die ze doen. Door de satellieten kunnen ze zien dat bijna over de hele wereld kinderen het zelfde leuk vinden. En dat ze ook graag naar het zelfde nieuws luisteren. Er zijn door organisaties veel nieuwe jeugdjournalen over de hele wereld gekomen.

Uitzendingen

Vroeger kwam het NOS Jeugdjournaal maar drie keer per week op televisie. Dat kwam ook omdat er toen nog niet zo veel andere televisieprogramma’s voor kinderen waren. Nu is er al een ochtendjournaal en natuurlijk een avondjournaal. Het ochtendjournaal kunnen kinderen kijken op school en begint om 09.00 uur en duurt 5 minuten. Het avondjournaal komt 's avonds om 19.00 dus dan kunnen de kinderen wel gewoon thuis kijken. Eerder was het jeugdjournaal om 18.45 en duurde het 10 minuten maar sinds 21 augustus 2017 begint het om 19.00 uur en duurt het 20 minuten (zie boven). Er was ook een jeugdjournaal overzicht op zondag dit waren fragmentjes van de afgelopen 7 dagen. Toen dit verdween was het jeufdjournaal 30 min samen het zapp weekjournaal.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=NOS_Jeugdjournaal&oldid=606298"